Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

Omgaan met tegenslag; zo vergroot je jouw mentale veerkracht

Omgaan met tegenslag; zo vergroot je jouw mentale veerkracht

Laatst bijgewerkt: 18 maart 2021

Kun jij niet goed omgaan met tegenslagen? Geen paniek, dit kun je leren. Vind jij het omgaan met stress en tegenslagen lastig? Wanneer er iets vervelends is gebeurd kun je je hier rot door voelen. Dit is heel normaal en absoluut niet gek. Het is juist goed dat je deze emoties bij jezelf voelt. Het is wel belangrijk dat je deze emoties kunt accepteren en ermee om kunt leren gaan.

Het leven zit helaas niet altijd mee en iedereen heeft wel eens te maken met tegenslagen. Niet alles gaat zoals je zou willen of had gehoopt. Mentale veerkracht is het vermogen om je mentale gezondheid te behouden of te overwinnen in moeilijke tijden. Dit betekend dat je jezelf staande kunt houden en om kunt gaan met de situatie. Met de onderstaande tips kun jij leren om beter om te gaan met tegenslagen. Op deze manier vergroot je ook jouw veerkracht.


1. Je kunt niet alles voorkomen

Je leven kan op dit moment nog zo mooi en leuk zijn, wees je bewust dat je ook een keer te maken kunt krijgen met minder leuke en goede tijden. Er komen tegenslagen op jouw pad die je leven kunnen veranderen. Dit geldt voor iedereen. Je kunt werkloos raken, voor jou belangrijke mensen kunnen overlijden, je kunt ziek worden en te maken krijgen met andere problemen. Dit is allemaal niet te voorkomen. Je kunt natuurlijk wel goed voor jezelf zorgen en je best doen om niet werkloos te raken door hard te werken en niet te verzaken. Maar je moet je ook echt beseffen dat je niet alles kunt voorkomen. Je weet dat op een dag je ouders of andere familieleden komen te overlijden. Hoe moeilijk dit ook is.

Je hoort ook wel vaak dat ze zeggen dat tegenslagen bij het leven horen. Het is de kunst om hier op een positieve manier mee om te leren gaan. Het kan jou helpen om te groeien en ervoor zorgen dat je sterker in je schoenen leert staan. Op deze manier kun je beter met tegenslagen omgaan.


2. Kijk naar het positieve

blij

Probeer je best te doen om naar het positieve te kijken. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Hier ben ik het zeker wel mee eens. Jij ook? Op het moment zelf is het misschien lastig in te zien, maar achteraf zie je het hopelijk wel in. Wanneer je op zoek gaat naar de positieve kanten van een gebeurtenis, kan het een stuk makkelijker worden om hier mee om te gaan.

Sta bewust stil bij de situatie en ga op zoek naar iets positiefs. Wanneer je geen werk meer hebt en bijvoorbeeld ontslagen bent of je contract wordt niet verlengd, kan dat echt flink balen zijn. Vooral als je het heel erg naar je zin had op je werk. Je baalt dat je contract niet wordt verlengd en kan het even niet positief inzien. Probeer de knop toch om te zetten en te kijken naar wat er wel positief aan de hele situatie is. Het betekent dat je wel weer op zoek kan gaan naar iets anders leuks, of bijvoorbeeld lekker een paar maanden op reis kunt gaan. Het biedt ook weer nieuwe kansen en mogelijkheden. Het is echt balen, begrijp me niet verkeerd, maar kijk naar de positieve kanten die het met zich meebrengt. Die zijn er ook zeker, hoe klein ze ook zijn.


3. Niets is voor altijd

Besef je dat niets voor altijd is. Heel veel dingen die je doet zijn tijdelijk. Je hebt vast wel de insteek om voor een bepaalde baan te gaan en er niet na een halfjaar alweer mee te stoppen. Maar het is allemaal niet zo vast als we denken. Het leven is tijdelijk en de tegenslagen zijn ook tijdelijk. Het zal altijd beter worden of minder erg zijn.

Wanneer er wat negatiefs is en het gaat niet zoals je gehoopt had, is dat even helemaal niet leuk, maar besef je dat er betere tijden aankomen. Je komt er echt wel weer uit. Probeer hier niet teveel in te blijven hangen en besef je dat niets voor altijd is


4. Veel dingen gebeuren met een reden

because

Mensen die denken dat iets met een reden gebeurt kunnen vaak beter omgaan met tegenslagen dan mensen die denken dat alles zomaar gebeurt. Wanneer je het gevoel hebt dat alles zomaar gebeurt, dan heb je het gevoel dat het je overkomt en dat je nergens invloed op hebt. Je hebt ook niet op alles invloed, maar bepaalde dingen gebeuren om jou te laten leren en te laten groeien. Dit kan jou houvast geven.

