Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

16 tips om je zelfvertrouwen te vergroten

16 tips om je zelfvertrouwen te vergroten

Laatst bijgewerkt: 11 mei 2022

Zelfvertrouwen is de mate waarin je zelf vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Dit betekent dat je een sterk vertrouwen hebt in jezelf. Je gelooft dus echt in jezelf. Wanneer jij je goed voelt over jezelf, heb je vaak direct meer zelfvertrouwen en dit straal je dan ook uit naar anderen. Je komt een stuk zelfverzekerder over. Je leest hierbij 16 uitgebreide tips over hoe je jouw zelfvertrouwen kunt vergroten.


1. Zorg goed voor jezelf en je lichaam

Het belangrijkste om je zelfvertrouwen te vergroten is door goed voor jezelf en je lichaam te zorgen. Zorg ervoor dat jij kleding aandoet waar jij je lekker in voelt. Dan straal je al meteen veel meer zelfvertrouwen uit.

Heb jij geen kleding meer in je kast hangen waar jij je goed bij voelt? Plan eens een middagje winkelen voor jezelf in en geef hier wat geld aan uit. Dit is heel belangrijk en kan al een enorme boost geven aan je zelfvertrouwen. Dit zou je in eerste instantie misschien niet denken, maar dit is echt zo. Daarnaast is het belangrijk dat je af en toe ook de tijd neemt voor jezelf en doet waar jij je goed bij voelt. Gun jezelf deze tijd en rust.


2. Drink genoeg en eet gezond

Gezond eten en drinken is heel belangrijk. Wanneer jij vaak ongezond en vet eet, zul jij je veel minder goed voelen. Door op je eten en drinken te letten voel jij je beter over jezelf en straal je ook veel meer zelfvertrouwen uit. Het lichamelijke deel heeft veel invloed op hoe jij je verder voelt. Gezond eten en genoeg water drinken is belangrijk. Je lichaam heeft dit nodig. Door hierin te investeren en rekening mee te houden weet ik zeker dat jij je zelfverzekerder voelt.

Ben je te zwaar en wil je misschien wat kilo’s kwijt? Het kan heel veel doen voor jou door een tijdje goed op je eten te letten. Hierdoor zul je afvallen en zien dat jij dit kan. Je zult je echt goed voelen hierna.

Goed eten en drinken


3. Slaap genoeg

Genoeg slaap is heel belangrijk, maar dat wist je waarschijnlijk al wel. Wanneer je een keer een nachtje niet goed slaapt, is dat nog wel te doen. Wanneer je vaker niet goed slaapt heeft dat veel invloed op je lichaam en humeur.

Je leest regelmatig op internet of ergens anders dat slaap heel belangrijk is. Dat slaap ook een grote invloed heeft op je zelfvertrouwen wist je misschien nog niet. Wanneer jij genoeg slaapt, zul jij je een stuk fitter voelen. Hierdoor straal jij automatisch meer zelfvertrouwen uit. Je kunt je wel voorstellen, dat wanneer jij meerdere dagen achter elkaar maar een paar uur slaapt per nacht, je op een gegeven moment echt uitgeput bent. Je voelt je dan moe en niet goed.

Hierdoor denk je alleen nog maar aan je bed, en ben je niet bezig met jezelf. Je grootste drijfveer is om de dag door te komen, dat is het belangrijkst op dat moment. Andere zaken zijn die dag helemaal niet belangrijk. Wanneer jij je werk kunt doen en de taken van die dag hebt volbracht ben je al blij. De rest interesseert je niet. Slaap is daarom belangrijk, zodat je wel aan jezelf kunt werken en hier daadwerkelijk tijd voor kunt maken.


4. Doe wat je leuk vindt

Doe wat je leuk vindt

Weet jij eigenlijk wel wat je leuk vindt om te doen? Zoek dit eens uit voor jezelf en schrijf het op. Kijk wanneer jij een moment in de dag kunt inbouwen dat je iets doet wat je leuk vindt en waar je blij van wordt. Probeer dit iedere dag in te plannen. Je hoeft hier niet uren aan te besteden, het kan ook een wandeling zijn van een halfuurtje of een half uur lezen. Kijk wat bij jou past en wat jij leuk vindt.

