Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

Control freak: hoe leer ik om de controle los te laten?

Control freak: hoe leer ik om de controle los te laten?

Laatst bijgewerkt: 4 maart 2021

Vind jij het lastig om de controle los te laten? Beschouw jij jezelf als een echte control freak? Maar wil je wel heel graag leren hoe je de controle los kunt laten? Op die manier zul jij gaan ervaren dat jij je meer vrijer zult voelen en niet overal controle op kunt hebben. Het gaat jou hopelijk veel meer rust geven om van deze controle af te komen. Kijk gewoon eens wat er op je afkomt en hoe het loopt wanneer je een keer de controle los laat.

Ik ga je meer vertellen over waar het vandaan zou kunnen komen dat je graag zelf de controle in handen wil hebben. Ook krijg je meerdere tips om te leren hoe je deze controle los kunt laten. Daar ben je vast naar op zoek bij het lezen van deze blog.


Wat is controle eigenlijk?

Wanneer je de controle wil hebben, houdt je je heel erg vast aan een bepaald ding, gedrag, gewoonte of een persoon. Dit doe je op een niet gezonde manier. Je laat je hier heel erg door beïnvloeden en kunt het niet van je af zetten. Het geeft je ook een bepaalde houvast, maar niet op een heel positieve manier. Je wil over alles de controle hebben. Over jezelf, maar ook over anderen en over verschillende situaties. Vaak heb je niet door dat het niet gezond is en denk je dat nou eenmaal zo is en dat het bij je hoort.

Je zou over bepaalde dingen heel graag de controle willen hebben, maar dat kan nou eenmaal niet. Je zou graag willen dat het op je verjaardag heel mooi weer is, of dat je controle hebt over een bepaalde situatie in het verleden, maar dat kan helaas niet. Over sommige dingen kun je geen controle hebben, hoe graag je dit ook zou willen. Ook heb je geen controle over wat een ander allemaal doet en hoe en ander op jou reageert.

Het kan zijn dat je de controle graag wil houden omdat je bang bent om die te verliezen. Het stukje controle houden wordt hierdoor alleen maar versterkt en je kunt alleen nog maar meer de controle zelf willen hebben. Vaak ligt er wel wat onder het willen hebben van controle. Het komt niet zomaar uit het niets.

Het hebben van controle kan een noodzaak zijn, je kunt niet meer zonder voor je gevoel. Wanneer je de controle een beetje loslaat, voelt dat niet goed voor jou. Dit zorgt er weer voor dat je toch maar weer de controle terugpakt, omdat dit veilig en vertrouwd voelt voor jou.

Je kunt zeker wel leren om de controle los te laten. Het is misschien niet makkelijk, omdat je iets al voor een langere periode op een bepaalde manier hebt gedaan. Het zal vast even wennen zijn en oefenen, maar ik weet zeker dat jij dit kunt leren om het los te laten. Je kunt alleen controle hebben over jezelf en je eigen handelen. Andere mensen en/of bepaalde situaties kun je niet sturen (helaas..;)).


Oorzaken van controle willen vasthouden

onzeker

Het heeft vaak wel een bepaalde reden dat je de controle graag wil vasthouden. Dit komt niet zomaar vanuit het niets. Er ligt vaak iets onder. Voordat je wil leren om de controle los te laten, is het belangrijk om er eerst achter te komen waar dit precies vandaan komt.

Het kan verschillende oorzaken hebben dat jij graag de controle wil houden:

  • Je hebt weinig zelfvertrouwen
  • Je bent heel perfectionistisch en wil alles altijd goed doen
  • Je bent bang om anderen te verliezen of te kwetsen
  • Je bent onzeker over jezelf en hebt een negatief zelfbeeld
  • Je bent altijd op zoek naar goedkeuring en acceptatie

Herken jij jezelf hierin? Dan kan het heel goed zijn dat jij een echte control freak bent en moeite hebt om de controle los te laten. Dat is helemaal niet iets ergs, want ik denk dat heel veel mensen zich hier wel in kennen en dat we allemaal wel iets van een control freak in ons hebben zitten. Maar het moet je niet gaan belemmeren en ervoor zorgen dat je er ook echt last van gaat krijgen. Het is dan wel goed om te kijken naar welke oorzaak het bij jou heeft en wat je hier aan kunt gaan doen om dit te verminderen.

We denken vaak dat wanneer we een mooie baan hebben of een prachtig huis dat we het dan goed voor elkaar hebben en zekerheid hebben, maar als er iets is wat onzeker is, is dat het leven en alles wat er gebeurd. Er bestaat geen 100% zekerheid in het leven. Je kunt alsnog die baan kwijtraken en je lievelingshuis ook. Je weet het gewoon niet. Ook wanneer je een relatie hebt met iemand, hier heb je ook geen 100% zekerheid over. Het zou dus goed zijn om de controle wat meer los te laten en te genieten van wat er op je pad komt.


7 Tips om de controle los te laten

1. Zoek uit waar je wel controle over hebt

Wanneer je wil leren om de controle meer los te laten, dan is het als eerst belangrijk dat je uitzoekt waar je controle over hebt. Kijk naar wat je kunt controleren en wat niet. Waar wil je nu de controle over houden maar kan eigenlijk helemaal niet?

We hebben bijvoorbeeld geen controle over het verleden, maar ook geen controle over de toekomst. Niemand kan in de toekomst kijken en voorspellen wat er zal gaan gebeuren. Ook heb je geen controle over anderen, want die doen wat zij willen en houden echt niet altijd rekening met jou. Je kunt dus in heel veel situaties geen controle hebben en ook over andere mensen niet. Je hebt WEL controle over wat jij wil en doet op dit moment.

