Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

Chaos in mijn hoofd: 12 tips voor meer rust

Chaos in mijn hoofd: 12 tips voor meer rust

Laatst bijgewerkt: 6 april 2021

Zie jij door de bomen het bos niet meer en weet je niet waar je moet beginnen? Is het zo druk in jouw hoofd dat het één grote chaos is? Ga met onderstaande tips aan de slag en verminder de chaos in je hoofd en ervaar zo meer rust.


1. Breng structuur aan

Chaos komt vaak omdat je geen of te weinig overzicht hebt. Je hebt het idee dat je van alles moet doen, maar weet eigenlijk niet goed wat je precies moet doen. In je hoofd maak je het heel groot en veel erger dan het eigenlijk is.

Het is daarom belangrijk om structuur aan te brengen. En te kijken naar wat prioriteit heeft en wat niet. Schrijf de taken en dingen op die je die dag moet doen of op dat moment. Zo wordt het inzichtelijk en schrijf je het meteen uit je hoofd. Valt het mee of is het echt veel wat je moet doen? Wat ik zelf merk is dat ik het vaak groter maak dan het daadwerkelijk is en dat het dan uiteindelijk toch wel meevalt gelukkig.


2. Schrijf alles op wat in je opkomt

Hier schrijf je alle gedachten, zorgen en problemen op voor jezelf. Je hebt al een lijstje gemaakt met de taken en dingen die je moet doen bij de eerste tip. Nu komen de andere gedachten en problemen er ook bij. Je schrijft zo alle onrust die in je hoofd zit op papier. Zo verdwijnt de chaos uit je hoofd.


3. Maak een overzicht en onderneem actie

overzicht

Je hebt bij bovenstaande stappen alle taken, gedachten en problemen opgeschreven die in jouw hoofd zitten. Je gaat nu kijken naar wat het meeste ruimte in beslag neemt in je hoofd.  Nu ga je een overzicht maken van wat prioriteit heeft en wat de onrust en chaos in je hoofd zal verminderen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je nog steeds een verslag moet inleveren, maar waar geen einddatum voor staat. Je stelt het constant maar uit, maar levert wel onrust op bij jou. Het kan ook gaan om een afspraak die je nog steeds moet maken bij de dokter, maar waar je geen zin hebt. Het knaagt wel aan je en zorgt voor onrust omdat je weet dat het nog wel moet.

Je kunt een cijfer geven aan hetgeen wat het meeste onrust en chaos geeft. Nu weet je waar je als eerst mee aan de slag moet gaan. Dat met het hoogste cijfer. Je gaat een plan maken en gaat daadwerkelijk actie ondernemen. Wat is hiervoor nodig en wat moet je precies doen om het helemaal uit je hoofd te krijgen? Je hebt nu een concreet plan om mee aan de slag te gaan. Dit is echt super waardevol om te doen. Neem hier de tijd voor en ga hier echt even goed voor zitten.

Als je iets hebt gedaan kun je hier een grote streep doorheen zetten of een krul. Kijk naar wat je zelf leuk vindt. Je kunt dit natuurlijk vaker inzetten wanneer je merkt dat je hoofd vol zit en het een grote chaos is. Je krijgt zo meer ruimte en rust in je hoofd. Daar doe je het voor.


4. Zorg voor genoeg ontspanning en me-time

Wanneer jij chaos in je hoofd hebt, ben je vaak veel onrustiger en gestresst. Ik herken dit heel erg bij mezelf. Wanneer ik het super druk heb en geen tijd voor mezelf heb tussendoor, word ik gestrest. Ik heb echt tijd voor mezelf nodig om goed te presteren en te functioneren. Hoe zit dit bij jou?

Plan tussendoor een moment voor jezelf in. Vaak weet je zelf wel wanneer en wat je hiervoor nodig hebt. Het kan ook een kwartier of een halfuurtje zijn, maar net wat mogelijk is natuurlijk. Dit ene kwartiertje kan je vaak wel even helpen om de onrust in je hoofd weer even los te laten. Je kunt er daarna weer tegen aan.


5. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

huis

Ken je deze zin hierboven? Dat een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd creëert. Wanneer het heel rommelig is in de ruimte waarin jij werkt of leeft, zul je ook veel drukker en chaotischer zijn in je hoofd. Dit herken ik zeker wel bij mezelf. Wanneer er overal wat ligt in mijn kantoortje, ben ik een stuk chaotischer. Ik zorg er dus voor dat het opgeruimd en netjes is. Dan kan ik lekker aan mijn werkdag beginnen. Dit geldt ook voor de woonkamer en keuken. Dit ruim ik altijd even op, dit zorgt bij mij voor meer rust. Je weet dan dat het netjes is en hoeft je hier niet mee bezig te houden.

Het helpt bijvoorbeeld ook om al jouw spullen een vaste plek te geven. Zo hoef je ook niet te zoeken naar je sleutels of je handschoenen wanneer je net weg wilt gaan. Je hoeft er op dat moment niet meer over na te denken of naar te zoeken. Dit scheelt je veel tijd.

Je hoort ook wel vaak dat minder spullen zorgen voor minder chaos in je hoofd. Ik ben het hier wel mee eens. Door veel spullen om je heen, krijg je veel prikkels binnen. Door het lekker opgeruimd te houden zul je een rustiger hoofd hebben. Hier ben ik het absoluut mee eens. Hoeveel spullen heb je nou eigenlijk nodig?