Doordat jij je richt op wat je leuk vindt om te doen en waar je energie van krijgt, krijgt je zelfvertrouwen sowieso een boost. Dit zul je ook uitstralen naar anderen.


5. Doe waar je goed in bent

Doe dingen waar je goed in bent! Door te doen waar je goed in bent en wat jou een goed gevoel geeft, is dit zeer positief voor je zelfvertrouwen. Je ervaart dat je iets goeds doet en dat is heel fijn voor jezelf. Sta hier eens bij stil of schrijf het desnoods op voor jezelf. Het is altijd goed om bij de dingen stil te staan die goed gaan en bij je successen. Hier groei je door.


6. Ken je kwaliteiten

Kwaliteiten herkennen

Weet jij waar je goed in bent en waar je kwaliteiten liggen? Heel veel mensen weten dit niet. Wat zijn jouw persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen? Ben jij heel goed in mensen overtuigen of misschien kun jij wel heel goed luisteren?

Je kunt verschillende lijsten op internet vinden met allerlei kwaliteiten. Print eens een keer een lijst uit en omcirkel welke kwaliteiten jij bezit. Vaak ben je je hier niet bewust van. Het kan wel heel handig zijn om te weten welke kwaliteiten jij bezit. Je kunt deze bewuster gaan inzetten in je dagelijks leven.


7. Ken je valkuilen

Waar ben je minder goed in en wat zijn jouw valkuilen? Ieder mens heeft dingen waar hij of zij minder goed of niet goed in is. Dat is menselijk en zal altijd zo blijven. Het is wel goed om jezelf hier bewust van te zijn, zodat je hier ook wat mee kunt mocht je dat willen.

Stel dat jij niet goed je mening kunt geven, dan kun je hier heel onzeker van worden, wanneer dit wel verwacht wordt tijdens een vergadering o.i.d.. Door je hier bewust van te zijn, kun je hier ook veranderingen in aanbrengen en een manier vinden om hier mee om te gaan. Door te zien en ontdekken dat je iets wel kunt en het je eigenlijk wel goed af gaat, ervaar je uiteindelijk meer zelfvertrouwen.


8. Accepteer jezelf

Accepteer jezelf met al je negatieve en positieve punten. Iedereen heeft negatieve en positieve punten. Sommige dingen kun je misschien wel aan werken, maar je kunt niet alles veranderen. Dit moet je ook niet willen, want hierdoor leg je de druk en lat veel te hoog voor jezelf. Door jezelf uiteindelijk te accepteren zoals je bent, zul jij tevreden zijn over jezelf en met een goed gevoel naar jezelf kijken.

Je hebt vertrouwen in jezelf en weet waar je wel en niet goed in bent. Dit is belangrijk om een gevoel van voldoende zelfvertrouwen te ervaren. Wees blij met wie je bent, je bent goed zoals je bent! Zeg dit geregeld tegen jezelf.


9. Stel doelen

Het stellen van doelen voor jezelf kan jouw zelfvertrouwen direct vergroten. Vooral als je deze doelen haalt natuurlijk. Dit geeft jou een enorme boost! Stel daarom niet te grote doelen, maar ga hier eens goed voor zitten en deel je doelen op in kleine stapjes.

blank

Smart Methode

Een mooie methode om te gebruiken bij het maken van doelen is de SMART-methode. Hieronder zal ik kort uitleggen wat deze methode inhoudt. De letters staan voor:

  • S – Specifiek
  • M – Meetbaar
  • A – Acceptabel
  • R – Realistisch
  • T – Tijdsgebonden

Wanneer een doel aan bovenstaande voldoet, weet je precies wat je van jezelf verwacht. Stel, je wil graag afvallen. Dan kan een mooi en Smart-doel bijvoorbeeld zijn: ‘Ik wil 10 kilo afvallen in 3 maanden om op mijn ideale gewicht van 75 kilo te komen. Dit ga ik doen door 2 keer per week te sporten en mijn eten bij te houden in een voedingsapp’.

Dit is een duidelijk en concreet doel waar je aan wil gaan werken. Het is duidelijk binnen welk tijdsbestek je wil afvallen, hoeveel kilo je wilt afvallen en op welke manier je dit gaat doen.