Het is goed om hier verder in te duiken en dit voor jezelf uit te zoeken. Vanuit dit punt kun je ook echt verder gaan. Dit is de eerste stap om te leren hoe je de controle los kunt laten.

2. Waarom is het hebben van controle zo belangrijk voor jou?

vraagteken

Je hebt in de vorige stap uitgezocht waar je controle over hebt in jouw leven. Hier ga je er nog wat verder op in, waarom het zo belangrijk is. Je gaat dus nog een laagje dieper hiernaar kijken. Op deze manier wordt het allemaal nog duidelijker en krijg je hier nog meer inzicht in.

Stel jezelf de volgende vragen. Je gaat nog gerichter op zoek naar waarom het zo belangrijk voor jou is om de controle te hebben.

  • Weet je van jezelf waarom je het zo belangrijk vind dat je de controle hebt?
  • Ben je bang voor teleurstelling of afwijzing?
  • Wil je precies weten waar je altijd aan toe bent?
  • Wat gebeurt er in deze situatie als je de controle loslaat? Waar ben je bang voor?
  • Waarom ben je onzeker?

3. Werk aan jezelf

Je weet als het goed is nu waar jij graag de controle over wil hebben en wat eigenlijk niet heel goed is voor je. Het is nu tijd om aan jezelf te gaan werken.

Wanneer je te weinig zelfvertrouwen hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw zelfvertrouwen groeit. Probeer meer op jezelf te vertrouwen en van je eigen krachten en kwaliteiten uit te gaan. Op deze manier zul je je veel zekerder voelen en ook zelfverzekerder overkomen op anderen. Je hebt het niet meer nodig om over alles de controle te willen hebben en je kunt het veel meer loslaten.

Zo werkt het ook wanneer je heel perfectionistisch bent. Probeer dit wat meer los te laten. Je hoeft niet altijd alles perfect en goed te doen. Dit is niet eens niet mogelijk. Iedereen maakt wel eens een keer een foutje. Het is natuurlijk niet leuk om een fout te maken, maar goed dat gebeurt nou eenmaal wel. Accepteer dus dat het niet altijd perfect hoeft. Dit kan er ook toe bijdragen dat je de controle wat meer kunt loslaten voor jezelf. Zeker het proberen waard.

Laat het beeld van altijd maar goedkeuring willen en acceptatie los. Het is niet goed om altijd maar goedkeuring van anderen te verwachten. Dit zul je namelijk niet altijd krijgen, omdat iedereen weer anders is. Vertrouw wat meer op jezelf, je kunt het wel!

4. Laat de controle los

Wanneer jij de controle wat meer los durft te laten, wordt het een stuk makkelijker voor jezelf. Probeer het allemaal wat minder zwaar te maken en luchtiger te zien. Bekijk alles van de positieve kant, en kijk niet direct naar het negatieve of de dingen die je tegenhouden. Probeer hierbij ook niet te veel er over te piekeren of er in te blijven hangen.

Schrijf voor jezelf alles op wat je los wil laten en wat je hiermee wil bereiken. Dit maakt het voor jou een stuk inzichtelijker en zorgt ervoor dat het nog concreter wordt. Dit kan jou hierbij echt gaan helpen.

Wanneer jij weet in welke situaties je heel vaak de controle wil houden, kun je hier mee gaan oefenen om dat in die situatie eens los te laten. Kijk wat er daarna gebeurd. Ik weet zeker dat het niet meteen helemaal mis gaat of negatief is. De wereld vergaat heus niet, wanneer je de controle wat meer loslaat. Misschien voel jij je wel veel fijner en vrijer hierbij. Kijk naar wat er gebeurd en wat het met jou doet wanneer je de controle loslaat. Ik ben heel benieuwd!

5. Accepteren

accept

Wanneer je iets niet kunt veranderen of ergens geen controle over kunt hebben. Kun je eigenlijk alleen de controle loslaten of het accepteren. Ben jij bereid om het te accepteren zoals het is? Of om een ander te accepteren hoe hij of zij is? Zonder dat je hier controle over wilt hebben?

Dit geldt ook voor een bepaalde situatie. Ga je de situatie accepteren als het anders gaat dan je je voorgesteld had en zie je wel hoe het komt?

Je kunt hier gerust even de tijd voor nemen en hier goed over nadenken, maar hak de knoop voor jezelf door en kies ervoor om het wel te gaan accepteren. Je kunt ook antwoord geven op deze bovenstaande vragen door lekker te gaan bewegen of iets te doen waar jij je goed bij voelt. Op deze manier komt het vanzelf en ga je het daadwerkelijk accepteren.

6. Ontspan

Het is heel belangrijk om te ontspannen. Op deze manier zie je het allemaal wat luchtiger en lukt het je misschien ook makkelijker om de controle ergens over los te laten. Ga iets doen waar jij je fijn bij voelt en waar je een fijn en ontspannen gevoel van krijgt. Wanneer jij je gespannen voelt zul je misschien nog krampachtiger de controle vast willen houden. Dit is een zekere houvast op dat moment voor jou. Het helpt vaak niet mee door heel gespannen te zijn.

Waar krijg jij een fijn en ontspannen gevoel van? Dit kan lezen zijn, of lekker de natuur in gaan, een lekker bad nemen of iets heel anders. Go for it!

7. Volhouden van het loslaten van de controle

Je bent nu dingen meer aan het loslaten en je ziet wel hoe het allemaal loopt. Het is nu de bedoeling dat je hier af en toe even op een vast moment bij stilstaat en ervoor zorgt dat je het volhoudt. Herken de verschillende patronen bij jezelf, hoe je handelt en wat je precies doet in bepaalde situaties. Dit kun je ook doen aan de hand van zelfreflectie.

Het is belangrijk om het vol te houden en niet weer terug te vallen in oud ‘controle’ gedrag. Good luck!


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.