Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

Hoe word je de beste versie van jezelf? 25 tips

Hoe word je de beste versie van jezelf? 25 tips

Laatst bijgewerkt: 17 februari 2021

We streven er allemaal naar om de beste versie van onszelf te worden. We willen het maximale uit onszelf en het leven halen. Wanneer jij de beste versie van jezelf bent, zit je lekker in je vel, ben je blij met wat je doet en met wat je hebt. Ook wil je blij zijn met jezelf. We weten alleen vaak niet hoe we dit moeten doen.

Er bestaan meerdere factoren die tegen kunnen zitten om de beste versie van jezelf te zijn. Dit kan je werk zijn, zorgen om geld, je eenzaam voelen, een negatief zelfbeeld hebben en je onzeker voelen. Hoe word je nou eigenlijk de beste versie van jezelf? Ik ga je hier een hele hoop tips voor geven waar jij zeker wat aan zult hebben.


1. Volg je hart

Als eerste wil ik je meegeven dat je je hart echt moet gaan volgen. Wat heb je altijd al willen doen? Wat wil je graag voor studie doen en wat voor werk wil je gaan doen? Heb je altijd al die reis willen maken naar dat prachtige land? Of in die mooie stad willen gaan wonen? Volg je hart, deze wijst je de weg.

Je weet echt wel waar je hart ligt en waar je naartoe wil. Soms is dit misschien niet de gemakkelijkste stap, maar uiteindelijk wel het beste voor jou. Door te doen waar je hart ligt en deze te volgen, zul je echt de beste versie van jezelf worden. Ga ervoor, je zult hier echt blij van worden uiteindelijk.


2. Denk positief

Om de beste versie van jezelf te worden, is het belangrijk dat je positief gaat denken. Wanneer je negatief denkt, haalt dit niet het beste in jou naar boven en kun je niet echt spreken van de beste versie van jezelf.

Heel belangrijk om te kijken naar de dingen die goed gaan en positief zijn. Een positieve mindset gaat jou hier bij helpen. Bekijk het van de positieve kant. Er zijn altijd dingen die goed zijn gegaan op een dag. Er zijn altijd dingen positief, hoe rottig je dag ook was. Je bent zelf het liefst toch ook bij mensen die positief zijn en er het beste van maken? Die elke dag de slingers ophangen en de dag positief beginnen en afsluiten. Weet je niet goed hoe je positief moet denken? Lees dan eens dit artikel over positief denken.


3. Beweeg

beweeg

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat beweging goed voor je is. Het is ook nodig dat je iedere dag beweegt. Hoeveel dit precies is, daar bestaan nogal verschillende meningen over. Het is in ieder geval goed om minstens 20 tot 30 minuten per dag te bewegen. Dit kan een stuk wandelen of fietsen zijn. Kies iets uit waar jij blij van wordt en wat je ook echt leuk vindt om te doen. Dat heeft ook het beste effect.

Bewegen is goed voor je lichaam, maar ook zeker voor je geest. Er komen verschillende stofjes vrij, onder andere endorfine, waar jij je beter en fijner door zult voelen. Het heeft dus een positieve werking.

Zelf word ik ook superblij van bewegen. Ik kan sowieso niet heel lang stilzitten achter elkaar, maar vind het na een dag hard werken altijd extra fijn om lekker te sporten en bewegen. Ik krijg hier echt een beter gevoel door, en voel mij hier zelf ook heel fijn bij. Het draagt bij mij zeker voor een heel groot deel bij om de beste versie van mezelf te zijn. Hoe zit dat bij jou?


4. Eet gezond

Je kunt pas echt de beste versie van jezelf zijn als je je lichaam ook goed voedt naast bewegen. Dit doe je door gezond te eten. Er zijn een paar richtlijnen waar jij sowieso rekening mee kunt houden in je voeding.

