Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

Verveling, wat kun je daar aan doen? 31 tips

Verveling, wat kun je daar aan doen? 31 tips

Laatst bijgewerkt: 14 april 2021

Verveling.. iedereen verveelt zich wel eens. En het is ook helemaal niet erg om je een keer te vervelen. Maar als je je voor langere tijd achter elkaar verveeld over een langere periode, kan dit wel heel vervelend zijn (mooie woordspeling). 

Verveling is een gevoel waarbij je je lusteloos voelt. Het voelt in ieder geval niet aangenaam. Je weet niet goed wat je kunt gaan doen en de dingen die je wel leuk vindt om te doen zijn op dat moment niet mogelijk. Je hebt geen zin in de dingen die wel kunnen. Verveling kan optreden wanneer je weinig prikkels hebt of dingen doet die je niet leuk, saai of eentonig vindt. Lees snel verder wat je hier aan kunt doen.


1. Zoek de oorzaak waarom jij je verveelt

Het kan als eerst handig zijn om uit te zoeken waarom je je verveelt. Vooral wanneer je dit gevoel vaker hebt. Komt het omdat je te weinig uitdaging in je leven hebt of doe je misschien teveel dingen die je niet leuk vind of die onder je niveau zijn? Probeer eens terug te gaan naar de kern en dit voor jezelf duidelijk te krijgen. Wanneer je het weet kun je hier ook echt wat mee doen en het verder aanpakken.

Wanneer jij je eigenlijk nooit echt verveeld, hoef je dit niet per se uit te zoeken natuurlijk. Kies dan een leuke tip uit onderstaande lijst en ga dit lekker doen.


2. Wandelen

Een wandeling maken is altijd een goed idee. Kies een mooie route uit, laat je telefoon lekker thuis en geniet van de natuur en de rust om je heen. Je bent lichamelijk in beweging en lekker buiten. Een win-win situatie als je het aan mij vraagt.


3. Lees een boek

Heb jij een boek in de kast staan die je nog steeds niet hebt gelezen? Dit is het perfecte moment om dit boek eens open te slaan en lekker te gaan lezen. Leg je telefoon wel weg en focus je echt op het boek. Je kunt natuurlijk ook een tijdschrift gaan lezen als je dat fijner vindt.


4. Grote schoonmaak

Je huis kan waarschijnlijk wel een goede opruimbeurt en poetsbeurt gebruiken. Het is misschien niet het allerleukste om te doen, maar het geeft wel een fijn resultaat. Je doet iets aan je verveling en je hebt straks een heerlijk schoon huis. Dat voelt altijd heerlijk toch? Als het hele huis dan weer schoon is, kun je met een voldaan gevoel op de bank neerploffen met een lekker bakje thee. Het voelt dan ook meer alsof je het hebt verdiend.


5. Ga sporten

Sporten is een perfecte activiteit tegen verveling. Misschien heb je er van tevoren niet zoveel zin in, maar achteraf zul jij je veel beter voelen. Je hebt iets gevonden om je verveling tegen te gaan en je bent ook nog eens goed bezig voor je lichaam en geest. Ideaal toch.

Stel dat je geen abonnement hebt voor de sportschool, maar je wel graag wil sporten. Op Youtube zijn heel veel leuke work-outs te vinden, voor ieder niveau. Je vindt hier vast een leuke work-out. Je kunt natuurlijk ook lekker gaan hardlopen. Dit kan ook altijd op ieder moment. No excuses 😉


6. Wassen

Wassen hoort er nou eenmaal bij. Heb je nog een hele bult was liggen? Dan is dit het perfecte moment om eens lekker te gaan wassen. Ben jij ook zo iemand die alle was opspaart en dit het liefst zo weinig mogelijk doet? Dan kun je nu eens even goed alle was erdoorheen jagen en heb je straks weer genoeg schone kleding om uit te kiezen.


7. Ruim je laptop en telefoon op

Hoe vaak ruim jij je laptop op? Staat er heel veel op wat je niet nodig hebt? Of heb je allemaal losse documenten op je computer staan? Het is handig om dit eens grondig op te ruimen. Kijk goed wat je niet meer nodig bent en berg de documenten op in mapjes. Verwijder verder de documenten die je niet meer nodig hebt. Dit werkt veel fijner en geeft een opgeruimd en overzichtelijk gevoel.

Het opruimen van je telefoon is ook goed om te doen. Is je geheugen constant vol van je telefoon omdat je veel te veel foto’s hebt? Schoon dit op en zet ze bijvoorbeeld over naar je laptop. Verwijder de apps die je niet meer gebruikt. Dit scheelt ook een hoop geheugen op je telefoon.


8. Verzorg jezelf extra goed

Nu je toch niks te doen hebt, heb je de tijd om jezelf eens extra goed te verzorgen en in de watten te leggen. Tijd voor een lekker maskertje heb je nu wel.


9. Ga in bad

Heb jij een bad thuis? Ga daar eens uitgebreid in en geniet hiervan. Lees lekker een boek in bad of kijk een leuke film of serie. Je kunt natuurlijk ook gewoon helemaal niks doen en genieten van de rust en stilte om je heen. Gooi een lekkere bruisbal in je bad en relax.


