Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

Weinig energie en vaak moe? 11 tips om het op te lossen

Weinig energie en vaak moe? 11 tips om het op te lossen

Laatst bijgewerkt: 20 november 2020

Wanneer jij weinig energie hebt en vaak moe bent heeft dat vaak wel een bepaalde oorzaak. Dit komt niet zomaar ergens vandaan, en is vaak wel te herleiden. Het kan een lichamelijke en/of psychische oorzaak hebben. Het kan bijvoorbeeld komen, omdat je te weinig slaapt, je te weinig eet en/of drinkt, je geen goed ritme hebt, een te druk schema met te weinig rustmomenten in een dag, je beweegt te weinig of je bent veel te druk met piekeren. 

Allemaal voorbeelden van verschillende oorzaken van het hebben van weinig energie en moe zijn. Hieronder ga ik je meerdere tips geven om hier mee om te gaan en om dit probleem op te lossen.


1. Onderzoek waar het vandaan komt

Als eerste is het belangrijk om te onderzoeken en er achter te komen waar het vandaan komt dat je weinig energie hebt en vaak moe bent. Het is vaak wel te herleiden, maar het is wel handig dat je je hier bewust van bent. 

Weet jij waar het vandaan komt of moet je dit eerst nog beter gaan uitzoeken voor jezelf? Wanneer je denkt te weten waar het vandaan komt, kun je er ook wat aan gaan doen en de oorzaak aanpakken. Dit is dus een heel belangrijke eerste stap. Je kunt dit voor jezelf opschrijven op een papier. Schrijf alles op wat er in je opkomt. 


2. Lichamelijke klachten onderzoeken

Als je echt heel vaak super moe bent en je niet weet waardoor het komt, je slaapt goed, eet goed en hebt verder een goed ritme, dan is het misschien een goed idee om een keer bloed te prikken en/of je medisch te laten onderzoeken. Ze kunnen dan alle waardes controleren, waardoor je erachter kunt komen waar het vandaan komt.

Het zou kunnen dat het een lichamelijke oorzaak heeft de moeheid en het hebben van weinig energie. Wanneer je dit weet, kan dit jouw ook geruststellen. Dit kan er ook voor zorgen dat je weet waar je aan toe bent. Je haalt je dan ook geen dingen meer in je hoofd en kan het misschien (beter) loslaten. Sommige mensen zijn heel moe omdat ze een te laag ijzergehalte hebben. 


3. Slaap genoeg

bed

Als het goed is, weet je nu waar het door komt dat je weinig energie hebt en vaak moe bent. Nu je dit weet, kun je hier ook echt wat aan gaan doen. Stap 1 is dus gezet.

Slaap speelt voor iedereen een heel belangrijke rol. Het is belangrijk om goed uit te rusten in de nacht. Een goede slaap verhoogt je concentratie en productiviteit overdag. Goed en genoeg slapen is ook heel belangrijk voor je hersenen. Wanneer je te weinig of te kort slaapt, heeft dit veel invloed op jouw overdag. Je kunt je moe voelen en weinig energie hebben. Dit is niet fijn. Je kunt hierdoor uiteindelijk ook weer last krijgen van nog meer stress. Ook kan het zo zijn dat je, omdat je moe bent nergens zin in hebt en de dagen zwaar zijn, om je ergens toe te zetten. Het is wel heel verschillend per persoon hoeveel slaap iemand nodig heeft. Een kind slaapt ongeveer 10 uur per nacht. Wanneer je ouder wordt, neemt de behoefte aan slaap vaak wel meer af. De meeste volwassenen hebben aan 7 tot 8 uur slaap genoeg per nacht. Maar, dit kan dus heel erg verschillend zijn per persoon wat ik al aangaf. 

Stel dat je iedere nacht genoeg slaapt, maar je wordt toch niet uitgerust en heel moe wakker. Het kan zijn dat je misschien een slaapstoornis hebt. Dit moet je natuurlijk wel laten checken en controleren door een arts. Ik zeg niet direct dat dit bij jou zo is, maar het kan wel. Er bestaan heel veel verschillende slaapstoornissen. Je slaapt dan bijvoorbeeld teveel of te weinig. Het kan zijn dat je moeite hebt met inslapen en/of doorslapen. Hierdoor kun je overdag heel erg moe zijn.

