Waarom voelen we onszelf soms zo onrustig en waar komt dit onrustige gevoel vandaan? Het kan zijn dat je af en toe, of juist heel vaak last hebt van een onrustig gevoel. Dit gevoel is vaak niet fijn om te hebben en hier willen we dan ook snel weer van af zijn.
Ik geef jou 10 tips om jouw onrustige gevoel, ook wel rusteloosheid, te verminderen of hier zelfs helemaal van af te komen. Ga hier mee aan de slag en merk dat je een rustiger gevoel zult ervaren. Een rustiger gevoel zorgt voor een fijner en ontspannen leven.
- 1. Zoek uit waar jouw onrustige gevoel vandaan komt
- 2. Wees je bewust van je onrustige gevoel
- 3. Uitzoeken wat je wilt
- 4. Maak een realistische planning
- 5. Goede balans tussen privé en werk
- 6. Neem momenten voor jezelf
- 7. Leg je mobiel eens aan de kant
- 8. Sporten of wandelen
- 9. Ademhalingsoefeningen
- 10. Schrijf het van je af
- Conclusie: Ontspanning begint bij jezelf
1. Zoek uit waar jouw onrustige gevoel vandaan komt
Als eerst is het belangrijk om uit te zoeken waar het onrustige gevoel bij jou vandaan komt. Misschien komt het wel doordat je het iedere dag veel te druk hebt en geen tijd hebt voor jezelf? Of weet je misschien helemaal niet waar het eigenlijk vandaan komt. Doe je werk waar je geen fijn gevoel bij krijgt of zit je gewoon niet lekker in je vel?
Pas wanneer jij weet waar dit onrustige gevoel bij jou vandaan komt, kun je hier ook echt wat mee doen. Zolang je niet weet waar het vandaan komt, is het lastig om het aan te pakken. Zoek dus als eerst uit waar dit vandaan komt.
Ga hier goed voor zitten en sta stil bij alle mogelijke dingen waar het vandaan kan komen. Je kunt een lijst maken en verschillende onderwerpen opschrijven. Bijvoorbeeld, werk, sociale kring, gezin, financiën etc. Zo is het misschien makkelijker voor je om het te ordenen en uit te zoeken.
2. Wees je bewust van je onrustige gevoel
Wanneer je weet waar het onrustige gevoel vandaan komt, kun je hier wat mee doen. Het is dan heel belangrijk dat jij je hier bewust van bent. Door je ergens bewust van te zijn, kun je hier je aandacht op richten en wat mee doen.
Wanneer het onrustige gevoel weer omhoog komt, ga je kijken waar het op dat moment vandaan komt. Erken dat dit op dat moment zo is. Je kunt het wel wegstoppen, maar dat is vaak een heel tijdelijke optie. Je gevoel zegt vaak meer dan je denkt, dus luister hier naar en neem het wel serieus.
3. Uitzoeken wat je wilt
Wat wil je eigenlijk in je leven? Weet je dit voor jezelf of heb je dit helemaal niet scherp? Doe je op dit moment de dingen die je echt leuk vindt en die er toe doen? Of doe je vooral dingen omdat anderen dit van jou verwachten? Stel jezelf deze vragen eens en ontdek op deze manier of je wel doet wat je leuk vindt.
Door te doen wat je leuk vindt en je gevoel hierin te volgen, zul je meer rust ervaren en je hier beter over voelen. Wees eerlijk naar jezelf en houd jezelf niet voor de gek. Je hebt uiteindelijk alleen jezelf ermee.
4. Maak een realistische planning
Heb jij vaak een veel te drukke planning? Heb je van alles gepland staan op een dag en eigenlijk helemaal geen rustmomenten tussendoor? Dit kan je een onrustig en opgejaagd gevoel geven. Kijk eens naar hoe jouw week en dagplanning eruit zien.
Heb je het goed verdeeld voor jezelf of heb je het aan het begin van de week iedere dag heel erg druk en aan het eind van de week niet? Misschien vind je dit juist fijn, dat kan natuurlijk. Maar zorg ervoor dat je voor jezelf een realistische planning maakt, zodat je een minder onrustig gevoel ervaart.
5. Goede balans tussen privé en werk
Het is heel belangrijk om een goede balans tussen privé en werk te hebben. Wanneer je veel meer tijd besteed aan werk dan aan privé, is het niet in balans. Hier kun je last van hebben. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn, dit is per persoon verschillend, maar over het algemeen ervaren mensen onrust als dit niet goed in verhouding is.
Het ligt er ook aan of jij je werk leuk vindt of niet. Wanneer jij je werk eigenlijk niet zo leuk vindt, kost dit automatisch veel meer energie, dan wanneer jij je werk leuk vindt. Mocht jij je werk niet leuk vinden, kijk dan of je hier iets mee kunt doen. Je leeft tenslotte maar 1 keer en het zou zonde zijn als je heel veel tijd doorbrengt op een plek waar je eigenlijk niet wilt zijn.