  • Eet minstens 2 stuks fruit per dag
  • Eet minimaal 250 gram groente per dag
  • Drink 2 liter water per dag
  • Eet niet teveel vet en suiker

Je kunt echt af en toe wel eens een koekje of iets lekkers nemen, maar eet over het algemeen gezond en niet teveel ongezonde dingen. Dit kun je in het weekend dus best een keer eten, maar houdt het ook speciaal.

Heb jij daarnaast een gezond gewicht en BMI of kunnen hier nog wel wat kilo’s van af? Wanneer jij tevreden bent met je lichaam en je gewicht zul je je nog veel beter over jezelf voelen. Dit kan een heel groot aandeel hebben in het worden van de beste versie van jezelf.

Wanneer jij niet tevreden bent met jezelf kun je hierdoor ook een vertekend zelfbeeld hebben. Misschien heb jij wel een heel negatief zelfbeeld en vind jij jezelf helemaal niet leuk en mooi. Je kunt hier wel wat aan doen, door eerst goed voor je lichaam en jezelf te zorgen. Hiermee wil ik niet zeggen dat je dan meteen helemaal de beste versie van jezelf bent, maar wanneer jij jezelf te zwaar vind en niet mooi, dan kan het aanpassen van je voeding en bezig gaan met afvallen bijvoorbeeld wel een goede stap zijn.


5. Ontwikkel jezelf

ontwikkel

Het is goed om jezelf te blijven ontwikkelen. Ook al heb je alles misschien al bereikt wat je in gedachten had. Het is nooit te laat om iets nieuws te leren. Je blijft je hierdoor ontwikkelen. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld altijd al een bepaalde cursus of studie wilde gaan doen. Ga ervoor en doe het. Het is nooit te laat om dit te doen, ook al ben je al wat ouder. Volg hierbij je hart en ga er gewoon voor.

Je kunt jezelf ook blijven ontwikkelen door bepaalde boeken te gaan lezen en op deze manier meer te leren over een bepaald onderwerp. Kijk wat er bij jou past en wat je graag verder zou willen ontwikkelen.


6. Doe werk wat je leuk vindt

Doe jij werk wat je leuk vindt? Of ben je nog niet waar je graag zou willen zijn? Het is wel heel belangrijk om werk te doen wat je leuk vindt. Werk waar jij je fijn bij voelt en waar jij je ei in kwijt kunt. Je bent redelijk wat uren per week aan het werk, dus dan is het wel belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt. Iedere baan heeft zo zijn nadelen of minder leuke dingen, maar als het overgrote deel van je werkdag maar leuk is. Wanneer je merkt dat je niet meer op je plek bent op je werk, is het goed om om je heen te kijken naar iets anders. Je kunt je echt rot voelen en uiteindelijk zelf overspannen raken wanneer het teveel van jou vraagt.

Het kan ook zo zijn dat je nog op school zit natuurlijk, en dat je wel een bijbaan hebt, maar dat dit niet per se jouw droombaan is. Dat is niet erg, want je bent nog aan het studeren en gaat daarna voor die ene leuke baan.


7. Kijk positief naar jezelf

Hoe kijk jij naar jezelf? Vind jij jezelf wel leuk en kijk je op een positieve manier naar jezelf? Het is belangrijk dat je op een positieve manier naar jezelf kijkt. Je moet je hele leven met jezelf doen, dus dan is het wel heel belangrijk dat je op een positieve manier naar jezelf kijkt.

Kijk naar de dingen waar je tevreden mee bent. Als je ergens niet tevreden mee bent, dan kun je kijken of je het kunt veranderen of dat je het gaat accepteren. We kijken helaas vaak naar de dingen waar we niet zo tevreden mee zijn. We vinden onszelf bijvoorbeeld te dik, of vinden dat we een te grote neus hebben en noem maar op.

Wees tevreden met jezelf, je bent goed en leuk zoals je bent! Je kunt desnoods een paar positieve woorden ergens ophangen in huis, bijvoorbeeld op je spiegel, zodat je dit iedere keer ziet en leest. Dit kan jou helpen om positief naar jezelf te kijken.


