Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

10 Tips om dingen makkelijker los te laten

10 Tips om dingen makkelijker los te laten

Laatst bijgewerkt: 22 januari 2021

Vind jij het lastig om dingen los te laten en kunnen dingen lang blijven hangen in je gedachten? Dit kan heel vervelend en hinderlijk zijn. Je kunt je hier heel erg door laten leiden en dat is niet fijn. Het kan heel goed zijn dat je het lastig vindt om bepaalde dingen los te laten, omdat je het juist heel belangrijk vindt. 

Het leven bestaat nou eenmaal uit veranderingen, daar kun je niet omheen. Als je je leven bijvoorbeeld vergelijkt met een jaar geleden zul je zien dat er veel veranderd is. Het helpt je niet om hierin te blijven hangen, maar juist om het los te laten en mee te gaan in deze veranderingen. Hieronder vind je een aantal tips om dingen makkelijker los te laten.


1. Loslaten waar je zelf geen controle over hebt

We willen als mens zijnde graag de controle hebben over vrijwel alles wat er in het leven gebeurt. Of in ieder geval over de meeste dingen. Om je hier uiteindelijk aan over te kunnen geven is het juist de kunst om los te laten. 

Misschien heb je wel een baan waar je helemaal niet blij van wordt en ga je met mensen om die je eigenlijk niet heel leuk vindt. Waarom zou je dit blijven doen als je hier niet gelukkig van wordt? We denken dat het zo hoort en durven soms niet voor iets anders te kiezen. Heel erg zonde, want je leeft maar 1 keer. Vaak komt het, omdat we niet weten wat we ervoor terug krijgen. We zijn bang om uit onze comfortzone te stappen en voor iets nieuws te gaan. Probeer je leven zo in te richten dat je er het meeste uithaalt en hier ook echt blij van wordt.

Het belangrijkste is om alles los te laten waar je zelf geen controle over hebt. Het heeft geen zin om je druk te maken over zaken waar je geen controle over hebt. Over de volgende dingen heb je bijvoorbeeld geen controle: 

 • Het weer
 • Hoe anderen denken
 • Wat iemand anders zegt
 • Wat iemand anders van jou wil
 • De tijd, het verleden en de toekomst
 • Hoe iemand anders zich gedraagt
 • Hoe iemand anders zich voelt
 • Wat iemand van jou vindt

Zo zie je maar dat je in bovenstaande zelf geen controle hebt. Je kunt je wel voorstellen denk ik, dat wanneer je altijd heel lullig tegen iemand anders bent, dat die ander jou waarschijnlijk niet heel aardig vindt. In die zin heb je het wel weer een klein beetje in de hand, maar je hebt verder geen controle over de ander. 

Wel heb je natuurlijk de keuze over hoe je hiermee omgaat. Zie je het negatief en blijf je hier in hangen of probeer je er het beste van te maken? Dat ligt wel volledig bij jou.


2. Schrijf het van je af

schrijf

Merk jij dat je ergens heel erg mee zit en dat dit terugkerend is? Merk je dat je bij een bepaalde situatie het iedere keer lastig vindt om het los te laten? Bijvoorbeeld in contact met je collega’s of vrienden en dat je het echt niet los kunt laten. Het blijft maar in je hoofd zitten. Mijn tip aan jou is: schrijf het van je af.

Doe dit in een speciaal boekje hiervoor. Door iedere keer wanneer je ergens mee zit en iets niet los kunt laten in hetzelfde boekje te schrijven, kun je het vergelijken met elkaar. Zie je bepaalde verbanden en loop je iedere keer tegen hetzelfde aan? Op deze manier kun je erachter komen dat het bijvoorbeeld wel heel vaak gebeurd dat je over je werk nadenkt en dat je hier toch echt iets mee wil gaan doen om dit te veranderen. 

Je kunt de volgende stappen gebruiken om het van je af te schrijven:

 • Schrijf op waar je over na blijft denken en wat je maar niet los kunt laten.
 • Schrijf op welke gevoelens het jou geeft. Word je hier blij of boos van of een ander gevoel?
 • Schrijf op wat je hier aan zou kunnen doen en veranderen, zodat je het makkelijker los kunt laten.

3. Zoek afleiding

Werkt het bij jou niet om het van je af te schrijven en heb je hierin nog meer nodig? Het zoeken van afleiding kan dan heel goed werken voor jou. Stel dat je echt heel erg veel moet nadenken en je werk maar niet los kunt laten of een bepaalde situatie vanuit je werk. Ga iets doen om je gedachten te verzetten.

Je kunt gaan wandelen, muziek luisteren of een spelletje doen. Iets wat jou helpt natuurlijk. Het kan ook zo zijn dat het jou echt niet lukt om het uit je gedachten te krijgen en dat je het niet kunt loslaten. Het zoeken van afleiding kan dan tijdelijk zijn, maar kan er ook voor zorgen dat het daarna weer terug komt. Vaak werkt het wel om afleiding te zoeken omdat je dan je gedachten verzet en (als het goed is) niet de gedachten hebt die je niet goed kunt loslaten.


4. Stop zeggen tegen jezelf

Stop

Wanneer jij merkt dat je weer na begint te denken over datgene wat je maar niet los kunt laten, zeg dan stop tegen jezelf. Dit kan een heel effectieve manier zijn om je gedachten de kop in te drukken. Je kunt dit hardop tegen jezelf zeggen, maar mocht je dat nou wat gek vinden, dan zeg je het gewoon in je hoofd.

