Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

Heb jij last van een opgejaagd gevoel? 12 tips!

Heb jij last van een opgejaagd gevoel? 12 tips!

Laatst bijgewerkt: 26 januari 2021

Heb jij het gevoel dat je altijd maar bezig bent en van alles moet doen? Op je werk of met school blijven dingen liggen en het lukt je maar niet om dit af te krijgen. Het blijft op je to- do lijst staan voor morgen. Dit geeft je geen fijn gevoel, want je weet dat er morgen ook weer van alles bij komt. Daarnaast wil je ook nog tijd besteden aan je vrienden, je partner en aan familie. Je moet er veel moeite voor doen om alles maar te onderhouden.

Je voelt je opgejaagd, gestrest en je hebt nooit echt een rustig gevoel. Er is altijd wel iets wat je kunt of moet doen. Herken jij dit bij jezelf? Lees dan zeker de volgende tips om van dit opgejaagde gevoel af te komen.


1. Herken waardoor jij je opgejaagd voelt

Het opgejaagde gevoel wat jij ervaart komt natuurlijk ergens vandaan. Je kunt dit opgejaagde gevoel ook wel vergelijken met stress. Stress betekent dat je een bepaalde spanning en druk ervaart. Je zou dit dus ook onder de noemer van opgejaagd kunnen zien.

Weet jij waar jij je opgejaagd door voelt? Komt dit misschien doordat jij je werk nooit afkrijgt, of omdat je misschien met heel veel mensen contact wil onderhouden, maar heb je hier eigenlijk geen tijd voor?  Zoek dit uit voor jezelf. Zolang jij niet weet waar het opgejaagde gevoel vandaan komt en jij dit niet kunt herkennen bij jezelf, is het lastig om er iets aan te gaan veranderen. Dit is stap 1. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je door meerdere dingen een opgejaagd gevoel ervaart bij jezelf. Dit hoeft niet door 1 ding te komen. Mochten het dus meerdere oorzaken hebben, dan is dat zeker mogelijk.


2. Focus je op één ding tegelijk

Het is best wel heel belangrijk om je op 1 ding tegelijk te focussen. Misschien vind je het helemaal niet erg en ook leuk om je op meerdere dingen tegelijk te focussen, maar toch werkt het vaak beter om eerst het 1 te doen en daarna het andere. We zijn in het dagelijks leven tegenwoordig met zoveel dingen tegelijk bezig. We zijn bezig met onze telefoon, zijn aan het praten en tv kijken, en dat allemaal tegelijkertijd. Je bent op dat moment met 3 dingen tegelijk bezig. Helemaal niet handig en ook niet helemaal de bedoeling. 

Je aandacht richt zich continue op meerdere dingen tegelijk. Dit kost jou moeite en energie. Misschien wel zonder dat je dit zelf doorhebt. Je kunt hierdoor wel sneller een opgejaagd gevoel en een onrustig gevoel ervaren. Het kost soms best even tijd en moeite om je ergens op te focussen. Wanneer dit eenmaal zo is, dan werkt dit goed.

Wanneer je met meerdere dingen tegelijk bezig bent, is de kans veel groter afgeleid wordt. Je verliest ook een beetje de focus en kunt hierdoor gestrest raken. Wanneer dit de hele dag zo doorgaat, kun je last krijgen van een opgejaagd gevoel. Je hebt het idee dat je met van alles bezig bent, maar eigenlijk niks afmaakt of afkrijgt. Dus focus je op 1 ding tegelijk. Ik weet zeker dat je veel efficiënter zult zijn en jij je minder opgejaagd zult voelen. 

Je kunt wel met jezelf afspreken dat je voor een bepaalde tijd met een taak bezig bent en dat je daarna je mobiel even mag pakken of je mail mag lezen. Zo structuur je het voor jezelf en weet je heel goed wanneer je even wat anders mag doen. Zo doe je het niet tegelijk en ben je veel efficiënter (als het goed is ;)).


3. Minder koffie drinken

koffie

Bij deze tip denk je misschien wel meteen: JA doei. Dat ga ik echt niet doen. Maar toch geef ik je hem hier als tip ;). Wanneer je helemaal niet zo van koffie houdt en dit nooit drinkt, dan geldt deze tip natuurlijk niet voor jou. Maar stel nou dat jij een echte koffieleut bent en wel een paar koppen koffie per dag drinkt, dan zou het toch een heel waardevolle tip voor jou kunnen zijn. 

We weten allemaal wel (als het goed is) dat er cafeïne in koffie zit. Je kunt door het drinken van koffie een opgejaagd gevoel ervaren, doordat er cafeïne in zit. Het kan tijdelijk je prestatie en concentratie verhogen. Ook kan het ervoor zorgen dat je je niet zo moe voelt. Het kan dus tijdelijk echt zorgen voor iets positiefs. 

