Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

Hoe blijf je blij en gelukkig in de corona tijd? 17 tips

Hoe blijf je blij en gelukkig in de corona tijd? 17 tips

Laatst bijgewerkt: 8 april 2021

Corona.. we hebben er allemaal mee te maken. Al meer dan een jaar beheerst corona ieders leven. Bij de één speelt het een grotere rol dan bij de ander, maar het raakt ons allemaal. We kunnen niet meer alles doen wat we graag zouden willen. We kunnen er ook niet heel veel aan doen of veranderen. Het enige wat je kunt doen is er het beste van maken. Maar hoe blijf je nou blij en gelukkig in deze corona tijd? Lees snel verder. De onderstaande tips gaan jou hier zeker bij helpen.


1. Kijk naar wat je wel hebt en waardeer dit

Wees dankbaar voor wat je wel hebt. Het is echt geen leuke periode en dat kan ik gerust beamen, net als zoveel andere mensen. Maar probeer wel te kijken naar wat je wel hebt. Het heeft geen zin om je bezig te houden met de dingen die niet kunnen. Je mag hier heus wel eens over nadenken en bij stilstaan, alleen het helpt je niet verder. Het verandert hier niet ineens door. Door er over na te denken wat je allemaal niet kunt doen, mag je niet ineens weer op reis naar het buitenland bijvoorbeeld. Besef dit goed.

Het is veel verstandiger voor jezelf om te kijken naar wat je wel hebt. Wat heb jij allemaal waar je dankbaar voor bent? Ik ben zelf bijvoorbeeld heel dankbaar dat ik werk heb, dat ik een supermooi huis heb en dat het met mijn gezondheid en dat van mijn familie verder goed gaat. Heel wat mooie dingen om dankbaar voor te zijn toch. Hoe zit dat bij jou?

Je kunt het voor jezelf nog inzichtelijker maken door het op te schrijven. Zo sta je hier nog meer bij stil en zie je het ook voor je op papier. Altijd goed om eens te doen als je moeite hebt om te kijken naar wat je wel hebt.


2. Zorg voor genoeg slaap

Wanneer je genoeg slaapt, kun je alles veel beter hebben. Genoeg slapen is dus heel belangrijk als je het mij vraagt. Diverse onderzoeken hebben dit ook uitgewezen. Slaap jij iedere nacht goed en genoeg? De hoeveelheid slaap is voor iedereen wel anders, maar dat slaap belangrijk is, dat weet iedereen wel.

Juist in deze corona periode, waarin we misschien minder te doen hebben is slaap heel belangrijk. Misschien heb je zelf het idee dat het niet echt uitmaakt dat je wat minder goed slaapt, maar dat is het wel. Wanneer je goed en voldoende slaapt kun je alles veel beter aan. Je begint opgewekt aan de dag en bent hierdoor meteen al een stuk blijer en gelukkiger. Ken je dat gevoel dat je niet goed slaapt en dat je je vet moe en lamlendig voelt? Dat willen we niet, want hiermee wordt het allemaal nog zwaarder en negatiever. Vet belangrijk dus om genoeg aandacht aan je slaap te besteden.


3. Doe dingen waar je blij van wordt

Het is belangrijk om in de corona periode dingen te doen waar je blij van wordt. Je mag dus waarschijnlijk een aantal dingen niet meer doen die je normaal wel altijd deed.

Waar word jij blij van? Van bewegen, wandelen en/of lezen? Dit kan en mag allemaal wel. Blijf niet hangen in de dingen die niet mogen waar je normaal gesproken altijd blij van werd, maar kijk naar wat wel kan en waar jij ook blij van wordt.


4. Doe dingen die wel mogen

scooter

Ga dingen doen die wel mogen en die wel mogelijk zijn. Er is nog genoeg mogelijk. Het is echt beter voor jezelf om je hier op te richten, dan op de dingen die niet mogen. Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen, fietsen, naar het bos, strand etc. Ook mag je wel naar de supermarkt en naar kledingwinkels. Wel met afspraak, maar het mag wel.

Het sporten mag ook steeds meer, dus daarin is ook een stuk meer mogelijk dan aan het begin van de lockdown. Heb je een keer vet zin in sushi? Maar niet om het zelf te maken? Dit kun je ook gaan bestellen en laten bezorgen. Er is dus echt genoeg mogelijk. Je moet alleen wel wat creatief zijn en niet blijven hangen in de dingen die niet mogen. Dit gaat je zeker wel helpen.

Laatst heb ik een keer samen met mijn vriend een e-chopper gehuurd. Dit is een soort scootertje die 25 km per uur kan. We hebben een superleuke middag gehad en hebben lekker door de bossen gereden. Dit mag dus wel en is echt een aanrader.