10. Bel iemand die je lang niet hebt gesproken

Dit is het moment om iemand te bellen die je lang niet hebt gesproken. Bel diegene op en laat zien dat je contact wil. Het kan natuurlijk zijn dat de ander geen tijd heeft of niet opneemt, maar je hebt dan wel je goede bedoeling laten zien en het initiatief genomen. Dat wordt vast en zeker gewaardeerd door de ander.


11. Geef je CV een update

Is jouw CV nog up to date en relevant? Of heb je hier al heel lang niks aan gedaan? Moet jij je CV hoognodig eens bijwerken? Dan is dit het perfecte moment om dit te doen. Je doet echt iets nuttigs met je tijd, waar je in de toekomst weer wat aan hebt. Ook al zit jij helemaal goed op je plek bij je huidige baan. Het is altijd goed om je CV bij te werken met alle relevante informatie.


12. Stel doelen

Stel doelen voor jezelf. Aan welke doelen wil jij op dit moment werken? Wat is hier allemaal voor nodig? Door met je doelen bezig te zijn en waar jij naar toe wil, zorg je voor een richting en dit geeft jou weer positieve energie.

Je kunt je doelen ook aan de hand van een moodboard maken. Verzamel allemaal woorden, plaatjes etc. die passen bij jouw doelen en plak deze op een groot vel papier. Je bent op deze manier ook nog eens creatief bezig.


13. Probeer een nieuwe hobby

Het is goed om af en toe eens iets nieuws te proberen. Wat heb je altijd al willen doen, maar heb je tot nu toe nog niet gedaan? Ga ervoor en doe het gewoon. Het is leuk om nieuwe dingen te proberen en te ontdekken of het bij jou past. Misschien heb je altijd al interesse gehad voor schilderen of dansen. Ga voor een proefles of een cursus en kijk of het bij je past. Superleuk toch?


14. Ga verven of kleuren

Lekker creatief bezig zijn kan een goed idee zijn voor je. Ga lekker verven, kleuren of bezig met klei. Het kan allemaal. Maak iets moois of klieder gewoon lekker wat. Het is daarnaast ook lekker ontspannen en je bent ook nog eens bezig, waardoor jij je niet meer verveeld. Misschien ontdek je wel een nieuw talent bij jezelf? 😉


15. Pimp je huis

Heb je veel saaie witte muren en wil je de muren eigenlijk wel een likje verf geven? Dit is het moment. Zoek een mooie kleur verf uit, ga naar de winkel en verven maar. Zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Dit soort dingen stellen we vaak uit, terwijl het heel leuk is en ook niet eens zo moeilijk. Ik ben benieuwd of er een muur is in jouw huis die nog wel een leuk kleurtje kan gebruiken?

Verder kun je je huis ook nog pimpen met mooie planten of andere leuke aankleding. Je huis wordt er een stuk gezelliger door en krijgt een geheel nieuwe look.


16. Ga lekker bakken of koken

Heb jij altijd al dat ene recept willen maken maar kom je daar nooit aan toe? Daar heb je nu ruim de tijd voor. Je verveelt je, en had hier misschien nog niet aan gedacht. Bak die lekkere taart of kook bijvoorbeeld een driegangendiner.

blank


17. Maak een fotoboek of blader door oude fotoboeken

Duik terug in je fotoboeken en ga even terug naar je kindertijd of die mooie reis. Het is soms heerlijk om lekker weg te dromen bij oude foto’s. Daarnaast is het natuurlijk ook vet grappig om oude kinderfoto’s van jezelf terug te zien.

Heb jij ook nog een heleboel foto’s waar je niks mee hebt gedaan maar nog wel iets mee wil doen? Laat de foto’s afdrukken en plak ze in een mooi fotoalbum. Ook kun je tegenwoordig online hele mooie fotoboeken maken. Een fotoboek pak je er toch sneller bij dan foto’s op je laptop. En je hebt hier nu mooi de tijd voor, want je verveelt je.


18. Leer iets nieuws

Leer eens iets nieuws, zoals een leuke taalcursus of iets anders wat jou interesseert. Online is er heel veel te vinden en kun je veel leuke nieuwe dingen leren die jou interesseren. Zoek uit wat de opties zijn en schrijf je hiervoor in.


19. Puzzelen

Een goede tip wanneer jij je verveelt is om te gaan puzzelen. Als het goed is wordt je hier lekker ontspannen van. Er bestaan heel wat verschillende soorten puzzels waar je uit kunt kiezen. Je kunt een puzzel kiezen met heel veel stukjes, of een kruiswoordpuzzel of sudoku. Er is genoeg mogelijk. Zet een lekker muziekje aan en puzzelen maar. Puzzelen is ook echt niet alleen maar voor ouderen. Nee het is juist hartstikke hip en leuk om te doen. (en wat dan nog :))


20. Luister naar een podcast

Heb jij wel eens naar een podcast geluisterd? Een podcast is een soort van radio-uitzending. Je kunt zelf weten wanneer je het luistert en wat je graag wil luisteren. Het onderwerp van de podcast kun je dus zelf uitkiezen wat jou aanspreekt. Tegenwoordig kan iedereen een podcast maken. Er zijn superveel podcasts te vinden met uiteenlopende onderwerpen.

