Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

Chagrijnig zijn of een slecht humeur? 15 manieren om dit te veranderen

Chagrijnig zijn of een slecht humeur? 15 manieren om dit te veranderen

Laatst bijgewerkt: 10 februari 2021

Ben jij vaak chagrijnig? Of valt dit wel mee? Iedereen is wel eens chagrijnig of heeft voor een dag een slecht humeur. Het is ook helemaal niet erg, wat mij betreft, om even chagrijnig te zijn. Dat mag. Het wordt wel vervelend voor jezelf en anderen, als je hier lang in blijft hangen en heel vaak of vrijwel altijd chagrijnig bent. Dat is eigenlijk ook helemaal niet leuk toch? 

Hieronder vind je meer over de oorzaken van chagrijnig zijn en allerlei manieren om dit te veranderen, zodat jij een leuker en vrolijker persoon zult zijn.

Vaak denken we dat chagrijnig zijn of een slecht humeur hebben ons overkomt en dat we hier zelf niks aan kunnen doen. Maar dit is niet waar, het is een keuze om een slecht humeur te hebben. Natuurlijk heb je niet alles zelf in de hand en ook heb je niet alles zelf voor het zeggen wat er om je heen gebeurd. Maar jij bepaalt uiteindelijk wel hoe je hier op reageert. Je kunt er voor kiezen om chagrijnig te zijn en een slecht humeur te hebben, maar je kunt er ook voor kiezen om even te balen en het daarna weer positief te bekijken. Aan jou de keuze!

Oorzaken

Er liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag waardoor je chagrijnig kunt zijn. Er kan iets gebeurd zijn wat niet zo is gegaan als je had gewild. Bijvoorbeeld een presentatie of een gesprek wat niet zo goed is gegaan, of je hebt ruzie met iemand anders. Het kan door heel veel verschillende gebeurtenissen komen.

Het kan ook zijn dat je niet zo lekker in je vel zit en daarom een slecht humeur hebt. Je bent onrustig, voelt je gestresst en daardoor word je chagrijnig. Juist omdat je af wil van het feit dat je niet lekker in je vel zit, maar dat dit niet lukt. Je trekt het allemaal niet meer zo goed en voelt je overspannen. Daardoor voel je je ook heel erg moe en heb je eigenlijk nergens zin in. Je zou wel dingen willen doen, maar het lukt je gewoon niet. Dit maakt jou chagrijnig en zorgt ervoor dat je een slecht humeur hebt.


Hieronder vind je 15 manieren om van jouw slechte humeur af te komen:

1. Zoek uit waardoor je chagrijnig bent

Hierboven staan al een paar oorzaken waardoor je chagrijnig kunt zijn. Waardoor komt het bij jou dat je chagrijnig bent? Vaak heeft het wel een aanwijsbare oorzaak, dan is het niet zo moeilijk om deze vraag te beantwoorden. Het kan natuurlijk ook dat je het echt niet weet. Dan is het goed om hier nog wat langer bij stil te staan om er toch achter te komen.

Ben je met het verkeerde been opgestaan? Of stond je eigenlijk wel vrolijk op en is het in de loop van de dag gekomen dat je chagrijnig werd? Komt het door een klasgenoot, een collega of door iemand anders? Of door een bepaalde gebeurtenis? Door uit te zoeken waar het door komt, kun je er vaak ook sneller wat aan gaan doen en kun je het ombuigen naar iets positiefs.


2. Richt je op iets positiefs en leuks

dankbaar

Richt je op de leuke en positieve dingen. Kijk naar wat wel goed gaat en wat wel leuk is. Je kunt jezelf ook nog de vraag stellen: waar ben ik dankbaar voor? Je kunt hier een lijstje van maken. Als het goed is verandert dit jouw gedachten en ben je nu niet meer bezig met datgene wat jou chagrijnig heeft gemaakt, maar met de dingen waar je dankbaar voor bent.