8. Wees dankbaar met wat je hebt

dankbaar

Kijk naar wat je wel hebt en waar je dankbaar voor bent. Door je te richten op datgene wat je WEL hebt, zul jij je blik verruimen en zul je positiever zijn. Er zijn altijd wel dingen op te noemen waar je dankbaar voor bent, dat weet ik zeker.

Je kunt dankbaar zijn voor het huis waar je in woont, die mooie auto die je hebt kunnen kopen van het geld wat je hebt verdiend of dat je dankbaar bent dat je die leuke baan hebt weten te veroveren. Je kunt opschrijven waar je dankbaar voor bent, om het ook daadwerkelijk inzichtelijk te maken voor jezelf. Op deze manier zie je wat je allemaal wel hebt en waar je dankbaar voor bent.


9. Plezier maken

Plezier maken is super belangrijk. Wanneer jij plezier hebt, voel jij je veel beter en zit je automatisch ook lekkerder in je vel. Door plezier te maken vergeet je even alle minder leuke dingen en kun je optimaal genieten van het leven. Iedereen is op zoek naar plezier maken. We halen hier onze voldoening uit.

Ga dingen doen waar jij plezier uithaalt. Dit kan een leuke sport zijn, hobby of lekker met anderen leuke dingen doen. Het is maar net waar jij plezier aan beleefd. Door plezier te maken, weet ik zeker dat jij weer een stap zet in de richting om de beste versie van jezelf te worden.


10. Stel doelen

Het stellen van doelen geeft je houvast en een bepaalde focus. Het geeft jouw leven richting. Doelen stellen geeft jouw motivatie en het helpt je ook echt om prioriteiten te stellen. Heb jij bepaalde doelen waar je naartoe werkt? Wat belangrijk is, is dat je wel realistische doelen voor jezelf stelt die ook haalbaar zijn.


11. Droom

dream

Als kind had je vast wel een bepaalde droom, waarvan je hoopte dat deze uitkwam. Wanneer je ouder wordt, kan het natuurlijk nog steeds zo zijn dat je bepaalde dromen en wensen hebt. Maar wanneer je ouder wordt, denk je veel meer na of deze dromen ooit wel eens gaan uitkomen. We geloven niet altijd in onze dromen en laten het daarom maar voor wat het is. Maar het is altijd mooi om te blijven dromen, ongeacht je leeftijd. Het is hoe jij het voor je ziet en het zijn jouw dromen. Wanneer je gaat geloven in je eigen dromen, kun je je vrij voelen.

Leef je dromen! Heb je bijvoorbeeld altijd al gedroomd om een eigen camper te kopen? Ga kijken wat hiervoor nodig is en wat je moet doen om deze droom uit te laten komen. Dromen motiveren je om verder te gaan en te kijken naar hoe je het uit kunt laten komen.


12. Pak je rust

Rust is heel belangrijk. Je wordt ook de beste versie van jezelf door rust te pakken. Wist je dat je op deze manier ook aan jezelf werkt? Het is juist heel belangrijk om tussen alle activiteiten door de dag heen rust te pakken. Op deze manier kun jij weer goed opladen en nieuwe energie krijgen.

Op welke momenten kun jij rust pakken? Is dit alleen maar in de avond of ook in de ochtend en tussendoor? Ontdek wat voor jou een fijne routine is, waarin je voldoende rust pakt gedurende de dag en je energiek en opgewekt aan de dag begint.


13. Goede dagstructuur

Een goede dagstructuur zorgt ervoor dat je gezond en fit blijft. Je voelt je op deze manier ook nuttig en fijn. Wanneer jij een goede structuur hebt, weten je lichaam en hoofd waar je aan toe bent. Het aanbrengen van structuur zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent. Je hebt meer overzicht, bent productiever en meer gefocust.

Het heeft alleen maar voordelen. Een goede dagstructuur draagt er zeker aan bij dat jij de beste versie van jezelf wordt.


14. Doe eens iets anders of geks

gek

Probeer eens wat anders of iets geks. Iets wat buiten jouw comfortzone ligt. Doe eens iets wat je altijd al hebt willen doen, maar nooit hebt gedurfd of gedaan. Probeer het echt een keertje!

