Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

Assertief zijn, hoe doe je dat? 13 tips!

Assertief zijn, hoe doe je dat? 13 tips!

Laatst bijgewerkt: 11 februari 2021

Wanneer je assertief bent, betekent dit dat je voor jezelf opkomt en je eigen mening kunt uiten, waarbij je anderen in hun waarde laat. Het is voor veel mensen lastig om dit te doen. Vooral voor mensen die introvert zijn (terughoudend, rustig en die meer op zichzelf zijn) is het lastig om assertief te zijn. Mensen die assertief zijn, zijn over het algemeen vaak avontuurlijk, sociaal en spraakzaam. Ze houden van contact met anderen en kunnen zich over het algemeen goed verwoorden.

Ben jij een assertief persoon? Of ben je toch meer een introvert persoon? Het is best wel belangrijk om een beetje assertief te zijn. In deze maatschappij is het belangrijk dat je voor jezelf kunt opkomen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je jezelf goed kunt verwoorden en wat te vertellen hebt. Anderen vinden dit vaak fijn. Het is ook nodig op school en op je werk dat je assertief bent.

Ik ga jou hieronder verschillende tips geven hoe jij assertiever kunt worden.


1. Weet wat jij belangrijk vindt

Wat vind jij belangrijk in het leven? Welke waarden staan voor jou centraal? Het is eigenlijk best wel een heel belangrijke vraag die je aan jezelf kunt stellen. Vanuit hier handel en reageer jij namelijk. De waarden die voor jou belangrijk zijn streef je na en dit zorgt er ook voor dat jij je op een bepaalde manier gedraagt. Je kunt kiezen uit heel veel belangrijke waarden. Vrijheid, eerlijkheid, respect, rechtvaardigheid, liefde, vriendelijkheid en vrede bijvoorbeeld. Dit zijn de meest voorkomende, maar je hebt er natuurlijk nog heel veel meer. Op internet kun je hier meer over vinden als je dit zelf niet goed kunt bedenken.

Wanneer jij weet wat belangrijk is voor jou, ga je hier ook echt voor staan en kun je dit beter uitdrukken richting een ander. Stel, je vindt eerlijkheid heel erg belangrijk. Dan zorg je ervoor dat jij zelf altijd eerlijk bent richting een ander, maar dit verwacht je ook van de ander richting jou.


2. Kom voor jezelf op

Kom jij wel eens voor jezelf op? Of laat je over je heen lopen en geef je de ander vaak gelijk? Wanneer jij nooit voor jezelf op komt en dit lastig vindt, is het handig om te kijken waar dit vandaan komt. Komt het omdat je het niet goed durft, of niet weet hoe je dit moet doen? Of vind je het allemaal wel best en heb je gewoon geen zin in een confrontatie?

Ik ben benieuwd waar het door komt bij jou. Je hoeft echt niet altijd ‘ja en amen’ te zeggen tegen een ander. Jij bent net zo belangrijk als de ander. Sommige mensen laten dit anders voelen en doen alsof ze veel belangrijker en beter zijn dan jou. Maar dat is niet zo! Ze doen alsof en denken dat ze dit kunnen maken.

Je kunt het een ander wel altijd naar de zin willen maken, maar als je daarmee jezelf in de weg zit en dit niet goed voelt voor jou, dan is het tijd om hierover na te denken hoe je dit gaat veranderen. Het klinkt nu wel een beetje streng, maar het is juist goed om voor jezelf op te komen ;).


3. Zeg nee

no

Je gaat oefenen met voor jezelf opkomen. Dit doe je ook door nee te zeggen tegen iemand anders. Misschien overvalt een bepaalde vraag je wel en zeg je daarom maar ja. Je kunt ook zeggen, ik weet het even niet, ik kom er later op terug. Of je zegt gewoon meteen heel duidelijk ‘nee’ tegen de ander. Je mag nee zeggen, dat goedrecht heb je. Je kunt wel ja zeggen tegen de ander, maar daarmee zeg je misschien wel nee tegen jezelf. Lijkt me niet helemaal de bedoeling.

Het kan natuurlijk best spannend zijn om nee te zeggen tegen iemand anders, als je dat niet gewend bent. De ander zal het misschien ook wel wat gek of raar vinden dat je nu ineens nee zegt. Maar ga hier wel mee oefenen. Je hoeft ook geen ja te blijven zeggen, omdat je dit altijd deed. Kom voor jezelf op en durf ook gewoon een keer nee te zeggen. Misschien is de ander hier niet blij mee en komt er een soort van conflict uit of frustratie. Maar goed, dat hoort er ook bij. Je kunt niet iedereen tevreden houden en altijd maar ja zeggen tegen alles. Je hoeft het niet meteen altijd te zeggen, maar het is wel goed om hier een keer mee te gaan oefenen en te kijken hoe het gaat.