Dit kan natuurlijk van alles zijn. Ik ben bijvoorbeeld heel erg dankbaar voor het mooie huis waar ik in woon en met mijn vriend. Dit zijn zomaar even 2 voorbeelden die meteen bij mij omhoog komen. Er is echt altijd wel iets waar je dankbaar voor bent of wat positief is in jou leven. Ondanks alle negatieve dingen waar je misschien mee te maken hebt.

We staan vaak stil bij de dingen die niet goed gaan, of de negatieve punten. Het is juist goed om je te focussen op datgene wat goed gaat, positief is en waar we dankbaar voor zijn. Je mindset, gedachten, veranderen hier echt door. Zeker het proberen waard als je het mij vraagt.


3. Rust goed uit

Slaap je wel voldoende? Hoeveel uur heb je afgelopen nacht en/of nachten geslapen? Het is belangrijk om goed uitgerust te zijn. Ik kan zelf namelijk heel erg chagrijnig worden wanneer ik niet goed heb geslapen. Dus ik heb daar zeker wel last van. Wanneer ik voldoende slaap heb gehad per nacht, weet ik in ieder geval zeker dat ik hier geen slecht humeur door heb. Deze kan ik dus weer wegstrepen. Ik ben benieuwd hoe dat bij jou zit.

Vaak denken mensen dat slaap niet zo belangrijk is en dat het niet uitmaakt hoe lang je slaapt. Maar dat is niet het geval. Het is super belangrijk om goed en genoeg uren te slapen per nacht. Het zorgt ervoor dat je goed uit kunt rusten en er de volgende dag weer tegen aan kunt.

Ook is het belangrijk om tussen werk, school en andere verplichtingen door genoeg rust te pakken. Wanneer je heel veel op een dag gepland hebt, alleen maar bezig bent en niet even stil kunt zitten, kun je hier op een gegeven moment wel chagrijnig worden. En dat wil je natuurlijk niet. Zorg dus voor voldoende ontspanningsmomenten.


4. Neem afstand

Neem afstand van de situatie waardoor je een slecht humeur hebt. Wanneer het door een bepaalde situatie komt, is het goed om daar afstand van te nemen en daar niet in te blijven hangen. Omdat dit het alleen maar erger maakt en je nog chagrijniger wordt.

Zet een stap opzij en laat het voor wat het is. Als dat kan natuurlijk. Want stel dat het op je werk is gebeurd en je moet hier mee verder. Dan kun je er waarschijnlijk geen afstand van nemen. Je moet dan echt proberen om je slechte humeur naar de achtergrond te schuiven en door te gaan. Je moet je proberen professioneel op te stellen. Je bent tenslotte aan het werk.


5. Doe iets waar jij je goed bij voelt

vriendinnen

Het helpt om iets te doen waar jij je goed bij voelt. Waar krijg jij een fijn en blij gevoel van? Ga dat doen. Dit kunnen heel verschillende dingen zijn. Kies iets wat bij jou past en wat je op dat moment ook echt gaat helpen. Ik weet dat het mij bijvoorbeeld echt helpt om te gaan sporten. Ik kan zo mijn gedachten verzetten. Ook afspreken met vriendinnen helpt bij mij, omdat ik dan ook geen tijd heb om chagrijnig te zijn en een slecht humeur te hebben.


6. Zeg stop tegen jezelf

Wanneer je in een chagrijnige bui zit, is het goed om stop te zeggen tegen jezelf. Wanneer je merkt dat je hier over na gaat denken en boos en chagrijnig bent, dan zeg je stop. Probeer het om te draaien in iets positiefs en het van je af te zetten.

Ze zeggen altijd: ‘wat je aandacht geeft, dat groeit’. Dus geef je slechte humeur geen aandacht, dan wordt het vanzelf minder en zal het naar de achtergrond verschuiven.