Spring in het diepe en kijk wat er gebeurd. Het hoeft niet meteen iets heel groots te zijn, je kunt het ook klein houden. Kijk wat het met jou doet en hoe je het ervaart.


15. Loslaten

Laat los wat niet goed is voor jou. Dit klinkt makkelijker dan dat het is, maar het is wel een belangrijke stap. Weet jij wat niet goed is voor jou? Maar wat je wel aanhoudt of blijft doen?

Het is goed om dit aan te pakken en er werk van te maken. Door los te laten wat niet goed voor jou is, komen er weer nieuwe kansen en mogelijkheden op jouw pad. Het is niet altijd makkelijk om dingen los te laten, omdat het echt in jouw systeem zit. Je weet diep van binnen heel goed wat niet goed is voor jou en wat je beter los kunt laten. De stap om dit te doen is alleen nog lastig voor je. Maar als je dit niet gaat loslaten, zul je nooit de beste versie van jezelf worden. Dus ga ervoor!


16. Grenzen stellen

Grenzen aangeven richting anderen is heel belangrijk. Je zorgt er op deze manier voor dat iemand anders niet over jouw grenzen heen gaat.

  • Weet jij welke grenzen jij hebt?
  • Stel je deze grenzen ook en durf je nee te zeggen?

Het is soms best wel heel lastig om je grenzen aan te geven richting anderen, maar wel heel belangrijk. We laten anderen over onze grenzen heen gaan, maar we gaan ook zelf over onze eigen grenzen heen. Dit is niet fijn en kan jou een naar gevoel geven. Wanneer jij duidelijk weet wat jouw grenzen zijn en deze ook nog eens aan kunt geven richting een ander, ben je al een heel eind. Maar je moet hier wel mee gaan oefenen en leren hoe je dit doet.


17. Vallen en opstaan

Het leven bestaat uit hoogtepunten en uit dieptepunten. Het gaat met vallen en opstaan. Het kan niet alleen maar leuk en positief zijn. Er zijn ook dingen die gewoon niet leuk zijn. Misschien zit het in je relatie niet helemaal goed of loopt het met je studie of werk niet goed. Allemaal dingen die niet heel leuk zijn, maar die er helaas wel bijhoren. Onthoud voor jezelf dat het leven uit vallen en opstaan bestaat.

Op deze manier groei je wel steeds verder en word je de beste versie van jezelf. Je leert namelijk ook wat van het vallen. Je hebt geleerd en ervaren hoe je het een volgende keer niet weer zou willen. En hoe je het anders zou kunnen en willen doen. Het heeft dus ook zeker wel voordelen.


18. Energiegevers

energie

Wat geeft jou energie? Weet je dat van jezelf? Het is belangrijk om dit voor jezelf helder te hebben wat jou energie geeft. Dit kan een stuk wandelen zijn of het lezen van een boek. Wanneer je weet wat jou energie geeft, weet je ook wat je kunt doen om blijer te worden en positiever te denken over jezelf. Het is belangrijk om gedurende de dag ook dingen te doen waar je energie van krijgt. Waar je van opbloeit. Naast de dingen die er gewoon bijhoren en waar je niet zoveel energie van krijgt.

Ik krijg bijvoorbeeld totaal geen energie van schoonmaken van mijn huis. Misschien heel even, als het weer schoon is, maar verder niet. Het is belangrijk dat ik daarna weer iets doe wat mij wel energie geeft. Bijvoorbeeld lekker bakken, een leuke serie kijken of sporten.


19. Neem afscheid van energievreters

Naast de energiegevers heb je ook de energievreters. Dit is alles wat jou energie kost en wat energie vreet van jou. Je krijgt er over het algemeen dus geen energie van. Dit kan het schoonmaken van je huis zijn, je werk of je studie. Het kan van alles zijn. Ook kan het een bepaalde situatie zijn. Een discussie kan jou bijvoorbeeld heel veel energie kosten en dit ga je daarom ook liever uit de weg.