Wanneer je het idee hebt dat iets met een reden gebeurt, kun je bepaalde gebeurtenissen en situaties makkelijker loslaten. Wees je wel altijd bewust hiervan en probeer het ook echt zo te zien. Waar een deur sluit, gaat vaak een andere deur weer open. Dit is niet zonder reden.


5. Relativeer

Relativeer jij wel genoeg? Dit kan een heel handige manier zijn om om te gaan met tegenslagen. Je kijkt naar de werkelijkheid en probeer het minder zwaar en beladen te maken. Zet het in een groter geheel en bedenk je of het echt zo’n groot probleem is of dat het wel meevalt uiteindelijk? Wat is er daadwerkelijk aan de hand en wat kan ik hieraan doen?


6. Voorbereiden op tegenslagen

Op een dag zul je te maken krijgen met tegenslagen. Misschien heb je hier nu al mee te maken en loop je constant tegen tegenslagen aan, dat kan. Je kunt je op een bepaalde manier voorbereiden op deze tegenslagen. Natuurlijk niet helemaal, maar wel op een bepaalde manier. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen ter voorbereiding hierop:

  • Hoe ga jij om met tegenslagen?
  • Wat doe je als … of … gebeurt?
  • Hoe voel jij je op dit moment?
  • Wat zijn jouw doelen?

Je kunt alvast bepaalde dingen gaan afspreken met jezelf. Stel dat er iets gebeurt wat je niet leuk vindt en wat echt een tegenslag is voor jou. Je spreekt met jezelf af dat je er op een bepaalde manier mee omgaat. Doordat je hier alvast over na hebt gedacht, kan het een stuk gemakkelijker voor je worden. Wanneer je goed om kunt gaan met tegenslagen spreek je van een goede mentale veerkracht. Dat is wat je uiteindelijk wil bereiken.


7. Accepteren

Het kan zo zijn dat je je helemaal lekker voelt en dat alles precies loopt hoe je het zou willen. Het kan ook zo zijn dat een volgend moment alles ineens anders is en je te maken hebt met tegenslag(en). Wanneer jij leert om de situatie te accepteren zoals het is, gaat dit jou enorm helpen. Als er iets gebeurt wat niet leuk is, ga je niet kijken naar wat als, of waarom overkomt mij dit nou?

Je gaat juist mee in de realiteit en accepteert hoe het is. Hoe kun je hiermee omgaan en wat kun je wel doen? Je kunt wel de hele tijd gaan piekeren over hoe je het anders had willen zien, of waarom jou dit nou overkomt, maar dat helpt echt helemaal niet. Het is nou eenmaal hoe het is. Door de situatie te accepteren hoe het is, kan dit jou veel meer rust geven. Je kunt er ook tegen vechten en bedenken hoe je het anders wil zien, maar dat kost vaak veel energie en kracht. Iets waar je helemaal niet mee bezig wil zijn en wat onnodig veel energie kost.

Accepteer ook jezelf. Accepteer wie je bent en wees tevreden met wie je bent. Wanneer je jezelf accepteert, kun je ook beter met de situaties omgaan waarin je terecht komt. Merk je dat je niet tevreden met jezelf en dat je weinig zelfvertrouwen hebt? Tijd om hier iets aan te doen.


8. Wat kun je wel doen? Denk in oplossingen

oplossing

Wat kun je op dit moment doen om de situatie die ontstaan is door een tegenslag minder erg te maken? Je kunt altijd wel iets doen om het minder erg te maken. Maak een lijstje om hier overzicht in aan te brengen en probeer in oplossingen te denken. Op deze manier kom je verder en kun je stappen zetten om ermee om te gaan.

Welke stap ga je vandaag zetten? Dit kan iets heel kleins zijn, maar wel een stap in de positieve richting. Maar net wat past bij de situatie en wat op dat moment lukt.  Door gebruik te maken van kleine stappen, breng je hier overzicht in aan en wordt het niet meteen teveel. Stel jezelf ook zeker niet te hoge eisen. Op deze manier neem je zelf de regie en controle in handen.