Tijdens mijn reis in de camper had ik alleen een backpack en een kleine rugtas bij me. Heb ik dingen gemist? Nee, absoluut niet. Ik voelde me superfijn en vrij. Hoeveel heb je dus eigenlijk nodig? Die vraag kun je jezelf wel eens stellen. Sommige mensen kiezen er af en toe wel eens voor om te ontspullen. Je doet spullen weg die je niet gebruikt. Ik denk dat het best goed is om dit af en toe eens te doen.


6. Accepteren van een beetje chaos

Wanneer het stukje chaotisch zijn in jou als persoon ligt, is het aan jou de kunst om het te accepteren. Dat het bij jou als persoon hoort. Je zult het nooit helemaal kwijtraken. Door jezelf hier constant tegen te verzetten gaat je ook niet helpen. Je kunt het daarom maar beter gaan accepteren. Het zal nooit helemaal perfect worden.

Je kunt niet altijd georganiseerd leven. Soms is het even wat onrustiger en chaotischer. Het is belangrijk dat je het wel weer kunt draaien. En ervoor zorgt dat je er niet teveel last van krijgt. Je kunt ook niet alles voor zijn en altijd helemaal voor 100% georganiseerd leven. Niemand verwacht dat van je. Waarschijnlijk alleen jij zelf.


7. Ademhalingsoefening of mediteren

Gebruik maken van meditatie of een ademhalingsoefening kan heel effectief zijn. Ik zou zeggen, probeer het eens uit of het wat voor je is. Je kunt dit ook voor 5 of 10 minuten doen per dag. Mediteren of ademhalingsoefeningen kunnen heel wat positieve effecten op je hebben. Heb je dit wel eens geprobeerd?

Tijdens deze oefening ben je echt even helemaal bezig met jezelf en met je ademhaling. Hierdoor kun jij de rust gaan ervaren die je nodig hebt. Even uit de chaos in je hoofd en terug naar de rust van jouw ademhaling. Je verlegt als het ware de focus van je hoofd naar je lijf. Dat is wel het proberen waard toch?


8. Beweeg!

surf

Kom uit je hoofd en ín je lichaam door te bewegen. Ga lekker wat doen. Je kunt gaan fietsen, wandelen of een andere leuke sport. Bewegen is het tegenovergestelde van denken. Je komt op deze manier uit je hoofd. Als je constant maar blijft nadenken over wat je allemaal moet doen, is het het beste om iets te gaan doen. Ga even lekker bewegen en focus je hierop.


9. Doe 1 ding tegelijk

Vaak willen we multitasken en dit wordt soms ook wel een beetje van ons verwacht. Ben jij hier goed in of niet zo heel erg? Het is vaak veel effectiever en efficiënter om 1 ding tegelijk te doen. Focus je eerst op die ene taak en daarna pas op de volgende. Zo kun je het veel sneller van je lijst afstrepen.

Door te multitasken maak je sneller fouten en is het moeilijker om de focus te houden. Dit zorgt echt voor een veel voller hoofd, stress en onrust in je hoofd en lichaam. Het is beter om meer aandacht te hebben voor de taak die je op dat moment doet. Wanneer je klaar bent met die taak, ga je verder met de volgende.


10. Maak gebruik van lijstjes

Schrijf alles op wat je moet doen. Je afspraken, sport en andere dingen. Op deze manier heb je overzicht over wat je wanneer moet doen. Hier kun je dus ook rekening mee houden. Plan tussendoor ook de pauzes en me-time in. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en heb je hier in ieder geval over nagedacht en een moment voor ingepland. Het kan natuurlijk altijd anders lopen, maar dat hou je altijd. Dat weet je van te voren niet natuurlijk.

Een planner is ook heel handig, wanneer je met andere gezinsleden woont. Hierop kun je de planning van het hele gezin zetten.


11. Doe dingen waar je blij van wordt

Doe tussen de dingen door die moeten, dingen waar je blij van wordt. Waar krijg jij een fijn en blij gevoel van? Waar krijg je energie van en krijg je een lach van op je gezicht? Maak hier tijd voor vrij. Wanneer je hier mee bezig bent, heb je geen tijd om te denken aan de chaos en onrust in je hoofd. Je kunt je volledig focussen op datgene wat je echt leuk vindt.

Wanneer je niet zo goed weet waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt, kun je dit eerst opschrijven voor jezelf. Pak pen en papier erbij en schrijf op waar jij energie van krijgt. Hier kun je meer van gaan doen. Pak deze lijst er ook eens bij wanneer je merkt dat je heel veel chaos in je hoofd hebt. Soms helpt het juist om dan bezig te gaan met bijvoorbeeld je werk of je studie en daarna iets leuks te doen. Maar je kunt tussendoor natuurlijk ook iets leuks uitzoeken waar je blij van wordt. Soms is dat gewoon even nodig en dat is helemaal niet iets geks of raars. Je kunt daarna weer met frisse moed verder gaan. Dit werkt soms vaak beter dan maar door en door te gaan. De onrust en chaos in je hoofd kan zo alleen maar erger worden.

blij


12. De controle loslaten

Dit is een belangrijke tip die ik je wil meegeven. Laat de controle los. Besef dat je niet alles onder controle kunt hebben. Je bent tenslotte ook afhankelijk van anderen en van je omgeving. Het is heel belangrijk dat je op jezelf leert te vertrouwen. Je bekijkt alles positief en probeert er het beste van te maken. Het is ook echt niet erg om een keer een fout te maken. Dat doet iedereen wel eens. Hier kom je ook heus wel weer overheen. Wanneer je dit voor jezelf bedenkt, zul je je misschien ook wel rustiger voelen.

Leer jezelf goed kennen en herken de chaos en onrust sneller. Good luck 😉


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.