Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

Wanneer ben je overspannen en wat kun je doen? 6 tips

Wanneer ben je overspannen en wat kun je doen? 6 tips

Laatst bijgewerkt: 8 februari 2021

Wanneer je voor een langere tijd achter elkaar gespannen bent en je niet meer goed kunt ontspannen, kun je overspannen raken. Je bent bijvoorbeeld constant onrustig, gestrest, veel aan het piekeren en je kunt niet meer goed ontspannen. Een heel vervelend gevoel. 

Het is ook echt niet goed voor je, wanneer jij je constant gespannen voelt. Met andere woorden, je bent heel gestresst. Ik denk dat we dit allemaal wel eens hebben meegemaakt. Het is niet erg als je even een onrustig en gestrest gevoel hebt. Maar dit moet niet te lang duren. Je kunt je overspannen voelen door je werk, of door hele andere dingen. Ik ga je hier in dit artikel meer over vertellen en ik geef je een aantal tips wat je hier aan kunt doen.


1. Wat is overspannen zijn?

Het is eerst handig om te weten wat overspannen zijn precies inhoudt. Wanneer jij heel veel hooi op je vork neemt en vaak een drukke planning hebt, kan dit jou veel spanning geven. Dit kan door verschillende verplichtingen en/of gebeurtenissen komen. Wanneer het jou niet goed lukt om hier mee om te gaan, kun je overspannen raken.

Je trekt het allemaal niet meer en het wordt je gewoonweg teveel. Je bent bijvoorbeeld heel moe, gestrest en voelt je totaal niet fijn. Wanneer je hier te lang mee doorloopt, kan je overspannenheid overgaan in een burn-out. Het verschil tussen overspannen zijn en een burn-out is, dat wanneer je de oorzaak van de overspannenheid aanpakt, je weer snel zult herstellen.

Bij een burn-out is dat anders. Wanneer je wilt herstellen van een burn-out, is het vaak zo dat je voor een langere periode stopt met je werk en/of studie. Op deze manier kun je pas echt goed herstellen. Wanneer je in een burn-out terecht bent gekomen, heeft dit zich jarenlang opgebouwd. Dit is dus niet zomaar hersteld. Je zult hier echt de tijd voor moeten nemen om dit aan te pakken. In dit artikel gaan we ervan uit dat je te maken hebt met overspannenheid, en dat is gelukkig wel heel goed aan te pakken en te verhelpen.


2. Klachten

huilen

Wanneer je overspannen bent, kan dit verschillende klachten geven. Ik zal er hieronder een aantal noemen:

  • Moe zijn
  • Problemen met slapen
  • Prikkelbaar zijn
  • Veel piekeren
  • Concentratieproblemen
  • Geheugenproblemen
  • Snel geïrriteerd
  • Niet goed tegen heel veel geluid kunnen
  • Snel gaan huilen

Je ziet dus dat overspannen zijn op heel veel manieren geuit wordt. Dit is natuurlijk bij iedereen weer anders. Je zit hier ook helemaal niet op te wachten, maar je kunt wel overspannen raken. Je kunt het gevoel hebben dat het je overkomt.
Herken je je in meer dan 3 bovenstaande punten, dan kan het goed zijn dat jij ook overspannen bent.

Je kunt het gevoel hebben dat je zelf geen invloed meer hebt op jouw situatie. Je hebt het gevoel dat het je overkomt en dat je hier zelf niet echt iets aan kunt veranderen. Dit geeft jou een machteloos gevoel. Daarnaast kun je ook nog last krijgen van lichamelijke klachten. Je kunt je heel moe voelen, hoofdpijn hebben, buikpijn etc. Dit is ook weer bij iedereen anders. Het kan zijn dat de ene persoon hier wel last van heeft, maar iemand anders weer helemaal niet.

Mocht jij je zorgen maken en veel last hebben van lichamelijke klachten, dan adviseer ik je om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan jou hier goed over adviseren en weet hier meer van af.


3. Herkennen

Als eerst is het belangrijk dat je het overspannen gevoel bij jezelf herkent. Hierboven bij de klachten kun je zien waar je last van kunt hebben. Kijk of je bij jezelf hier iets van herkent. Misschien weet je wel dat je je niet heel fijn voelt, maar herken je het nog niet helemaal. Dat is natuurlijk wel handig.

Wanneer je het herkent bij jezelf, kun je ook verder en stappen gaan maken om hiervan af te komen.


4. Bedenk oplossingen voor jezelf

oplossing

Nu je erachter bent gekomen dat je overspannen bent, kun je ook echt naar oplossingen gaan kijken. Oplossingen zorgen ervoor dat jij er van af komt en dat je niet meer overspannen bent. Mocht het jou niet zelf lukken om oplossingen te bedenken. Dan geef ik je hieronder een aantal, zodat je hier mee aan de slag kunt gaan. Er zit vast wel een oplossing bij die jou gaat helpen. En als je niet zeker weet of het jou gaat helpen, kun je het altijd een keer proberen om te kijken wat voor effect het heeft. Wie niet waagt, wie niet wint!