9. Neem zelf de touwtjes in handen

Zorg ervoor dat je zelf de touwtjes in handen neemt. Kijk naar wat je zelf kunt doen in de situatie waar je in terecht bent gekomen. Er is altijd wel iets wat je zelf kunt doen. Op deze manier vergroot je ook jouw mentale veerkracht, doordat je het gevoel hebt dat je zelf wat kunt doen aan de situatie. Dit geeft jou een fijn en zeker gevoel.


10. Leer jezelf beter kennen

Hoe beter jij jezelf kent en hoe meer inzicht je hebt in jezelf, hoe beter jij kunt omgaan met tegenslagen. Kom erachter waar jij goed in bent en waar je minder goed in bent. Erken en ervaar jouw gevoelens en weet hoe je hiermee om moet gaan. Op deze manier ontwikkel je meer zelfvertrouwen en leer je om nog beter met bepaalde situaties om te gaan.

Het scheelt ook een hele hoop wanneer je over het algemeen lekker in je vel zit. Wanneer jij jezelf al niet fijn en rot voelt, komt een tegenslag nog harder bij je binnen. Het is belangrijk dat je lekker in je vel zit en jij jezelf goed kent. Ken jij jezelf eigenlijk wel echt? Weet jij waar je blij van wordt en wie je bent?


11. Maak gebruik van de mensen om je heen

Welke mensen in jouw netwerk zijn belangrijk voor jou? Er is vast iemand waar jij je fijn bij voelt en waar jij je verhaal bij kwijt kunt. Het kan heel fijn zijn om af en toe met iemand anders te praten en je hart te luchten. Iemand waarbij jij je zorgen kwijt kunt. De ander kan jou advies en tips geven hoe jij met jouw tegenslagen om kunt gaan. Maak dus gebruik van de mensen die om jou heen staan. Ik weet zeker dat ze jou hierbij willen helpen en graag met je meedenken.

Je hoeft het echt niet alleen te doen en het is ook geen teken van zwakte als je met iemand anders hier over praat. Ik vind het juist heel krachtig als je het durft te delen en bespreken met iemand anders. Het lucht op en het helpt je verder.


12. Goed voor jezelf zorgen

water

Wanneer jij goed voor jezelf zorgt kun je ook beter met tegenslagen omgaan. Op deze manier wordt jouw mentale veerkracht vergroot. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Steek hier genoeg tijd in om dit voor elkaar te krijgen.

  • Slaap iedere nacht voldoende
  • Beweeg genoeg
  • Bouw voldoende ontspanningsmomenten in de dag
  • Eet en drink gezond
  • Doe leuke dingen waar je blij van wordt

Wanneer jij goed voor jezelf zorgt, zul je beter in je vel zitten en ook beter om kunnen gaan met dingen die tegenvallen of niet zo goed gaan. Je zult je positiever voelen en meer energie hebben. Merk je dat ook bij jezelf dat dit veel verschil maakt? Je mentale veerkracht wordt in ieder geval vergroot. Hierdoor zul je minder last hebben van stress, minder piekeren en minder twijfelen. Je zult een stuk positiever in het leven staan en beter kunnen omgaan met tegenslagen.


13. Schrijf het van je af

Het opschrijven van waar je tegenaan loopt en welke gevoelens dit bij jou oproept kan jou helpen om beter met de situatie om te gaan. Je schrijft je gedachten van je af en zorgt ervoor dat je niet teveel gaat piekeren. Je krijgt op deze manier ook een goed en duidelijk overzicht van waar je tegen aan loopt en wat een bepaalde situatie bij jou oproept.

Schrijf jij je gedachten wel eens op? Je kunt hier een mooi schrift voor aanschaffen en dit hiervoor gebruiken. Ik kan je garanderen dat het echt heel fijn is. Je leert jezelf ook beter kennen en komt er zo ook achter wat wel en wat niet helpt in een soortgelijke situatie. Heel erg handig dus!


14. Stel doelen en zet kleine stapjes

Door het stellen van doelen en het zetten van kleine stapjes kom je verder. Weet waar je naar toe wilt. Stel dat je ontslagen bent, probeer te kijken naar welke kleine stapjes je nu kunt zetten om uit je dip te komen. Blijf niet bij de pakken neer zitten, maar ga ervoor en zet je schouders eronder. Als je niks doet, zal er ook niks gebeuren en zul je blijven hangen in het negatieve. Je hebt zelf de touwtjes in handen en kunt er weer boven op komen. Dit kost misschien wel even wat moeite, maar je hebt het zelf in de hand. Go for it!


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.