Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

Keuzes maken: hoe kan ik minder twijfelen en beter leren kiezen?

Keuzes maken: hoe kan ik minder twijfelen en beter leren kiezen?

Laatst bijgewerkt: 24 februari 2021

Keuzes, keuzes, keuzes. Er zijn zoveel keuzes die je moet maken op een dag. Wel kan het super vervelend zijn wanneer jij constant maar twijfelt aan jezelf of aan andere zaken. Je wordt er al moe van als je aan het maken van een keuze denkt. Het is handig om er achter te komen waarom jij twijfelt en waar dit vandaan komt. 

Ben je altijd al een twijfelkont geweest of is dit er later pas ingeslopen? Ik ben heel benieuwd. Wanneer jij vaak twijfelt, kan dit zorgen voor onrust bij jou. Tijd dus om hier iets aan te doen.


1. Waar twijfel je over?

Ben jij altijd die eeuwige twijfelaar en heb je het idee dat jij dit als enige hebt? Dat is echt niet zo. Veel meer mensen twijfelen, maar laten dit niet altijd zien. Het moet jou echter niet in de weg gaan zitten en ervoor zorgen dat je er last van gaat krijgen. Dat is niet goed voor je.

Je twijfelt alleen niet voor niks. Het komt wel ergens vandaan. Gedurende de dag maak je heel wat keuzes. Wat ga je ontbijten? Welke kleren trek je aan vandaag? Wat ga je vanavond eten? En zo maak je nog wel honderd keuzes op een dag. Misschien ben jij jezelf hier niet altijd bewust van, maar je maakt wel super veel keuzes. De meeste dingen kies je onbewust en hier hoef je dan ook niet zo lang over na te denken. Sommige dingen vragen wel wat meer bedenktijd en hier zul je dan ook langer over na moeten denken. Maar merk je nou dat je heel veel twijfelt en nooit echt kan kiezen? Daar is zeker wel wat aan te doen.

Wanneer jij ergens over twijfelt wil dit jou iets vertellen. Het is goed om uit te zoeken waar jij precies over twijfelt. Wat is de reden dat jij twijfelt en waar twijfel je over?

Stel dat je op een nieuwe baan hebt gesolliciteerd en je weet het niet zo goed. Dit kan best wel een ingrijpende keuze zijn voor jou. Hier mag je ook best wel even goed over nadenken. Je kunt voor jezelf op een rij zetten waarom je twijfelt. Dit kan jou een nog beter inzicht geven.

Stel dat je bijvoorbeeld twijfelt over wat je moet gaan eten en je komt hier zelf niet uit. Dat kan natuurlijk, maar het is wel vervelend als je dat iedere dag hebt. Wanneer jij weet waar je aan twijfelt, kun je hier ook wat aan gaan doen. Het is nu de taak om uit te zoeken waarom jij ergens aan twijfelt. Waar komt dit gevoel vandaan en waarom kun je niet kiezen? Voelt het niet goed of heeft het beide dezelfde impact op jouw leven? Dan maakt het ook minder uit wat je kiest natuurlijk.


2. Zet de voor- en nadelen op een rij

voordelen

Zet de voor- en nadelen van de keuze die moet maken voor jezelf op een rij. Je gaat eerst van de ene keuze de voor en nadelen op een rij zetten en daarna van de andere keuze. Op deze manier krijg je heel mooi inzichtelijk wat het ene oplevert en wat het andere oplevert. Als beide keuzes even veel voordelen hebben, dan kun je ook de nadelen tegen elkaar afstrepen. Misschien heeft de ene keuze wel veel meer nadelen dan de ander. Daar kun je ook je keuze op baseren.

Je kunt op deze manier veel bewuster een keuze maken. Het is dan ook goed om direct een keuze te maken nadat je dit lijstje hebt gemaakt. En niet daarna weer te gaan twijfelen en nog weer allemaal lijstjes te maken. Zo leer je namelijk nooit om te kiezen, en dat is iets wat je wel graag zou willen.


3. Vraag een ander om hulp

Wanneer het jou nog steeds niet goed lukt om te kiezen, kun je er ook over praten met iemand anders. Dit moet je wel zelf weten of je dit wilt. De ander kan jou namelijk ook beïnvloeden, waardoor je helemaal niet meer zelf de keuze maakt. Het kan daarnaast ook wel weer heel fijn zijn om hulp te vragen aan een ander.

Dit is per persoon verschillend of dit werkt. Je kan het gewoon een keer proberen en misschien vind je het wel heel fijn. Je kunt ook aangeven bij de ander dat je het fijn vindt dat de ander zijn of haar mening aan je geeft. Het is daarna natuurlijk nog steeds aan jou wat je hier mee gaat doen. Je dient uiteindelijk zelf de keuze te maken in wat je gaat doen.


4. Accepteer het

doubt

Accepteer dat je soms twijfelt en niet goed kunt kiezen. Accepteer dat deze twijfel er is en dat het er ook mag zijn. Wanneer je het toe zult laten, kan het jou juist ook meer rust geven. Het kan je dus ook echt gaan helpen.

