Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

14 tips voor faalangst. Alles over symptomen & oplossingen

14 tips voor faalangst. Alles over symptomen & oplossingen

Laatst bijgewerkt: 21 juli 2020

Faalangst. We hebben hier allemaal wel eens van gehoord of hier zelf misschien mee te maken (gehad). Wellicht herken je het ook bij mensen uit je omgeving dat zij last hebben van faalangst.

Wat is faalangst nou eigenlijk? Wanneer je te maken hebt met faalangst, heb je het gevoel dat je iets niet kunt en dat je toch gaat falen. Het is letterlijk: de angst om te falen. Je gedachten spelen hier een grote rol in. Je kunt denken dat het toch niet zal lukken, of dat je het toch niet kunt. Dit kan jou heel erg belemmeren in hoe je daadwerkelijk omgaat met de situatie zelf.

Ik geef jou hierbij verschillende oplossingen hoe jij kunt ontdekken waar de faalangst bij jou vandaan komt en hoe je hier mee om kunt gaan.


1. Weet waar de faalangst bij jou vandaan komt

Als eerst is het belangrijk dat je weet waar de faalangst bij jou vandaan komt. Pas dan kun je er ook echt wat aan doen. Klinkt best logisch, toch?

Er bestaan verschillende soorten faalangst:

  • Faalangst op het cognitieve stuk: hierbij gaat het erom dat je last hebt van leren of het maken van iets moeilijks op je werk of op school wat je nog niet eerder hebt gedaan bijvoorbeeld.
  • Faalangst op sociaal gebied: hier heb je last van angstgevoelens in de omgang met anderen. Je houdt je vaak en veel bezig met wat anderen van je vinden en bent bang dat anderen je niet leuk of aardig vinden. Het kan jou heel erg belemmeren in de omgang met anderen. Je kunt hier zelf veel last van hebben.
  • Motorische faalangst: hier kun je last van hebben wanneer je een bepaalde taak moet doen, bijv. tijdens het sporten of bij het tekenen van iets.

Van welk soort faalangst heb jij last en waar herken jij je in? Ga dit eens bij jezelf na.

De eerste stap is het herkennen van de faalangst bij jezelf. Je weet nu als het goed is met welke faalangst jij te maken hebt en in welke situaties je hier vooral last van hebt. Nu ga je kijken naar waar dit vandaan komt.

Misschien is er door je ouders vroeger of door een leerkracht wel altijd tegen jou gezegd dat je het toch niet kunt. Je bent hier uiteindelijk zelf ook in gaan geloven dat je het niet kunt. Wanneer je ergens zelf in gelooft, ga je je hier ook in een bepaalde mate naar gedragen. Dit kan heel vervelend zijn en jou in het dagelijks leven gaan belemmeren.


2. Werk aan een positief zelfbeeld

positief

Wanneer jij niet zeker bent over jezelf, en een negatief zelfbeeld hebt, is er vaak een grotere kans dat je faalangst hebt of dit ontwikkelt.

Door een negatief zelfbeeld kun je slechter gaan presteren. Wanneer je constant denkt dat je niet goed of niet goed genoeg bent en het toch niet kunt, ga je je hier ook naar gedragen. Het gaat jou dan ook niet lukken. De faalangst kan je echt heel erg in de weg gaan zitten.

Door te werken aan een positief zelfbeeld, zul je uiteindelijk tevreden zijn met jezelf en kijk je ook daadwerkelijk positiever naar jezelf. Dit helpt jou om met je faalangst om te gaan en hier geen of minder last van te hebben.

Voor meer tips hoe jij kunt werken aan een positief zelfbeeld, kun je het artikel lezen wat ik heb geschreven: 10 tips om van een negatief zelfbeeld af te komen.


3. Fouten maken mag

Fouten maken mag! Onthoud deze zin heel goed. Wanneer jij dit regelmatig tegen jezelf zegt, ga je hier uiteindelijk zelf ook in geloven. Weet dat iedereen fouten maakt, zelfs de president maakt fouten. Dit is menselijk, je kunt hier echt niet om heen.

Het is natuurlijk niet heel leuk om fouten te maken. We zijn als mens geneigd om alles goed en perfect te doen. Dit willen we ook heel graag. Het geeft ons een goed gevoel wanneer het dan ook daadwerkelijk lukt.

Vaak wordt er door de omgeving aangestuurd dat je het allemaal goed moet doen. Wanneer je omgeving ook heel perfectionistisch is en verwacht dat je het allemaal goed doet en geen fouten maakt, dan leg je jezelf deze druk nog meer op. Dit kan het jou alleen nog maar moeilijker maken om in te zien dat je wel fouten mag maken.


4. Wat gaat er goed?

duim

Kijk eens naar wat er wel goed gaat en wat er wel lukt bij jou. Wat heb jij allemaal al bereikt en wat is er vandaag goed gegaan?

