Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

Hoe kan ik werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling?

Hoe kan ik werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling?

Laatst bijgewerkt: 1 april 2021

Wil jij graag werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Maar weet je niet goed waar je moet beginnen en hoe je dit aan moet pakken? Hieronder vind je meerdere tips om je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven. Het proces van persoonlijke ontwikkeling is een belangrijk proces. Het is fijn om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Het zorgt voor nieuwe mogelijkheden en vaardigheden.

Het geeft je een fijn gevoel om met jezelf bezig te zijn en jezelf verder te ontwikkelen. Wanneer je bepaalde plannen en doelen hebt, kun je ook echt gericht werken aan je persoonlijke ontwikkeling.


1. Wat wil je ontwikkelen?

Als eerst is het belangrijk om er achter te komen wat je graag wil ontwikkelen. Waar loop je tegenaan en waar heb je nog moeite mee? Wanneer je dit weet, kun je hier ook echt wat aan gaan doen. Je bent je zelf eigenlijk aan het analyseren. Waar sta je nu en wat wil je verder ontwikkelen? Waar wil je heen?

Het kan zo zijn dat je niet zo goed voor jezelf zorgt. Of dat je graag zelfverzekerder wil worden. Het kan allemaal. Maak het duidelijk en concreet voor jezelf. Je kunt hier dan pas concreet mee aan de slag. Het gaat dan ook echt leven voor jezelf en het zal echt vorm gaan krijgen.

Weet jij van jezelf waar je minder goed in bent en wat jouw valkuilen zijn? Dit komt hier heel goed van pas. Wanneer je weet waar je minder goed in bent, kun je gaan kijken of je hierin iets kunt leren en/of ontwikkelen. Je kunt hiervoor gebruik maken van een kwaliteitenspel bijvoorbeeld. Hier maak ik ook vaak gebruik van in mijn coaching. Ik vind dit zelf een effectief middel. Met dit spel kun je er heel goed achter komen waar jouw kwaliteiten liggen en waar jouw valkuilen/zwakke punten liggen. Je krijgt verschillende kaartjes met woorden erop als: vriendelijk, behulpzaam etc. Je kiest er 8 uit die bij jou passen. Deze kwaliteiten typeren jou.  Heel interessant en leerzaam.


2. Weet wie je bent

Wie ben jij? Als je deze vraag leest, wat zou je hier dan op antwoorden? Hier ben ik wel heel benieuwd naar. Weet jij van jezelf waar je blij van wordt en waar jij energie van krijgt? Weet jij wie je bent en wat jouw sterke punten zijn? Of weet je dit eigenlijk niet en weet je niet wat je moet antwoorden op deze vraag? Lees dan het artikel: Wie ben ik? 18 vragen om te ontdekken wie je bent. En beantwoord de vragen voor jezelf uit dit artikel.

Wanneer de vraag ‘wie ben jij?’ aan mij wordt gesteld, vertel ik meer over mezelf en over mijn leeftijd. Ik zou het volgende zeggen: ‘Ik ben Nienke en ben 30 jaar. Ik woon samen met mijn lieve vriend. Ik houd heel erg van sporten, doe aan voetbal, afro-dance, bootcamp en fitness. Daarnaast vind ik het heerlijk om lekker buiten te zijn en naar het strand te gaan. Ik houd van gezelligheid en mensen om mij heen. Verder wil ik graag anderen helpen en ben ik heel behulpzaam. Ik kan goed luisteren en ben bijna altijd vrolijk’.

Hiermee zeg je wat over de feiten, maar ook over wie ik daadwerkelijk ben en waar ik goed in ben. Nu jij!


3. Investeer in relaties

relation

In welke relaties wil jij graag je tijd stoppen? Het is belangrijk om te investeren in relaties die belangrijk voor je zijn. Besteed je eigenlijk te weinig tijd aan je familie of aan vrienden? Kijk naar wat je belangrijk vind en waar je meer tijd in wil stoppen. Dit kan ook bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Wie weet maakt het jou tot een leuker en beter mens. Mij doet het in ieder geval heel goed om af te spreken met mensen en lekker onder de mensen te zijn. Hoe zit dat bij jou?

Wanneer je investeert in relaties, kan jouw geluk worden vergroot. Kijk ook naar met wie jij wel eens afspreekt en contact onderhoudt, maar waar jij eigenlijk geen energie uit haalt. Waarom ga je toch nog met deze mensen om en besteed je hier tijd aan? Komt het omdat je niemand anders hebt of wat is het precies?

Je moet er natuurlijk wel energie uithalen. Wanneer jij heel veel geeft en de ander iedere keer moet vragen om af te spreken, maar je nooit wat terug krijgt, is het niet helemaal goed in balans. Het is dus goed om te kijken naar goede relaties, maar ook relaties waar je over twijfelt of die minder goed zijn. Ik weet zeker dat je dit wel weet van jezelf. Durf hierin eerlijk te zijn naar jezelf maar ook naar de ander. Dit is misschien wel heel lastig, want je wilt een ander natuurlijk niet kwetsen. Soms is het helaas wel nodig om dit te doen. Je wordt hier uiteindelijk alleen maar beter en sterker van. En daar draait het natuurlijk om bij het werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Dat jij het beste uit jezelf naar boven haalt.


4. Stel prioriteiten en onderneem actie

Ben jij iemand die goed prioriteiten kan stellen? Of vind je dit lastig en doe je dit eigenlijk nooit? Wanneer jij prioriteiten stelt, betekent het eigenlijk dat je keuzes moet maken. Eerst moet je kijken naar wat belangrijk is en wat eerst moet gebeuren. Hiermee kijk je ook naar wat niet zo belangrijk is en wat niet direct hoeft te gebeuren.