Ook kan het zijn dat je s’nachts een paar seconden tot minuten stopt met ademen, dit heet ook wel slaapapneu. Je schrikt dan wakker. Je kunt je hier overdag heel erg slaperig door voelen. Wanneer jij iedere nacht wel heel goed slaapt, maar je je toch altijd moe voelt, kan het handig zijn om naar een dokter te gaan. Hij of zij kan het hebben van een slaapstoornis uitsluiten, mocht je het idee hebben dat dit zo is. Wanneer jij weet of dit zo is, kan dit jou ook weer geruststellen. Erg belangrijk dus


4. Stop met roken

Ben jij een roker? Het stoppen met roken kan jou helpen om vermoeidheid tegen te gaan. In het begin zul je hier wel aan moeten wennen, wanneer je net gaat stoppen met roken. Waarschijnlijk zal na een tijdje je slaap snel verbeteren. Dit zou dus een goede tip voor je kunnen zijn, wanneer je een roker bent. 

Dit is zeker wel het proberen waard toch? Je slaap kan er alleen maar beter van worden en verder is het ook nog eens goed voor de gezondheid om te stoppen met roken. Een echte win-win situatie dus. Het is hier wel weer verschillend per persoon natuurlijk hoe je er op reageert en of het stoppen met roken echt effect heeft op de kwaliteit van slapen.


5. Drink geen of weinig alchohol

 Je kunt erg vermoeid worden door het drinken van alcohol. Op het moment zelf kun je misschien wel energie krijgen, maar daarna gaat dit al snel weer weg. Vooral wanneer je veel en vaak alcohol drinkt. Dat is niet goed voor je. Hier kun je lichamelijk echt wel last van krijgen.

Het kan voor vermoeidheid zorgen, vooral wanneer iemand echt afhankelijk van alcohol is en verslaafd. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze mensen zich vaker moe voelen en een stuk minder energie hebben dan mensen die weinig of helemaal geen alcohol drinken. Je kunt vermoeid worden van het drinken van alcohol, omdat het verteren van alcohol energie kost. Ook kan het ervoor zorgen dat je een vochttekort hebt, waardoor je nog meer moe wordt. Wees je dus bewust hiervan hoeveel je drinkt.

Hoeveel drink jij? Kun en wil je hier ook wat aan veranderen?


6. Drink en eet goed

groente

Om je fit en en energiek te voelen is het belangrijk dat je goed eet en drinkt. Dit doe je door gezond te eten en te drinken. Drink vooral water en daarnaast thee en/of koffie. Drink niet teveel frisdrank met suikers. Dit is niet goed voor je lichaam.

Misschien denk je dat je meer energie krijgt van energydrank, maar dit is maar tijdelijk. Er zit veel cafeïne in waardoor je een tijdelijk opwekkend gevoel en energie hebt. Maar dit is maar voor korte duur. Daarna zakt deze energie weer helemaal weg. Dit is hetzelfde wanneer je teveel koffie drinkt, het geeft tijdelijk misschien een opwekkend effect, maar dit gaat ook snel weer weg. 

Wanneer je iets hebt gegeten, worden de koolhydraten uit de voeding in glucose omgezet. Dit gebruikt je lichaam als brandstof. Na het eten heb je dus voor een paar uur energie. Je zult merken dat je na het eten weer extra energie hebt. Mocht je nog meer willen weten over wat gezond is om te eten en te drinken, dan raad ik je aan om meer informatie over de Schijf van vijf op te zoeken. Dit kun je vinden op het internet. Hierin staan de richtlijnen voor gezonde voeding. Wanneer je je eten en drinken goed op orde hebt, draagt dit ook zeker bij aan dat jij meer energie hebt en je je minder vermoeid voelt gedurende de dag.


7. Een goed dagritme

  • Heb jij een goed dagritme?
  • Sta jij iedere ochtend rond dezelfde tijd op?
  • Ga jij iedere avond rond dezelfde tijd op bed en kom jij  zo aan voldoende slaap? 