Als je weet wat jouw energievreters zijn, kun je proberen om dit zoveel mogelijk te minimaliseren. Dus hier zo weinig mogelijk van te hebben in jouw leven. Je hebt het natuurlijk niet allemaal zelf in de hand, maar wel de manier hoe je hiermee om gaat.


20. Mediteer of doe aan yoga

meditatie

Mediteren of yoga kunnen je helpen om jezelf bewust te worden van je gedachten. Je kunt je gedachten tot rust brengen en even goed bij jezelf stilstaan. Onze gedachten kunnen heel bepalend zijn voor hoe we ons gedragen. Wanneer we negatief denken, voelen we ons ook negatief en handelen we ook op een bepaalde manier. Dit kan heel vervelend zijn.

Heb jij wel eens gemediteerd of aan yoga gedaan? Het schijnt heel rustgevend te zijn. Ik zou zeggen, je kunt het altijd een keer proberen. Misschien vind je het helemaal niks, of je vindt het helemaal geweldig. Dat zie ik ook terug bij mijn vriendinnen. De een vindt helemaal geweldig en een ander helemaal niet. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zelf ook nog nooit geprobeerd heb, maar dat ik het best wel een keer zou willen doen om te ervaren hoe het is. Ik denk dat ik dit snel een keer ga proberen. Ik ben benieuwd!


21. Hou van jezelf

Love yourself! Je leeft maar één keer en je hebt ook maar één lichaam. Wees trots op jezelf en hou van jezelf. Maak er het beste van en accepteer wie je bent. Op deze manier kun je pas echt van jezelf houden.


22. Heb vertrouwen in jezelf

Geloof en heb vertrouwen in jezelf. Zolang jij geen vertrouwen in jezelf hebt, is het heel lastig om de beste versie van jezelf te zijn. Het is dus echt belangrijk dat je vertrouwen hebt in jezelf. Je kunt meer dan jezelf denkt. Vaak maken onze gedachten ons onzeker en denken we dat we bepaalde dingen niet kunnen. Dit is uiteindelijk helemaal niet zo en dit zorgt er voor dat we onzeker worden over onszelf.


23. Accepteer dat je fouten maakt

Iedereen maakt wel eens een fout. Dat is menselijk en dat hoort er nou eenmaal bij. Helaas zijn we als mens zijnde vaak heel perfectionistisch (oké niet iedereen misschien, maar wel een heel groot deel van de mens). We denken dat we alles maar goed moeten doen en dat we geen fouten mogen maken. Maar dit mag wel. Accepteer het feit dat je wel eens een foutje maakt. Het is niet de bedoeling dat je je hierachter gaat verschuilen, maar weet dat het wel mag en oké is.


24. Leer van je fouten

Je leert vaak van een fout en ervaart ook hoe je het een volgende keer anders zou kunnen aanpakken en doen. Wees jezelf hier bewust van. Het kan ook zo zijn dat het je helemaal niks doet, maar de meeste mensen vinden het niet echt leuk om een fout te maken. Het kan zijn dat je een bepaalde situatie verkeerd ingeschat hebt, en dacht dat je het juiste deed. Achteraf kan het zo zijn dat het toch niet helemaal handig was om te doen. Daar leer je weer van.


25. Schakel een coach in

blank

Wanneer het jou zelf niet lukt om de beste versie van jezelf te worden, dan kun je altijd een coach inschakelen. Zoek vooral iemand waar je een goede klik mee hebt en waar je je fijn bij voelt. Op deze manier zul je ook het beste resultaat gaan bereiken. Mocht je willen weten of ik iets voor jou kan betekenen als coach of gewichtsconsulent? Kijk dan eens op mijn website.

Heel veel succes met de bovenstaande tips. Ik weet zeker dat het jou gaat lukken om de beste versie van jezelf te worden. Besteed voldoende tijd en aandacht aan jezelf, dan gaat het je echt lukken!


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.