Wanneer je dit doel uiteindelijk hebt behaald, zul jij je heel goed voelen. Je hebt een doel voor jezelf gesteld en het behalen hiervan zorgt voor vreugde en een goed gevoel. Dit doet veel voor je zelfvertrouwen.


10. Denk positief

Door positief te denken voel je je een stuk zelfverzekerder en straal je dit ook uit naar anderen. Je zelfvertrouwen zal hierdoor echt toenemen. Vaak zijn we geneigd om ons op het negatieve te richten. Draai dit nu eens om naar het positieve. Dit zal je echt helpen om je beter over jezelf te voelen.

Kijk maar eens naar anderen. Als iemand negatief is, dan zal diegene geen lach op het gezicht hebben of heel blij kijken. Dat heeft dus super veel invloed. Ga ook maar eens na bij jezelf, wat voor invloed dat bij jou heeft. Dus probeer die negatieve gedachten van je af te zetten en denk positief!


11. Lach vaker

Vaker lachen

Lach eens wat vaker! Dit doen we vaak veel te weinig. Door te lachen komen er stofjes in de hersenen vrij die een positieve invloed hebben op jou. Dit zijn de gelukshormonen endorfine, dopamine en serotonine. Ze hebben ook een positieve invloed op je immuunsysteem.

Door te lachen, is vaak alles ook een stuk positiever en leuker dan wanneer je dit niet doet. Het is daarnaast ook heel aanstekelijk. Met een lach op je gezicht straal je meteen meer zelfvertrouwen uit.


12. Probeer nieuwe dingen uit

Stap eens uit je comfortzone en probeer nieuwe dingen uit. Misschien heb je altijd al wel die ene sport willen doen? Of wil je eigenlijk wel een nieuwe opleiding gaan volgen? Door het uitproberen van nieuwe dingen, creëer je ook meer zelfvertrouwen.

Je doet iets wat je nog niet eerder hebt gedaan en daar leer je sowieso heel veel van. Dus waag de sprong en ga ervoor. Je kunt beter achteraf spijt hebben dat je het wel hebt gedaan, dan achteraf spijt hebben dat je het niet hebt gedaan.


13. Wees dankbaar

Wees dankbaar voor wat je allemaal hebt en bereikt hebt in je leven. Een mooie manier om dit dagelijks in te bouwen is door aan het eind van de dag 2 of 3 punten op te schrijven waar jij dankbaar voor bent die dag.

Misschien had je een heel goed gesprek met iemand of was je werkdag heel leuk en ging het allemaal goed. Schrijf dit aan het eind van de dag op en zie wat er wel goed gaat en wat leuk was. Door hier bewust bij stil te staan, zal het een gewoonte en routine worden in je dagelijks leven.


14. Beloon jezelf

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Beloon jezelf eens wat vaker en gun jezelf iets nieuws of een cadeautje. Het hoeft echt niet heel groot te zijn, maar sta hier wel even bij stil. Dit doet je zelfvertrouwen ook zeker goed. Dit kan bijvoorbeeld nieuwe kleding, parfum of een goed boek zijn. Je mag jezelf af en toe echt wel belonen. Je zult hier ongetwijfeld hard voor werken.


15. Geef complimenten aan jezelf en anderen

Complimenten, hier worden we allemaal blij van. We weten alleen vaak niet hoe we hierop moeten reageren of mee om moeten gaan. Geef eens wat vaker een compliment aan jezelf. Dit zal je zelfvertrouwen goed doen. Ook het geven van complimenten aan anderen doet je zelfvertrouwen goed. Misschien ben je het niet gewend om dit te doen en voelt het wat onnatuurlijk. Hoe vaker je dit tegen jezelf en/of anderen zegt, hoe makkelijker dit gaat.


16. Conclusie: Jij kunt je zelfvertrouwen vergroten!

Je kunt er zeker wat aan doen om je zelfvertrouwen te vergroten. We willen toch allemaal lekker in ons vel zitten en dit uitstralen naar anderen? Wanneer jij een goed gevoel hebt over jezelf, zul je zien dat mensen het nog leuker vinden om met jou om te gaan.

Tip: Er zijn tegenwoordig ook online cursussen en trainingen voor je zelfvertrouwen. Deze cursussen kunnen je een goede boost geven.


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.