Je kunt de podcast luisteren terwijl je lekker op de bank ligt, of aan het wandelen bent of iets anders aan het doen bent. Dat is juist zo fijn en makkelijk.


21. Organiseer een (online) quiz

Wanneer jij je verveelt is het leuk om iets te organiseren en iets leuks te doen met vrienden. Het is leuk om dit met anderen te doen, dit is gezellig. Je kunt een pubquiz organiseren, een bingo of met vrienden een escape room doen online. Er zijn online genoeg quizen te vinden die al klaar zijn, maar het is eigenlijk veel leuker om dit zelf te bedenken toch? Met een klein beetje hulp dan misschien.

quiz


22. Luister naar muziek

Een lekker muziekje opzetten is altijd een goed idee. Ook als je je verveeld. Luister naar de muziek die jij leuk vindt en zet het lekker hard aan. Doe er een dansje bij en doe je ding. Heerlijk toch?


23. Yoga of meditatie

Yoga of meditatie is perfect tegen verveling. Met yoga of meditatie verzet je je gedachten en ben je even niet bezig met de verveling zelf. Dit kan heel helpend zijn. Geef je hier aan over en geniet van de rust en ontspanning.


24. Plan een vakantie of tripje

Plan een vakantie of een leuk tripje. Ga op zoek naar leuke bestemmingen en leuke hotels. Door hier mee bezig te zijn kom je alvast helemaal in de sfeer en heb je ook weer iets om naar uit te kijken.


25. Massage of gezichtsbehandeling

Ga voor een heerlijke massage of gezichtsbehandeling. Dit kan af en toe zo fijn zijn om te doen. Je kunt ook zelf een lekker maskertje kopen en deze opdoen. Maar je kunt ook lekker op zoek gaan naar een massagepraktijk voor een massage of een salon voor een gezichtsbehandeling.

blank


26. Leer een muziekinstrument spelen

Heb je eigenlijk altijd al op gitaar of pianoles gewild? Ga ervoor! Online vind je ook een cursus, hier kun je zo mee aan de slag. Je hebt dan alleen nog wel een piano, gitaar of een ander instrument nodig. Heb je deze al thuis liggen? Dat is helemaal makkelijk.  Wil je toch liever echt op les gaan, dan kun je daar natuurlijk ook voor gaan. Zoek de opties uit die er zijn en ga voor een proefles.


27. Toeren

Ontdek Nederland met de auto, fiets of scooter. Er zijn genoeg prachtige plekjes in Nederland, en misschien wel dichterbij dan je denkt, die je vast en zeker nog niet gezien hebt. Het is vooral leuk als je geen specifiek doel hebt en gewoon lekker een richting op gaat rijden. Ik weet zeker dat je op plekken komt waar je nog nooit geweest bent en die super mooi zijn.

Je kunt ook gaan voor een puzzeltocht vanuit de auto. Je rijdt een mooie route en onderweg heb je leuke puzzels. Dit is ook een goed idee wanneer jij je heel erg verveeld en ook nog iets actiefs wil doen tijdens de rit.


28. Fotograferen

Ga lekker naar buiten en schiet mooie plaatjes. Kijk goed om je heen, er is genoeg moois om vast te leggen. Je kunt natuurlijk ook een leuke fotoshoot doen met een vriend of vriendin. Of mooie foto’s maken van jouw kamer of huis.


29. Zorg voor variatie in je leven

Het is belangrijk om variatie aan te brengen in je leven. Tenminste dat vinden de meeste mensen belangrijk. Ik weet niet hoe dat voor jou zit? Je kunt hiervoor een lijst maken met dingen die je kunt doen wanneer jij je verveelt. Je kunt hier dan iets uit kiezen en deze weer afstrepen. Het is goed om af en toe wat leuks te doen, maak hier tijd en ruimte voor. Zo houd je het leuk en gevarieerd!


30. Karaoke

Je kunt tegenwoordig heel makkelijk karaoke thuis doen. Je hebt hier wel een karaoke set voor nodig, maar that’s it. Vet leuk toch, doe dit lekker in je eentje of samen met iemand. Jullie zullen gegarandeerd lol hebben. Ik weet niet of de buren en je huisgenoten hier heel blij van worden, maar grappig is het in ieder geval wel!


31. Accepteer het

Het is soms gewoon zo dat je je verveeld. Dit hoort er ook bij. Dus probeer je hier ook aan over te geven en accepteer dat je je even verveelt. Zo erg is dit nou ook weer niet. Wanneer je je heel vaak verveeld, is het wel goed om verder te kijken waar dit door komt. Misschien is je studie of werk niet uitdagend genoeg, maar dat je je een keertje verveeld is helemaal niet zo erg.

Veel plezier met de tips!


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.