5. Denk positief

Bekijk jezelf, de situatie en het leven van de positieve kant. Kijk naar de leuke dingen en de dingen die goed gaan. Draai iets negatiefs om in iets positiefs. Wees jezelf bewust van je negatieve gedachten en zet deze stop. Dat is wel even oefenen, maar wanneer je dit vaker doet, dan gaat het echt een stuk gemakkelijker.

Spreek iedere ochtend met jezelf af dat je de dag positief ingaat. Het is helemaal niet erg dat je dit nodig hebt om dit te zeggen tegen jezelf. Als het jou helpt, waarom niet?


6. Zoek het geluk in jezelf

Heel vaak zoeken mensen het geluk buiten zichzelf. In materiaal of in andere mensen. Probeer dit geluk los te zien van anderen om jou heen en jezelf. Op deze manier vind je het geluk in jezelf. Kijk naar het positieve en haal het beste uit jezelf.

  • Waar word je gelukkig en blij van?
  • Doe je dit ook op dit moment in jouw leven?
  • Ga je met mensen om waar jij blij van wordt en waar je oprecht een glimlach van op je gezicht krijgt?

Leef in het hier en nu. Wat heb jij op dit moment nodig? Wees tevreden met wie je bent. Accepteer jezelf zoals je bent. Je bent een mooi en goed persoon die er mag zijn.


7. Kijk niet teveel naar het nieuws

Wanneer je het nieuws aanzet wordt je doodgegooid met allerlei corona nieuws. In het nieuws zijn vooral dingen te zien die niet goed gaan. Doordat we in de corona periode zitten gaat het heel veel hierover. Dit kan veel invloed op jou hebben. Je kunt alles negatiever gaan zien hierdoor en dat is niet de bedoeling. Door het nieuws te kijken, verandert er ook niet zo 1, 2, 3 iets aan de corona. De corona gaat hier niet mee weg.

Ik heb er zelf dus heel bewust voor gekozen om niet te veel nieuws te kijken. Natuurlijk volg ik het nieuws wel en ben ik wel op de hoogte van de belangrijkste dingen. Maar ik kijk er niet zoveel meer naar, omdat ik merk dat dit een negatieve invloed op mij heeft. Is dat bij jou ook zo? Denk hier maar eens over na en kijk of je hier wat in kunt en wil veranderen.


8. Ga naar buiten

Ga naar buiten en geniet van de frisse lucht en vitamine D. Beiden erg belangrijk en goed voor de mens. Door de lockdown zitten we al een stuk meer binnen. Ook door thuiswerk en thuisstudie. Het is daarom goed en belangrijk om tussendoor lekker naar buiten te gaan. Je voelt je hierna weer fris en fruitig en kunt er weer even tegenaan. Het helpt je echt om je blijer en gelukkiger te voelen. Daarnaast ben je lekker in beweging en dat is natuurlijk ook top.


9. Denk terug aan die mooie reis of herinnering

Wanneer je het allemaal even niet zo positief meer inziet, probeer dan eens terug te denken aan een mooie reis of herinnering. Verplaats jezelf in dat moment waarop je heel blij en gelukkig was. Je beleeft het een soort van opnieuw. Je kunt foto’s of filmpjes bekijken of met een ander hierover praten.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je hier juist helemaal niet zo blij van wordt. En teveel hiernaar verlangd terwijl dit nu niet mogelijk is. Ik zou het je wel aanraden en het weer positief te bekijken. Terwijl ik dit schrijf denk ik terug aan de 2 mooie reizen naar Australië en Nieuw Zeeland. Ik krijg hier direct een glimlach van op mijn gezicht. Natuurlijk wil ik heel graag terug, maar dat komt ooit wel weer. De mooie momenten moet je koesteren en dankbaar zijn aan die herinneringen die je hier aan hebt.


10. Doe dingen waar je nooit aan toekwam

Door de corona heb je, als het goed is, meer tijd voor jezelf en voor dingen waar je nooit eerder aan toekwam. Is dat bij jou ook zo of valt het wel mee? Het kan zo zijn dat je dingen in huis wilde doen, maar waar je nooit aan toekwam. We zien op dit moment minder mensen en hebben minder uitjes, dus je zou als het goed is daar meer tijd voor hebben. Heb je nog een andere leuke hobby die je weer op gaat pakken? Puzzelen, breien of noem maar op.


11. Houd in je hoofd dat het tijdelijk is

Besef jezelf dat de corona tijdelijk is. Het wordt een keer weer anders en beter. Het is natuurlijk niet te zeggen en voorspellen wanneer het weer anders wordt. Dat weet niemand, maar dat het tijdelijk is, dat is een feit. Het zal echt weer beter worden en terug gaan naar hoe het was. Dat zou wel heel fijn zijn dat we gewoon weer lekker naar het restaurant kunnen en weer alle sporten mogen doen en weer naar het buitenland op reis.