Het hebben van een goed dagritme kan ertoe bijdragen dat jij je minder moe voelt en meer energie hebt. Door een bepaald ritme aan te nemen, raakt je lichaam hier aan gewend. Je komt er op deze manier ook achter wat hierin goed werkt voor jou. Heb jij bijvoorbeeld iedere nacht rond de 9 uur slaap nodig? Vind je het fijn om iedere dag om 8 uur op te staan? Ontdek wat een goed dagritme is voor jou en wat goed werkt. 

Lees het volgende artikel voor meer tips voor een goede dagindeling en een gratis dagstructuur schema.


8. Zorg voor voldoende beweging

walking

Beweeg jij iedere dag of kun je eigenlijk nog wel meer bewegen?

Het is belangrijk om iedere dag minimaal een half uur te bewegen. Dit draagt er ook aan bij dat je meer energie krijgt en het is natuurlijk goed voor je gezondheid. Wanneer jij de hele dag niet beweegt en alleen maar zit, zul je merken dat je misschien mentaal wel moe bent, maar lichamelijk ben je misschien niet echt moe. Wanneer jij gaat bewegen, zorg je er ook voor dat je lichamelijk lekker moe wordt. Het is algemeen bekend dat je hier ook weer beter door slaapt.

Je kunt ook energie uit het bewegen halen natuurlijk. Het is bekend dat bewegen goed voor je is. Kijk eens wat jij hier in zou kunnen veranderen. Je hoeft niet direct meerdere dagen per week te gaan sporten. Een paar kleine aanpassingen kunnen ook al heel helpend en goed zijn. Je zou bijvoorbeeld een paar keer per week kunnen gaan wandelen of fietsen. Kies iets wat jij leuk vindt, dan houdt je het ook voor langere tijd vol. 


9. Plan voldoende rustmomenten op een dag

Wanneer jij iedere dag helemaal vol plant en geen rustmomenten tussendoor hebt, is het niet heel gek dat je weinig energie hebt. Het is erg belangrijk, om naast je dagelijkse dingen en taken ook voldoende rust te pakken. Neem eens pauze en ga een lekker boek lezen. Plof lekker op de bank met een leuke film of serie. Dit zorgt ervoor dat jij je weer kunt opladen.

Het is niet bevorderlijk voor je energieniveau om altijd maar door te gaan en nooit rust te nemen. Deze tip is dus zeer belangrijk. Kies iets leuks om te doen tijdens de rustmomenten, waar je ook daadwerkelijk energie van krijgt.


10. Leeg je hoofd

writing

Zit je hoofd na een drukke dag helemaal vol? Dan kan het fijn en belangrijk zijn om je hoofd te legen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt erover praten met iemand, of het van je af schrijven. Je kunt ook lekker gaan bewegen om het zo kwijt te raken. Kies iets wat bij jou past. Het is belangrijk dat je je hoofd lekker leeg hebt, want piekeren kan je heel moe maken. 

Misschien ben je iemand die voor het slapen gaan veel gaat piekeren, omdat je dan tot rust komt. Hier kun je alleen nog maar meer moe van worden. Lees eens het volgende artikel over piekeren voor een aantal goede tips. Wellicht heb je hier wat aan.


11. Geef je grenzen aan

Het is belangrijk om je grenzen aan te geven richting anderen. Kun jij je grenzen aangeven en doe je dit ook wel eens? Door je grenzen aan te geven, bewaak je je eigen grenzen en zo zorg je er ook voor dat je het niet te druk krijgt. Zo houd je ook energie over en zorg je ervoor dat je niet oververmoeid raakt. Zeer belangrijk dus.

Wanneer jij altijd overal ‘ja’ tegen zegt, kun je over je eigen grenzen gaan. Dit kan jouw enorm veel energie kosten. Dat is natuurlijk heel erg zonde van je energie. Het is belangrijk dat je energie overhoudt en vooral veel dingen doet waar je energie van krijgt. Dit doe je dus door ook een keer ‘nee’ te zeggen. Dit is juist goed en helemaal niet erg. Het is belangrijk dat je dit gaat doen, en hierbij goed naar jezelf luistert.

Het moet niet zo zijn dat je wel ‘ja’ tegen een ander zegt, maar hierdoor ‘nee’ tegen jezelf. Je bent dan niet op de goede weg en doet het vooral voor de ander. Dit lijkt me niet helemaal de bedoeling.


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.