Door hier bij stil te staan, leer jij je op het positieve te focussen. Vaak richten we ons op de dingen die niet goed gaan. Dit helpt jou totaal niet. Op deze manier wordt er nog meer nadruk gelegd op dat wat niet goed gaat en dat kan jouw faalangst alleen nog maar meer in stand houden.

Door stil te staan bij wat goed gaat, ga je inzien dat er heel veel dus wel goed gaat en dat je echt wel dingen kunt. Ga hier eens mee oefenen.


5. Vier successen

Vier je successen!

Het is sowieso goed om af en toe stil te staan bij dingen die je bereikt hebt en bij successen die je hebt bereikt. Vooral bij faalangst is dit een heel belangrijk punt. Doordat je met faalangst vaak denkt dat je dingen niet kunt, is het juist enorm belangrijk om stil te staan bij datgene wat je hebt bereikt en wat er dus wel goed gaat.

Het kan hierbij ook gaan om een klein succesje. Stel, je bent aan het afvallen, maar hebt hier veel moeite mee. Vier dat je een week lang gezond hebt gegeten en je aan het voedingsschema hebt gehouden. Dit is voor jou een succes. Sta hier bewust bij stil.

Stel, je hebt je een keer niet helemaal aan het voedingsschema gehouden. Ga hier dan niet te lang bij stilstaan, maar vier wat wel goed is gegaan! Dit helpt jou echt veel meer en uiteindelijk verder.


6. Hoe ga jij om met het maken van fouten?

Hoe ga jij normaal gesproken om met het maken van fouten? Ga jij bij de pakken neer zitten en hier een hele middag van balen? Of denk je even, ach balen, maar ga je daarna weer positief verder?

Hoe jij omgaat met het maken van fouten is heel bepalend in het omgaan met faalangst. Je mag gerust even stilstaan bij het maken van een fout en de gevolgen hiervan. Sommige fouten pakken groter uit en hebben meer negatieve gevolgen dan het maken van andere fouten. Sta hier even bij stil en ga daarna weer door.


7. Stop met teveel nadenken over wat er fout kan gaan

thinking

Denk jij vaak na over wat er fout kan gaan, voordat je überhaupt ergens aan begonnen bent? Dat is niet slim. Stop hiermee!

Misschien denk je nu, ja dat is lekker makkelijk zeg, dat lukt me echt niet zomaar. Toch moet je hier wel mee gaan oefenen, omdat je hoofd en je hersenen je vaak helemaal gek maken door de gedachten die je ergens over hebt.

Herken je het wel, dat je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek hebt voor een hele leuke nieuwe functie. Je vindt het van tevoren heel spannend en bent op van de zenuwen. Je gaat er wel voor, maar je denkt dat je de baan toch niet krijgt en dat het gesprek vast niet soepel zal lopen. Doordat je dit denkt en nadenkt over wat er niet goed gaat, is er een hele grote kans dat het ook daadwerkelijk niet goed gaat. Je gedachten hebben een heel grote invloed op je doen en laten. Dus probeer deze gedachten om te vormen en stop met nadenken over wat er allemaal fout kan gaan.

Wie zegt dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren? Juist, dit zijn vaak alleen je gedachten. En je gedachten kun je veranderen!


8. Doe dingen die je leuk vindt

Door dingen te doen die je leuk vindt en waar je een goed gevoel aan overhoudt, groei je. Je hebt op dat moment als het goed is niet te maken met faalangst en ben niet bang om te falen en/of fouten te maken.

Nee, je krijgt hier juist een super goed gevoel van. Doe dus meer van de dingen die je leuk vindt en waar je een goed gevoel aan overhoudt. Wanneer je dan een keer wel iets hebt wat niet goed gaat of waarbij je last hebt van faalangst, dan brengt deze leuke dingen het allemaal wat meer in evenwicht. Iets wat heel belangrijk is!


9. Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Wanneer jij je in een bepaalde situatie van te voren heel druk maakt, en bang bent dat je het niet kunt, stel jezelf dan eens de volgende vraag:

‘Wat is het ergste dat kan gebeuren’?

Wanneer je deze vraag aan jezelf stelt en beantwoordt, kom je erachter dat het vaak wel meevalt en er eigenlijk niet zoveel kan gebeuren of fout kan gaan. Je gedachten maken je vaak gek en hierdoor ga je ook denken dat het helemaal fout gaat.

Dus, heb jij hier last van, stel jezelf dan deze vraag. Bijvoorbeeld; je hebt een sollicitatie voor een nieuwe leuk baan. Je bent heel erg zenuwachtig en denkt dat je het niet kunt. Je stelt jezelf de vraag; ‘wat is het ergste dat kan gebeuren’? Het ergste dat kan gebeuren, is dat ik niet weet wat ik moet zeggen tijdens het gesprek en in het allerergste geval dat ik de baan niet krijg.