Even een voorbeeldje. Je krijgt de vraag of je wat wil nakijken voor een ander. Je wil het natuurlijk heel graag doen, maar het komt niet goed uit doordat je het die dag heel druk hebt. Je kunt tegen de ander zeggen dat het vandaag niet lukt, maar dat het morgen wel kan. Als de ander dan zegt dat het vandaag moet, omdat het anders te laat is, dan is het niet jouw probleem, maar het probleem van de ander. Dan had diegene het maar eerder aan jou moeten vragen, toch? Maak je niet druk om wat de ander hierover denkt. Je hebt heel duidelijk je grens aangegeven en dat is top.

Door hier mee te gaan oefenen, wordt je ook een stuk assertiever. Het gaat jou echt helpen in het proces om assertiever te worden en meer voor jezelf op te komen.


4. Kom zelfverzekerd over

Kom zelfverzekerd over (ook al voel je je misschien niet altijd zo). Wanneer jij laat zien dat je zelfverzekerd bent, kom je veel krachtiger over. De volgende tips kunnen jou hierbij helpen om je zelfverzekerd te voelen en over te komen:

  • Maak oogcontact
  • Weet dat je geen goedkeuring nodig hebt van andere mensen
  • Vat datgene wat anderen tegen jou zeggen niet te persoonlijk op
  • Heb realistische verwachting
  • Weet dat falen en dingen die niet goed gaan erbij horen
  • Communiceer duidelijk
  • Luister goed naar het verhaal van anderen

Met deze tips (in gedachten) kom je al een stuk zelfverzekerder over. Ik zou zeggen, dit is het proberen waard.


5. Let op je houding

Wanneer jij zelfverzekerd over wil komen, heeft dat voor een heel groot deel met je houding te maken. Hieronder een paar tips waar je aan zou kunnen denken om toe te passen.

  • Het is belangrijk om een open houding te hebben. Een houding waarin je ook dingen aanneemt van anderen, en laat zien dat je open staat voor communicatie.
  • Sta of zit ontspannen
  • Geen krampachtige houding aannemen
  • Praat rustig en niet te snel
  • Sta rechtop en met je schouders naar achter

6. Weet wat je wil, voelt en vind

Weet je van jezelf de volgende dingen eigenlijk wel:

  • Wat vind je? 
  • Wat wil je?
  • Wat voel je?

Sta hier eens bij stil in verschillende situaties om je hier bewust van te worden. Als je duidelijk hebt wat je wil, voelt en vind, dan kun je dit ook veel makkelijker overbrengen op een ander. Je kunt op deze manier makkelijker je standpunt vertellen en ook bijvoorbeeld nee zeggen tegen een ander. Bij twijfel gaan anderen echt een stuk makkelijker over je grenzen heen. En dat is iets wat je juist niet wil.


7. Kijk positief naar jezelf

positief

Kijk op een positieve manier naar jezelf. Hierdoor word je zelfverzekerder en zul je jezelf ook een stuk krachtiger voelen. Wanneer je dit doet, kun je je ook op een positieve manier uitdrukken richting andere mensen. Dit kan jou echt gaan helpen om assertiever te worden.

Wanneer je jezelf niet leuk vindt en alleen maar naar het negatieve kijkt, dan zul je nog meer in je schulp kruipen. Je schaamt je misschien ook wel voor jezelf en wil jezelf niet laten zien aan anderen. Het liefst kruip je in een hoekje en praat je met zo min mogelijk mensen. Kijk naar de positieve kanten, want ook jij hebt die!


8. Praat vanuit de ik-vorm

Praat vanuit de ik-vorm. Je kunt hierbij zinnen gebruiken als ‘ik vind het fijn dat’, ‘ik wil graag’, ‘ik voel me hier niet fijn bij’. Op deze manier kun je heel duidelijk op anderen overbrengen wat je ergens bij voelt of wat je ergens van vindt. Door het over jezelf te hebben, blijf je dicht bij jezelf en kunnen anderen je hier ook nooit op afrekenen. Het is namelijk JOUW gevoel en dat kunnen anderen nooit afkeuren. Het kan wel dat ze het er misschien niet mee eens zijn, maar verder hebben ze hier niks over te zeggen. Want het is jouw gevoel en dat kunnen zij niet veranderen.