Echter, wanneer je teveel koffie drinkt, kan dit ervoor zorgen dat je je rusteloos en opgejaagd voelt, hoofdpijn hebt of slaapproblemen ervaart. Wanneer jij je al opgejaagd voelt en je nog meer koffie gaat drinken, dan zul je je echt niet beter voelen en ook niet minder opgejaagd. Dit zou je wel willen en verwachten, maar is helaas niet zo. 

Kijk eens hoeveel bakjes koffie jij per dag drinkt. Misschien drink je ook nog wel energiedrankjes. Die hebben hetzelfde effect en kunnen er ook voor zorgen dat jij je alleen nog maar meer opgejaagd zult voelen. Drink minder cafeïne gedurende de dag. Je kunt alsnog wel koffie drinken, maar dan minder of kies voor een decafé- versie zonder cafeïne. Genoeg opties dus en zeker het proberen waard!


4. Plannen

Ervaar jij een opgejaagd gevoel omdat jij jouw dag veel te vol hebt gepland? Heb je veel te veel dingen die je wil en moet doen op een dag? Denk je bij voorbaat al, dit gaat me nooit lukken.. Kijk eens naar hoe jouw planning er uit ziet. Kun je hier dingen in aanpassen en/of in schuiven?

Het moet jou niet een opgejaagd gevoel geven. Misschien kun je ook dingen uit je planning halen, die op dat moment of op die dag niet direct gedaan hoeven te worden. Dit geeft jou misschien wat meer ruimte en lucht.

Wellicht zijn er kleine wijzigingen mogelijk, waardoor jouw planning haalbaar is en je met een geruster gevoel aan je dag begint. Het geeft nooit een fijn gevoel als je weet dat je heel veel moet doen en niet weet of je het wel allemaal af krijgt. Het geeft je vaak een veel beter gevoel, wanneer je weet dat er veel moet gebeuren, maar dat je van tevoren wel het idee hebt dat het je gaat lukken. Je bent er dan niet mee bezig dat het je niet gaat lukken. Dit geeft vaak een beter gevoel.  

Je kunt ook de tijd bij elke taak zetten voor hoeveel tijd je denkt dat je hier kwijt aan bent. 

plannen


5. Verminder je schermtijd

Kijk jij veel tv op een dag en zit je veel op je mobiel? Een tip voor jou kan zijn om je schermtijd te verminderen.

We zijn tegenwoordig constant maar met onze telefoon bezig en hebben ook het gevoel en idee dat we altijd maar bereikbaar moeten zijn. Maar dit hoeft helemaal niet. Dit kan er namelijk voor zorgen dat jij je heel opgejaagd en gestresst voelt. Vooral wanneer je in heel veel verschillende whatsapp groepen zit, van je werk, school tot vrienden. Die moeten en willen vaak van alles van je. Dit is niet altijd fijn. Probeer je telefoon eens wat vaker weg te leggen en verminder je schermtijd. 

Het kan er namelijk echt voor zorgen dat je veel meer stress ervaart wanneer jij veel op je telefoon zit. Je hebt constant te maken met allerlei prikkels die je binnenkrijgt. Het zorgt ervoor dat je je aandacht niet meer op 1 ding kunt focussen, maar het op heel veel dingen tegelijk richt. Dit kan jou een opgejaagd en onrustig gevoel geven.

Je kunt natuurlijk ook de volgende kleinere stapjes toepassen:

  • Je geluid van je telefoon uitzetten
  • Meldingen op je telefoon uitzetten
  • Tijdens het tv kijken leg je je telefoon helemaal weg. Niet in het zicht en op een plek waar je niet makkelijk bij kunt
  • Spreek tijden met jezelf af wanneer jij op je telefoon mag

6. Doe ontspanningsoefeningen

yoga

Wanneer jij last hebt van een opgejaagd gevoel, kun je ervoor kiezen om ontspanningsoefeningen te doen voor jezelf. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor rustgevende yoga of mindfulness. Er bestaan tegenwoordig heel veel ontspanningsoefeningen waar jij uit kunt kiezen. Deze kun je vinden op internet en er zijn ook verschillende apps voor op je telefoon.

Kies hier iets uit wat bij jouw past en probeer het gewoon een keertje. Je kunt er voor kiezen om dit aan het begin van de dag te doen, om je dag rustig op te starten, of juist in de middag of avond. Maar net wat bij jou past en wat in jouw planning past. Maar maak hier wel tijd voor vrij.


7. Genoeg rustmomenten

Bouw genoeg rustmomenten in voor jezelf gedurende de dag. Dit kan ervoor zorgen dat het opgejaagde gevoel (tijdelijk) wordt verminderd. Ga lekker naar buiten, pak een boek of doe gewoon even helemaal niks. Geniet ook echt van het rustmoment en geef je hier aan over. 