12. Lach en geniet

Ga met een lach door het leven. Wanneer je met een lach door het leven gaat voel je je meteen een stuk blijer. Dit draag je ook over op anderen. Wanneer je doet alsof je blij bent, dan voel je je ook een stuk blijer. Het is ook heel aanstekelijk een lach. Anderen worden ook blij van jouw lach en andersom. Maak plezier en heb lol met je huisgenoot, vrienden of familie.

Geniet van de kleine dingen in het leven. Geniet ervan dat je lekker uit kunt slapen en een weekend niet zoveel te doen hebt. Geniet van het weer en van een goed gesprek. Het zijn de kleine dingen die het hem doen. Wees je hier bewust van.


13. Kleed jezelf leuk aan

blank

Doe de moeite om jezelf leuk aan te kleden. Ook al werk je thuis of moet je thuis bezig met school, kleed jezelf wel leuk aan. Je mag ook af en toe best wat leuks voor jezelf kopen. Je hebt ook in deze periode soms nieuwe kleren nodig.

Wanneer je jezelf meteen aankleed in de ochtend, begin je de dag goed en zul je jezelf een stuk beter voelen. Het is niet heel fijn om de hele dag in een joggingbroek of pyjamabroek te blijven lopen. Onderzoek heeft wel aangetoond dat je hierdoor veel minder productief bent. Dus kleed jezelf aan en doe hier moeite voor. Als je een partner hebt, vindt hij of zij dat vast ook een stuk leuker. Dus daar kun je het ook nog voor doen 😉


14. Maak een leuk moment van het weekend

Het weekend is vaak het moment om lekker uit te rusten en leuke dingen te doen. Je kunt op dit moment helaas niet naar de kroeg of een restaurant of naar een pretpark. Maar dat zal vast wel weer komen. Toch is het belangrijk om na de hele week druk te zijn geweest met school en/of werk wel lekker uit te pakken in het weekend.

Maak een leuk en speciaal moment van het weekend. Bestel lekker eten of ga uitgebreid tafelen. Maak eindelijk eens dat lekkere gerecht wat je altijd al zou koken. Ga lekker lang in bad (als je die hebt natuurlijk) of doe de hele dag een filmmarathon. Maak er wat speciaals van, er zijn nog genoeg dingen die wel kunnen!


15. Hou contact met anderen

Contact met anderen is heel leuk en daarnaast ook belangrijk. Het is fijn om even lekker bij te kletsen en te vertellen waar je mee bezig bent. Je mag op dit moment maar 1 persoon bij jou thuis op bezoek ontvangen, dus met een hele grote groep gaat dit helaas niet. Wat je wel kunt doen is lekker met iemand bellen of via videobellen. Je ziet de ander wel, en het is net weer een stukje leuker dan alleen bellen toch?

Je kunt ook een groepsgesprek doen met meerdere vrienden. Het is misschien even wennen in het begin, want je praat best wel snel door elkaar heen, maar het is wel heel gezellig! Ik weet zeker dat je na het contact met anderen je weer een stuk vrolijker zult voelen. Ik merk dat wel in ieder geval. Je kunt je wel helemaal gaan afzonderen, maar dat is ook maar saai en eenzaam. Zoek dus lekker het contact op en maak er wat van.


16. Schrijf de leuke dingen op van die dag

Schrijf aan het einde van de dag de dingen op die leuk waren die dag. Of de dingen die goed gingen. Zo sluit je de dag positief af en sta je even extra stil bij de positieve momenten. Er zijn vast wel een paar leuke dingen op de dag te vinden. Ook al zijn ze misschien heel klein. Denk bijvoorbeeld aan het samen eten met iemand of dat je werk of schooldag leuk was. Dat je een goed cijfer of een goede beoordeling hebt gehad.


17. Doe iets voor een ander

blank

Help een ander en doe iets voor hem of haar. Je helpt hier de ander mee en geeft hem of haar een goed gevoel, maar jezelf ook. Ook hier hoeft het niet om iets heel groots te gaan, maar even een boodschapje doen voor een ander kan al superfijn zijn. Of dat je lekker gaat koken voor je vriend of vriendin die laat thuis is van werk. Het zit hem in de kleine dingen. Doe iets voor een ander.

Door deze bovenstaande tips toe te passen blijf jij blij en gelukkig in de corona tijd. Het gaat jou echt helpen, dus investeer hier wel in. Good luck, you can do it 🙂 Het wordt allemaal beter!


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.