Wanneer je veel met ‘jij’ communiceert, voelen anderen zich veel sneller aangevallen. Dat is voor jou niet fijn, maar voor de ander ook niet. Blijf dus dicht bij jezelf en communiceer vanuit jezelf en de ik-vorm.


9. Kom voor jezelf op

Kom voor jezelf op. Dit mag en is zeker geoorloofd. Hierboven heb je ook al kunnen lezen dat nee zeggen heel belangrijk is om te doen. Dit kun je zeker gebruiken om voor jezelf op te komen.

Houd het volgende in gedachten: ‘Ik ben het waard en ik mag er zijn’.


10. Wees positief naar anderen

lachen

Blijf dicht bij jezelf en reageer positief richting anderen. Ook als ze niet zo aardig of leuk richting jou reageren. Wanneer jij vanuit jezelf praat en aardig bent voor anderen, zul je dit ook terug krijgen. Door ook positief te zijn richting anderen, zullen zij dat ook als het goed is, terug doen bij jou. Probeer het eens.

Ze zeggen ook wel, wat je geeft, dat krijg je terug. Ik denk dat dit zeker wel klopt. Wanneer ik positief ben richting anderen en aardig ben, krijg je dat ook terug. Niet van iedereen natuurlijk, maar wel van het overgrote deel van de mensen 😉


11. Leer om kritiek te ontvangen

Kritiek krijgen is niet het leukste wat er bestaat. We ontvangen liever positieve feedback, dan kritiek. Ik denk dat niemand kritiek leuk vindt om te krijgen. Maargoed, het hoort nou eenmaal bij het leven en je zult echt wel een keer kritiek ontvangen. Ik hoop niet dat je dit heel vaak ontvangt, want dat is niet een heel goed teken, maar zo af en toe zal het wel gebeuren.

Het is handig om te leren en weten hoe je hier mee om moet gaan. Hieronder een paar handige tips:

  • Schiet niet meteen in de verdediging. Het is niet altijd gericht op jou als persoon, maar meer om wat je doet, je gedrag dus. Luister goed naar wat de ander te zeggen heeft, voordat je reageert.
  • Zeg niet meteen iets lulligs terug.
  • Jullie hoeven het niet met elkaar eens te zijn. Je kunt de ander nog vragen of hij of zij het verder wil verduidelijken.
  • Geef aan waar je wel en niet mee eens bent.
  • Kijk samen wat je zou kunnen veranderen en welke afspraken je hier over kunt maken. Het ligt er natuurlijk wel aan waar het over gaat. Als het over dingen op school of je werk gaat kun je hier afspraken over maken. Maar als iemand anders kritiek heeft op jou als persoon, dan gaat dat wel wat lastiger. En überhaupt wil je het wel veranderen voor diegene? Of heb jij er zelf geen last van?

Het krijgen van kritiek is dus helemaal niet heel erg. Maar houdt wel in de gaten hoe vaak dit gebeurt. Als je altijd maar kritiek krijgt, en nooit wat positiefs hoort, dan is het ook niet helemaal goed natuurlijk.


12. Ontspan

relax

Just relax.

Heel belangrijk om ook een stukje ontspannen te zijn. Wanneer je er te geforceerd mee bezig bent en er teveel druk op legt, kan dat juist ook averechts werken. Ga er ontspannen mee om. Forceer het niet teveel om assertief te worden. Dit komt vanzelf met de bovengenoemde tips.


13. Zoek extra hulp

Wanneer het jou zelf niet lukt om assertiever te worden met bovenstaande tips, dan is het goed om op een cursus te gaan of extra hulp hiervoor te zoeken. Je kunt een training volgen of hier een boek over lezen. Ga je zelf meer verdiepen in het onderwerp om assertiever te worden. Je zult je een stuk zelfverzekerder voelen en dat is uiteindelijk een mooi doel.

Het is echt niet erg om extra hulp in te schakelen. Dat is juist alleen maar goed. Vooral als je het echt heel graag wil is dit een heel mooie stap. In een assertiviteitstraining ga je leren hoe je beter voor jezelf kunt opkomen. Je gaat leren hoe je je mening moet geven en hoe je om moet gaan met het ontvangen van kritiek. Je zult echt veel meer zelfvertrouwen ontvangen en voor jezelf kunnen opkomen. Op deze manier vergroot je echt je assertiviteit.

Op naar een assertievere jij!


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.