Het kan even wennen zijn, wanneer je altijd maar doorgaat en eigenlijk geen rust neemt. Probeer je te beseffen dat je ook maar een mens bent en dat je niet alles kan en hoeft te doen. Wellicht ben je weer veel productiever na een kort rustmoment. Dus plan deze ook zeker in, ondanks alle taken die je op je lijstje hebt staan.


8. Ga bewegen

fietsen

Dit is een heel belangrijke tip, bewegen. Bewegen is natuurlijk sowieso heel belangrijk en gezond voor het menselijk lichaam, maar verder heeft het nog meer positieve effecten. Wanneer je regelmatig beweegt, maakt je lichaam het hormoon endorfine aan. Dit is een hormoon wat jouw een goed gevoel geeft en waardoor jij je gelukkig voelt. Daarom is bewegen zo belangrijk. 

Daarnaast is het ook goed om lekker te bewegen en lekker in de buitenlucht te zijn (of binnen) zodat je lichaam ook het opgejaagde gevoel meer kwijt kan raken. Het is soms even nodig om dit lichamelijk kwijt te raken. Het lukt je niet altijd om het kwijt te raken door erover te praten of er over na te denken, maar juist om lekker in beweging te gaan. Zeer belangrijk dus als je het mij vraagt.


9. Ontspan

Wanneer voel jij je ontspannen? Is dit wanneer je een boek leest, of wanneer je een stuk gaat wandelen of lekker aan het koken bent of bakken? Kijk wanneer jij je ontspannen voelt en bouw hier een moment van in. Wanneer je constant maar doorgaat en niet iets doet wat jou een fijn en ontspannen gevoel geeft, blijf je het opgejaagde gevoel voeden en kom je hier niet echt uit.

Je kunt deze ontspannende momenten ook bewust blokken in je agenda. Dit kan jou helpen om het ook echt te gaan doen. Door soms juist even rust te nemen en te ontspannen, kun je daarna weer verder.


10. Stel je verwachtingen bij

We verwachten als mens zijnde vaak heel erg veel van onszelf. Dat we en het huishouden doen, de boodschappen, de was en ook nog eens heel veel werkgerelateerde dingen of dingen voor school. We zijn ook maar mensen en kunnen nou eenmaal niet alles op 1 dag doen. Besef dit ook. Misschien heb je in je hoofd dat dit zo hoort en heb je het voorbeeld dat anderen dit wel allemaal kunnen en doen. Ik kan je vertellen, dit is in het echt niet zo.

De verhalen zijn vaak mooier dan dat het in de werkelijkheid is. En dan nog, wil jij altijd maar een opgejaagd gevoel hebben? Of wil je wat minder hooi op je vork nemen en je veel blijer en rustiger voelen? Ik denk dit laatste wanneer je aan dit artikel begonnen bent.


11. Slaap genoeg

slaap

Dit is over het algemeen een belangrijke tip, maar ook zeker voor het verminderen van jouw opgejaagde gevoel. Hoe slaap jij? En hoeveel uur? Word je uitgerust wakker? Hoe laat ga je naar bed?

Het is belangrijk om genoeg slaap te hebben. Zo word je uitgerust wakker en kan je lichaam en geest herstellen gedurende de nacht. Je kunt er zo weer een dag tegenaan. Wanneer je niet goed slaapt, heeft dit heel veel gevolgen. Je bent moe, hebt nergens zin in, kan sneller emotioneel zijn en negatief gaan denken. Je hebt er gewoon minder zin in. Wanneer je dan ook nog eens heel veel moet doen en je al snel last hebt van een opgejaagd gevoel, kan dit het alleen maar meer versterken. Besteed dus zeker aandacht aan je slaappatroon en kijk wat je hierin kunt veranderen of aan kunt passen.


12. Grenzen aangeven en nee zeggen

Ben jij iemand die zijn of haar grenzen wel eens aangeeft en nee durft te zeggen? Iemand anders doet het niet voor jou, dit dien je zelf aan te geven.

Stap 1 is door eerst te herkennen wat jouw grenzen zijn. Pas daarna kun je het gaan aangeven richting iemand anders. Wanneer jij met jezelf hebt afgesproken dat je niet extra gaat werken, maar deze vraag aan jou gesteld wordt en je toch ja zegt. Dan ga je over je grens heen. Dit is helemaal niet bevorderlijk, wanneer je al last hebt van een opgejaagd gevoel. Ga dus niet nog meer werken en/of dingen plannen als je al een opgejaagd gevoel hebt. Het is tijd om rust te nemen voor jezelf.

Wanneer je geen last hebt van een opgejaagd gevoel, zou je dit wel kunnen doen als je hier zelf achter staat. Ik denk alleen niet dat het verstandig is om dit te doen, wanneer je een opgejaagd gevoel hebt.

Ga er maar eens mee oefenen. Dit kun jij!


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.