7. Ga lekker bewegen

fietsen

Bewegen is goed om je gedachten te verzetten. Wanneer je chagrijnig bent, is het goed om lichamelijk in actie te komen. Je kunt op deze manier je gedachten verzetten en het kan ervoor zorgen dat je even niet bezig bent met chagrijnig zijn, omdat je je focust op het bewegen zelf.

Je kunt gaan hardlopen, maar ook fietsen, wandelen of een andere leuke sport.


8. Schrijven

Ga lekker schrijven. Schrijf alles op waardoor je chagrijnig bent geworden. Schrijf alle negatieve dingen op, waar je geen goed gevoel bij hebt.

Het kan soms zo lekker zijn om alles van je af te schrijven. Je kunt het papier daarna bewaren, maar je kan het natuurlijk ook weg gooien om er ook echt fysiek afstand van te nemen.


9. Luister muziek

Draai muziek waar jij je goed bij voelt. Muziek kan er soms voor zorgen dat je je veel beter en fijner voelt. Het kan je uit je slechte humeur halen. Er bestaat natuurlijk veel verschillende muziek. Van het ene word je blijer dan het andere. Het is slim om muziek te kiezen waar je positief en vrolijk van wordt. Kies geen emotionele muziek of iets dergelijks waar je je nog minder goed door voelt.


10. Praat met iemand

Praat er met iemand anders over. Praten kan heel erg helpen en opluchten. De ander kan jou weer even met beide benen op de grond zetten en je ook helpen om van dit slechte humeur af te komen. Je wil vaak ook niet de hele tijd zeuren wanneer je met iemand anders bent, bijvoorbeeld een vriendin of vriend, maar het kan wel heel erg fijn zijn om alles kwijt te kunnen.

Degene waar je mee praat heeft misschien ook nog wel wat goede ideeën  om van je slechte humeur af te komen.


11. Kijk een leuke film of serie

film

Kies een leuke film of serie om te kijken en verzet op deze manier je gedachten. Kies iets wat jou goed doet en waar je een goed humeur van krijgt.


12. Koop iets leuks

Je kunt iets leuks voor jezelf kopen waar je blij van wordt. Je kunt ook met jezelf afspreken dat wanneer je dit dan koopt, het dan ook klaar moet zijn met je slechte humeur. Je mag het dus kopen, maar daarna ga je de dingen positief bekijken en ga je ervoor. Hou je hier dan ook aan. Mocht je moeite hebben om je aan afspraken te houden die je met jezelf maakt, dan is het wellicht niet heel handig en geschikt voor jou. Maar dat weet ik natuurlijk niet, want ik ken je niet haha.

Je kunt ook iets leuks voor een ander kopen. Hier kun je ook een goed gevoel van krijgen.


13. Doe iets voor een ander

Door iets voor een ander te doen voel je je nuttig. Je krijgt als het goed is waardering terug van de ander. Dat kan jou een goed gevoel geven. Wie weet helpt dit jou van je chagrijnige bui af. Je kunt het altijd proberen.


14. Relativeren

woonkamer

Vergelijk jezelf eens met andere mensen. Normaal gesproken is dit misschien niet het beste idee, maar het kan jou hierbij wel helpen. Heb je het echt zo slecht of valt het allemaal wel mee? Bedenk dat anderen het slechter hebben dan dat jij het hebt. Dus ga niet bij de pakken neerzitten en relativeer het voor jezelf. Je zult zien dat je er op deze manier veel sneller weer uit deze chagrijnige bui komt.


15. Accepteren

Accepteer dat je chagrijnig bent en dat je een slecht humeur hebt. Soms is het ook helemaal niet erg om een slecht humeur te hebben. Dat hebben we echt allemaal wel eens. Het is alleen belemmerend als het te lang duurt en je hier niet meer uit komt. Laat het voor wat het is als je alles hierboven al hebt geprobeerd. Het gaat vanzelf wel weer over en morgen is het vast allemaal beter.

 


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.