  • Zoek uit waar het door komt

    Zoals ik hierboven al aangaf komt het natuurlijk ergens door dat je overspannen bent. Het is daarna belangrijk dat je uitzoekt waar het door komt. Komt het misschien doordat je veel te veel werkt? Of vindt je het niet erg dat je zoveel werkt, maar is het werk zelf niet leuk? Of zijn de collega’s niet leuk en negatief? Het kan echt door zoveel dingen komen.

    Vaak ontstaat het overspannen zijn, wanneer er ergens problemen zijn. Misschien met je familie, partner, met jezelf of met werk en wonen. Het kan echt overal door komen, waardoor jij gestresst bent en overspannen raakt. Dingen die niet goed lopen kosten vaak extra inspanning. Het kost jou extra energie, omdat het niet leuk en fijn is. Wanneer je te maken hebt met meerdere dingen die niet goed gaan en/of fijn zijn, kun je overspannen worden.

    Stel dat je echt heel veel moet werken, maar constant te maken hebt met negatieve mensen en gezeur. Het is dan niet raar dat je het op een gegeven moment niet meer goed aankunt. Je bent teveel hiermee bezig en het levert jou te weinig positiviteit op. Jouw draagkracht en draaglast zijn niet in balans.

    Natuurlijk hoort een beetje spanning en stress bij het leven. Het houdt je scherp en kan ervoor zorgen dat je ook een tijdelijke boost krijgt. Het zorgt er ook voor dat je alert bent, maar wanneer je teveel spanning hebt kan dit de verkeerde kant opgaan. Houd dit dus heel goed voor jezelf in de gaten. En herken het op tijd. Zo ben je er op tijd bij en kun je het de andere (positieve) kant op sturen.

  • Accepteren

    Nadat je het herkent bij jezelf, is het goed dat je het ook gaat accepteren. Pas wanneer je het accepteert, kun je er ook wat mee gaan doen verder. Dus accepteer dat je overspannen bent en dat het nu even zo is. Wanneer je het herkent en accepteert, kun je ook bezig met oplossingen om van jouw overspannenheid af te komen.

    Je kunt gaan kijken wat je kunt blijven doen en waar je beter mee kunt stoppen. Het komt natuurlijk ergens door dat je overspannen bent. Dus ga dat uitzoeken. Als je je constant blijft verzetten tegen het overspannen zijn en het niet in wil zien, doordat je je bijvoorbeeld schaamt tegenover anderen, zal het niet lukken om er vanaf te komen. Het kan iedereen overkomen, je bent echt niet de enige. Je moet het ook niet zien als falen, want dat is het helemaal niet. Ik hoop dat je dit ook zelf gaat inzien, dat het echt iedereen kan gebeuren.

  • Zorg voor voldoende ontspanning en rust

    Wanneer je weet dat je overspannen bent, is het belangrijk dat je voor jezelf kiest en voldoende rust pakt. Plan je dagen niet te vol en ga dingen doen waar jij blij van wordt en waar je een ontspannen gevoel van krijgt. Het heeft helemaal geen zin om door te gaan, wanneer je overspannen bent. Het kan, zoals ik al eerder zei, dan alleen maar erger worden.

    Weet jij van jezelf waar je blij en ontspannen van wordt? Maak hier een lijstje van. Zo kun je iedere keer weer iets anders uitkiezen waar jij blij en ontspannen van wordt. Een heel handig hulpmiddel dus.

blank


5. Voer de oplossingen uit

Je hebt nu een aantal oplossingen van mij gekregen en wellicht nog een aantal zelf bedacht, die jou gaan helpen. Het is nu zaak dat je de oplossingen ook daadwerkelijk gaat uitvoeren. Je kunt wel hele mooie ideeën hebben bedacht, maar het is belangrijk dat je het nu ook in de praktijk gaat brengen.

Bedenk voor jezelf welke oplossing je eerst gaat proberen en wanneer je dit gaat doen. Maak het overzichtelijk voor jezelf en plan het desnoods in als dit jou hierbij gaat helpen.


6. Zoek eventueel extra hulp

hulp

Mocht je er zelf niet uitkomen en lukt het jou niet om van het overspannen gevoel af te komen? Zoek dan extra hulp. Je kunt hiervoor naar een coach gaan of bijvoorbeeld naar de huisarts voor een verwijzing. Misschien is er ook wel iemand vanuit jouw werkgever die dit oppakt en waar je terecht kunt.

Weet in ieder geval dat je niet alleen bent. Heel veel mensen zijn overspannen. Je hoort het ook steeds vaker dat mensen hier last van hebben. Een aantal jaren geleden, zat hier nog veel meer een taboe op, maar dit verdwijnt langzaam.

We hebben vaak zoveel taken en dingen die we willen en moeten doen. We willen het huishouden draaiend houden, anderen tevreden houden, geld verdienen en dan ook onszelf nog tevreden houden. Het is dus zeer belangrijk om hier een goede balans in te vinden. Anders gaat het de verkeerde kant op en heb je kans dat je overspannen raakt.

Heel veel succes en ik hoop dat je snel weer lekker in je vel zit!


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.