Het gaat erom dat je het eerst leert om te herkennen en daarna datgene waar je over nadenkt bewust stop zet. Je hebt zo het idee dat je zelf je gedachten kunt sturen en dat je hier zelf een bepaalde invloed op kunt uitoefenen. En dat kan ook zeker!


5. Accepteren

Merk jij aan jezelf dat je je eigenlijk heel veel aantrekt en het niet goed los kunt laten? Denk je veel na over wat anderen tegen jou zeggen en blijft het maar in je hoofd hangen? Accepteer het!

Mocht je bovenstaande stappen hebben gevolgd, maar merk je dat je het nog niet kunt loslaten, accepteer het dan. Dit klinkt misschien gemakkelijker dan het is, maar dit kan er wel voor zorgen dat je ervaart dat je niet alles kunt veranderen en dat het soms ook gewoon zo is. Je leert om het erbij te laten, je over te geven aan bepaalde situaties, omdat je hier zelf niks aan kunt veranderen. Het is niet anders.


6. Leef je eigen leven

Leef jij je eigen leven of leef je naar wat anderen willen en verwachten van jou? Wanneer je naar de verwachtingen van anderen leeft, kun je dingen ook niet altijd even goed loslaten. Je bent continue bezig met doen wat een ander wil en verwacht, maar niet met wat jij zelf wil.

Wat wil jij? Stel deze vraag aan jezelf en kijk of je ook echt doet wat jij wil. Ik ben benieuwd of dit overeenkomt met elkaar, of dat hier echt een groot verschil in zit. Door je eigen leven te leven, doe je wat goed voelt voor JOU en niet voor een ander. Je blijft op deze manier dicht bij jezelf en doet wat jij zelf leuk vindt en wat goed voelt. Je kunt op deze manier geen spijt achteraf hebben, want je doet het vanuit jezelf. 

Door dingen vanuit een ander te doen, kun je veel gaan piekeren en het misschien niet goed los laten. Het levert jou ook alleen maar stress op wanneer je het op deze manier doet.


7. Focus op het positieve

positief

Een goede tip is om je te richten op het positieve. Wat vind je wel leuk en wat gaat er wel allemaal goed? Dit zijn vaak de dingen waar we niet over piekeren en/of nadenken en wat we goed los kunnen laten. Het zijn vaak de negatieve dingen die we niet goed kunnen loslaten. Dus door je op het positieve te focussen, kun je je gedachten omdraaien.

Je kunt ook aan het einde van de dag opschrijven wat er die dag leuk was en wat er goed is gegaan. Door je hier op te richten sluit je de dag ook positief af en blijft dit als laatste hangen. Je hebt zo minder kans dat je gaat nadenken en/of piekeren over negatieve dingen.


8. Zorg dat alles goed is geregeld

Je denkt misschien bij deze tip, wat heeft dit er nou weer mee te maken? Dat zal ik je gaan vertellen. We piekeren en denken vaak na over de dingen die niet goed gaan en waar we ons zorgen over maken. Het hebben van zorgen vind ik zelf misschien wel 1 van de meest vervelende gevoelens om te hebben. Als je zorgen hebt over gezondheid of over geld, dat is gewoon echt niet fijn. Je blijft hier over nadenken en kunt het misschien niet goed loslaten. 

Zorg er daarom dus voor dat alles goed is geregeld, de dingen waar je invloed op hebt. Zoals ik al eerder benoemd heb, heb je nou eenmaal niet overal invloed op. Dat zul je ook nooit krijgen. Dat dien je dus eerst te accepteren. Het volgende is, dat je kunt gaan kijken naar waar je WEL invloed op hebt en wat je kunt veranderen of waar je iets in kunt doen. Je hebt er bijvoorbeeld wel invloed op dat je een goed inkomen hebt en hier je best voor gaan doen. Zorg dat dit goed geregeld is. Ook kun je ervoor zorgen dat je gezond eet en drinkt en voldoende beweging hebt. Dit zijn zomaar 2 voorbeelden, waar je invloed op hebt en waar je wel zeker zelf wat in kunt doen.


9. Wees niet te streng voor jezelf

lief voor jezelf

Ben jij soms (of heel vaak) te streng voor jezelf? Leg jij de lat (te) hoog voor jezelf en verwacht je heel veel van jezelf? Het is natuurlijk mooi dat je veel van jezelf vraagt. Wanneer het jou dan ook nog eens lukt is het helemaal mooi. Maar het kan soms ook belemmerend werken wanneer jij te streng bent voor jezelf. 

Doordat je zoveel vraagt van jezelf en streng bent en bepaalde dingen moet halen en doen, kun je het soms niet goed loslaten. Dus leg de lat wat lager voor jezelf en wees niet zo streng. Je hoeft echt niet alles perfect te doen. Dat is helemaal niet nodig. Ervaar dat dit niet nodig is en wees wat liever voor jezelf. 

We zijn vaak wel lief voor anderen, maar voor onszelf uiteindelijk niet. Dat slaat natuurlijk eigenlijk nergens op, maar gebeurd wel heel vaak.


10. Oefen!

Oefen met bovenstaande stappen om datgene waar je mee zit en wat je moeilijk los kunt laten, ook echt te leren loslaten. Het is niet zomaar dat je dit van de een op de andere dag kunt leren. Nee, hier gaat tijd en moeite in zitten. Je moet hier mee gaan oefenen om het eigen te maken.

Wanneer je altijd gewend bent om veel na te denken en bezig te zijn met dingen in je gedachten, dan kan het even tijd kosten om dit uit je gedachten en hoofd te krijgen. Geef dus niet te snel op en zet door. Succes!


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.