Dat is natuurlijk super balen en echt niet leuk. Vooral niet als je deze baan heel graag wilt en er echt voor gaat. Je kunt jezelf dan de schuld geven en de hele tijd denken dat je dit niet kunt. Ook kun je bij jezelf stilstaan en bedenken of je er alles aan hebt gedaan om deze baan te krijgen?

Als je hier ‘ja’ op kunt antwoorden, dan is het helaas niet anders. Je hebt je goed voorbereid en hebt tijdens het gesprek alles gegeven wat er in zat. Door hierbij stil te staan en te accepteren, is dat het enige wat je eigenlijk kunt doen op zo’n moment.


10. Doe ontspanningsoefeningen

chill

Het doen van ontspanningsoefeningen op een moment waarop je veel angst voelt kan helpend zijn voor jou. Misschien heb je dit al wel eens geprobeerd of lijkt je dit helemaal niks. Ik raad je aan om het gewoon een keertje te proberen. Wie weet vind je het wel heel erg fijn. Als het toch niks is voor jou, dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

Je kunt verschillende ontspanningsoefeningen vinden op internet of in boeken. Kijk eens wat bij je past en oefen hier mee of dit wat voor je is. Het kan jou heel erg helpen om op dat moment rustig te worden en om te leren gaan met deze angst en onrust. Wanneer je dan weer eenzelfde soort onrust ervaart, kun je deze oefeningen weer inzetten om rustiger te worden en hier mee om te gaan.


11. Stel je verwachtingen bij

Zijn jouw verwachtingen realistisch?

Ga dit voor jezelf eens na. Mochten jouw verwachtingen totaal niet realistisch zijn, stel ze dan bij. Het heeft geen zin om constant maar naar verwachtingen te streven die niet haalbaar zijn. Je begint dan eigenlijk ergens aan, zonder dat je weet of het wel haalbaar is.

Leef jij naar de verwachtingen die anderen over jou hebben? Dat kan natuurlijk ook nog voorkomen. Eigenlijk gebeurt dit bij heel veel mensen dat ze leven naar de verwachtingen van anderen. Dit slaat eigenlijk nergens op, want het is jouw leven. Toch, zijn we hier heel gevoelig voor en is het soms wel een klein beetje logisch dat we dit doen. Of het goed is voor jou, dat is natuurlijk nog maar de vraag. Het is namelijk jouw leven, dus zonde om naar de maatstaven van anderen te leven. Stap hier uit.


12. Accepteer faalangst

Accepteer dat angst bij het leven hoort. Ook al heb je geen last meer van die extreme faalangst, er zullen altijd momenten blijven dat je last hebt van angst. Dit is helemaal niet gek of raar en hoort erbij.

Probeer deze angst te accepteren. Vaak door tegen je angst te vechten, kan het erger worden. Dit wil je natuurlijk helemaal niet.

Het is wel goed om je bewust te zijn van je angst. Zo kun je het minder gaan opzoeken als je weet waar je bang voor bent (als dat mogelijk is natuurlijk). Je kunt natuurlijk niet alles gaan vermijden of uit de weg gaan.


13. Zoek steun

support

Zoek steun en praat erover met iemand waar jij je goed bij voelt. Dit kan iemand uit je familie zijn, een goede vriend of vriendin of noem het maar op.

Het kan al heel fijn zijn om over je angst te praten met anderen en te accepteren dat het jou echt in de weg zit. Anderen kunnen jou hier ook bij helpen en dit ook relativeren voor jou.


14. Zoek eventueel hulp van een coach

Wanneer je er toch niet zelf uitkomt met bovenstaande tips, kun je altijd nog naar een coach gaan die jou kan helpen bij je faalangst. Dit kan super fijn en nodig zijn als je hier zelf niet uitkomt. Een coach kan jou gerichte vragen stellen om er achter te komen waar het bij jou vandaan komt en welke patronen hierin te ontdekken zijn.

Daarna wordt er samen met jou gekeken naar wat je kunt gaan doen wanneer je weer last hebt van je faalangst. Het is, zoals eerder al gezegd, echt niet erg dat je af en toe denkt dat je iets niet kunt en niet heel veel vertrouwen in jezelf hebt. Hier heeft iedereen mee te maken. Het moet je echter niet alleen maar belemmeren en dagelijks in de weg staan. Dit is niet goed voor je.


Conclusie: onderzoek en onderneem actie

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt en jij aan de slag kunt gaan met je faalangst. Ga eerst onderzoeken met welke faalangst je te maken hebt en waar het vandaan komt. Daarna kun je echt gericht met deze tips aan de slag.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt!


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.