6. Neem momenten voor jezelf
Zorg ervoor dat je voldoende momenten hebt voor jezelf. In deze momenten kun je jezelf opladen en tot rust komen. Zoek uit wat jou een goed en ontspannen gevoel geeft. Waar word jij rustig en ontspannen van? Dat kan bijvoorbeeld lezen zijn, of een lekker stuk wandelen, of lekker op de bank zitten met een kop thee en een tijdschrift.
Het is helemaal niet erg en juist zo belangrijk om deze momenten in je dag in te bouwen. Zo kom je tot rust en dit is goed om een onrustig en opgejaagd gevoel tegen te gaan.
7. Leg je mobiel eens aan de kant
Via onze mobiel krijgen we dagelijks veel prikkels binnen. Je wordt gebeld, je krijgt appjes en dan hebben we ook nog verschillende social media kanalen zoals Instagram, twitter, facebook. We staan vaak constant ‘aan’ en dit wordt ook een beetje van ons verwacht. Collega’s die nog vragen hebben, terwijl je eigenlijk al niet meer aan het werk bent. Het gaat maar door.
Wanneer je s’ avonds voor de tv zit, pak je automatisch je mobiel er weer bij en scroll je door je social media. Dit kan echt een automatisme zijn. Probeer jezelf eens aan te leren dat je je mobiel meerdere keren per dag weg legt.
Zo heb je de volle aandacht en focus op wat je op dat moment aan het doen bent en ervaar je niet de onrust die je telefoon jou kan geven. Het kan in het begin wat onwennig voelen, maar ik verzeker je dat je hier veel meer rust door gaat ervaren.
8. Sporten of wandelen
Door actief met je lichaam bezig te zijn, kun je van je onrustige gevoel afkomen. Misschien heb je het af en toe wel nodig om actief in beweging te zijn en zo de spanning en stress los te laten. Kijk wat voor jou een fijne sport is om te doen.
Het kan ook zijn dat je van wandelen een fijn en ontspannen gevoel krijgt, dat is ook helemaal goed natuurlijk. Wanneer je actief in beweging bent kun je je hier op richten en hoef je verder niet met andere dingen bezig te houden.
9. Ademhalingsoefeningen
Ademhalingsoefeningen helpen jou om te ontspannen. Ze hebben vaak een positieve invloed op je lichaam en je brein. Je kunt ademhalingsoefeningen heel makkelijk zelf doen. Je kunt hierdoor beter ontspannen wanneer jij veel stress ervaart.
Op internet kun je tegenwoordig heel veel ademhalingsoefeningen vinden. Kijk eens of dit bij je past en ga hier wat mee oefenen. Misschien ontdek je wel dat het helemaal niks is voor jou, maar wie weet heb je hier wel heel veel baat bij. Je kunt het altijd een keer proberen. Baat het niet, dan schaad het niet, zeggen ze altijd toch?
10. Schrijf het van je af
Het kan heel erg helpen om jouw onrustige gevoel van je af te schrijven. Pak een schrift of papier en schrijf alles op wat er in je opkomt. Misschien heb je wel ruzie gehad of een discussie en zit dat jou dwars. Schrijf het op en kijk wat je hier mee kunt doen.
Het kan al heel erg helpen om het van je af te schrijven en het voor je te zien. Misschien werkt dat wel voor jou en is je onrustige gevoel daarna verdwenen of veel minder geworden.
Wanneer het uit je hoofd en gedachten is, kan het al voor veel meer rust zorgen. We zitten vaak ‘zo in ons hoofd’ en blijven dan maar piekeren en malen. Dit kan echt voor een onrustig gevoel zorgen. Dus schrijf het eens van je af.
Conclusie: Ontspanning begint bij jezelf
Zoals je hebt kunnen lezen, heb ik jou heel wat tips gegeven om van je onrustige gevoel af te komen. Kijk eens naar bovenstaande tips wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt. Het is vooral belangrijk dat je er eerst achter probeert te komen waar deze rusteloosheid bij jou vandaan komt. Wanneer je dit weet en jij je hier bewust van bent, kun je in actie komen en dit gaan aanpakken. Succes!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Verveling, wat kun je daar aan doen? 31 tips
- Weinig energie en vaak moe? 11 tips om het op te lossen
- 9 Tips voor het omgaan met emoties en gevoelens
- 10 Tips om dingen makkelijker los te laten
- Wie ben ik? 18 vragen om te ontdekken wie je bent
- Wanneer ben je overspannen en wat kun je doen? 6 tips
- Keuzes maken: hoe kan ik minder twijfelen en beter leren kiezen?
- Hoe blijf je blij en gelukkig in de corona tijd? 17 tips
- Hoe kom ik van een minderwaardigheidsgevoel af? 12 tips
- Heb jij last van een opgejaagd gevoel? 12 tips!