Wanneer je dit hebt gedaan en een keuze hebt gemaakt, ga je het ook meteen doen. Stel het niet langer uit en kijk naar je prioriteitenlijst. Wanneer je merkt dat je echt even tijd voor jezelf nodig hebt om weer verder te kunnen, dan is het goed om dat dan ook te doen. We gaan soms alleen maar door en door en zijn veel te druk met taken en anderen en vergeten onszelf. Focus je op jezelf. Je bent uiteindelijk zelf het belangrijkste. Dus besteed hier ook genoeg tijd aan. Dat mag zeker en is heel belangrijk!


5. Koppel doelen aan je prioriteiten

goals

Wanneer je prioriteiten hebt gesteld, kun je ook echt daadwerkelijk doelen voor jezelf gaan stellen. Waar ga je aan werken? Stel concrete doelen voor jezelf. Zo heb je een mooi begin en eindpunt. Je kunt heel concreet aan de slag gaan en kijken naar of je het doel hebt behaald en hoe je dit hebt gedaan. Hierbij kun je ook weer onderscheid maken tussen professionele doelen gericht op je werk of school of op persoonlijke doelen.

Onder het doel kun je zetten hoe je hier aan gaat werken en wat hiervoor nodig is om dit te behalen. Na een paar weken of maanden kun je kijken hoe het ervoor staat met een bepaald doel, of je dit behaald hebt of dat er nog iets anders of meer nodig is. Zelf ben ik hier wel echt een voorstander van. Ik doe het eigenlijk zelf wel te weinig, heel stom, want ik weet dat het wel effectief is.


6. Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen is zeer belangrijk in mijn ogen. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, werk je ook direct aan je persoonlijke ontwikkeling. Wanneer jij lekker in je vel zit, goed eet, drinkt en slaapt, zul je je veel beter voelen. Het is ook lekker om te sporten en te bewegen. Dit zorgt ervoor dat jij je hoofd leeg kunt maken. Daarnaast is het ook nog eens gezond natuurlijk.

Zorg jij goed voor jezelf? Of kun je hierin nog wel wat veranderen en/of stappen maken? Vaak vergeten mensen om goed voor zichzelf te zorgen en gaan maar door. Terwijl jij zelf juist het allerbelangrijkste bent. Neem hier de tijd voor en kijk naar je behoeftes en wat je echt nodig hebt. Diep van binnen weet je dit wel. Je moet hier alleen nog aan toe durven geven.


7. Werk aan je mentale gezondheid

Gelukkig zijn is heel belangrijk. Voor mij misschien wel het belangrijkste wat er bestaat. Heel vaak hoor je mensen die niet helemaal gelukkig zijn met hun leven en bijvoorbeeld te maken hebben met een depressie, burn-out, down zijn en noem maar op. Je zit totaal niet lekker in je vel en weet niet zo goed wat je hier mee moet. Deze mensen help ik dan ook graag.

Tegenwoordig wordt er veel gevraagd van iedereen. Of je gaat naar school, hebt nog een sociaal leven en moet nog werken, of je werkt en hebt een gezin en vrienden en familie die je ook tevreden wilt houden. Daarnaast wil je ook nog sporten en andere dingen doen. Het vraagt dus veel van je. Het is wel heel belangrijk om mentaal fit te zijn en blijven. Hieronder wat kleine tips om aan je mentale gezondheid te werken:

  • Denk positief
  • Doe af en toe eens iets leuks of nieuws
  • Pieker niet teveel
  • Beweeg voldoende
  • Slaap genoeg
  • Leer nieuwe dingen

Wanneer jij weet wat je nodig hebt om mentaal gezond en in balans te blijven, wordt het allemaal een stuk makkelijker voor jezelf.


8. Goede balans tussen privé en werk/school

balans

Een goede balans tussen privé en werk of school is belangrijk. Wanneer jij teveel bezig bent met je werk of met school en te weinig tijd hebt voor privé dingen kun je niet echt werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Het is sowieso fijn om goed in je vel te zitten en dingen te doen waar je blij van wordt.

Wanneer ik het veel te druk heb, merk ik dat ik constant in de stress zit en dat ik daar geen leuker mens van wordt. Ik plan dus heel bewust tijd voor mezelf in en tijd om leuke dingen te doen. Voor mij is sporten heel belangrijk. Hier komt dan ook niks tussen. Wanneer ik ga sporten doe ik dat ook. Alleen een keer een verjaardag of iets zou ik het voor afzeggen of iets anders belangrijks. Maar verder niet. Hoe zit dat bij jou? Word je ook kribbiger en geïrriteerd van stress? Wanneer je dit weet van jezelf, kun je hier rekening mee houden en ervoor zorgen dat dit je niet zo vaak gebeurd.

Je kunt voor jezelf opschrijven in je agenda hoe de verdeling er nu uitziet tussen werk of school en je privéleven. Hiermee krijg je een mooi overzicht hoe het nou eigenlijk verdeeld is. Vaak denk je het wel te weten in je hoofd, maar is het in de werkelijkheid toch net anders. Misschien kom je er wel achter dat je heel vaak overwerkt, maar heb je dit niet door omdat het iedere keer maar een uurtje is. Dit kost jou wel weer vrije tijd. Dit heeft hier dus wel invloed op, ook al merk je dit misschien niet direct.


Wanneer je nog meer wilt leren over persoonlijke ontwikkeling is het goed om te kijken tussen de andere artikelen. Hier vind je heel veel tips over verschillende onderwerpen, zodat jij jezelf nog verder kunt ontwikkelen. Het geeft vaak een fijn gevoel als je bezig bent met persoonlijke ontwikkeling. Je hebt het gevoel dat je aan het groeien en bouwen bent. Dit geeft een fijn en prettig gevoel. You got this!


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.