Misschien merk je wel bij jezelf dat je helemaal geen nieuwe baan wil en toch eigenlijk best wel tevreden bent met het werk wat je nu doet. Misschien zorgt iemand anders wel voor twijfel bij jou. Bijvoorbeeld die ene vriendin die heel graag wil dat je bij haar in het bedrijf komt werken. Of je vriend die constant maar tegen je zegt dat je meer moet gaan werken en meer moet gaan verdienen.

Wanneer jij je gevoelens en twijfels accepteert, kan het ook een bepaalde rust brengen bij jou. Je kunt het op deze manier beter inzien en gaan relativeren. Je kunt hierdoor soms nog betere een goede keuze maken voor jezelf. Accepteer dat twijfel bij het leven hoort. We hebben hier allemaal mee te maken.


5. Zoek afleiding

Het zoeken van afleiding kan jou helpen bij het maken van een keuze. Het is goed om even lekker lichamelijk in actie te komen. Je kunt gaan fietsen, wandelen of iets anders actiefs. Het helpt dat je even niet bezig bent met het kiezen tussen verschillende opties. Hierdoor zet je het twijfelen ook even tijdelijk stop. Nadat je afleiding hebt gezocht, kun je er weer voor gaan zitten en kijken wat je gaat kiezen.

Wanneer je meteen een keuze moet maken, wat soms ook zo zal zijn, kun je niet voor afleiding kiezen. Je kunt dan het beste je gevoel volgen op zo’n moment.


6. Luister naar je gevoel

gevoel

Je gevoel zegt vaak meer dan je denkt. Het is goed om naar je gevoel te luisteren. Deze wijst je heel vaak de weg en zorgt ervoor dat je een keuze maakt die bij jou past. Vaak is het eerste gevoel en de eerste keuze die naar boven komt de beste keuze en optie. Wanneer je gaat twijfelen, kan dat komen doordat er vaak heel veel opties zijn. Dit ken je vast ook wel van een toets op school, dat je het beste voor de eerste keuze kan gaan. Je hebt bijvoorbeeld eerst a gekozen, maar later ben je toch voor b gegaan. Het juiste antwoord bleek toch a te zijn. Achteraf baal je dan weer dat je toch je keuze hebt verandert.

Het is ook niet altijd heel handig en effectief om allerlei opties te gaan afwegen. Dit komt omdat beide keuzes eigenlijk goed zijn. Dit zie je zelf nog niet in. Je kunt het jezelf dus een stuk makkelijker maken door voor het eerste gevoel te gaan wat in je opkomt. Dit heeft vaak zoveel betekenis en moet je niet zomaar negeren.


7. Stop het twijfelen

Wanneer jij aan het twijfelen bent en voor een keuze staat, maar jij niet kunt kiezen, zeg dan eens STOP tegen jezelf. Ga hier eens een keertje mee oefenen. Je stopt op dat moment het denken en dus ook het twijfelen. Het is helemaal niet raar om dit te doen. Dit kan jou helpen, dus dan is het zeker het proberen waard toch?

Je gaat je gedachten bewust ergens anders op focussen. Op iets waar jij een fijn en positief gevoel bij krijgt. Je hebt hier zelf een keuze in en kunt ook zelf sturing geven aan jouw gedachten en welke richting deze op gaan.


8. Leer jezelf goed kennen

Het is goed om je eigen behoeften te ontdekken en om jezelf echt goed te leren kennen. Dan weet je ook wat jouw doelen zijn en waar je naartoe wil. Dit kan ook een grote rol spelen in het maken van keuzes. Wanneer jij weet waar je naar toe wil, heb je een bepaalde focus en doel. Op deze manier is het soms makkelijker om een keuze te maken, omdat het bijdraagt aan het grotere geheel en het doel wat je wilt behalen.

De volgende vragen kunnen jou hierbij helpen:

  • Doe jij nu wat je echt leuk vindt?
  • Waar wil jij over 5 jaar staan?
  • Waar word je gelukkig van?

Door deze vragen te beantwoorden kom je erachter wat jij graag wil en waar jij heen wil. Dit kan jou echt heel erg gaan helpen bij het maken van een keuze. Je kunt deze vragen ook iedere maand een keer terug laten komen. Als het maar helpt en jij uiteindelijk minder aan jezelf twijfelt en zo een betere keuze kunt maken.


9. Stel jezelf een deadline

deadline

Stel jezelf een deadline waarop je gekozen moet hebben. Het is goed om een bepaalde tijd neer te zetten en op dat moment moet je gekozen hebben. Houdt jezelf hier dan ook aan, dat is de kunst 😉

Het maken van een keuze wordt er misschien niet makkelijker op, maar het zorgt er wel voor dat je uiteindelijk leert om te kiezen. Je zult toch een keer moeten kiezen, en dat kun je gaan oefenen om jezelf een deadline te stellen. Het is dan niet de bedoeling dat het de hele dag nog gaat duren, maar je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je over een halfuur gekozen moet hebben. Ik ben benieuwd of dat jou is gelukt. Je kunt het ook proberen over 15 minuten of zelfs nog minder, maar het is hierbij maar net wat je fijn vindt en wat jij persoonlijk fijn vindt.


10. Bekijk het genuanceerder

Het is goed om de keuze die je gaat maken niet te zwaar te maken voor jezelf. Je kunt soms het gevoel hebben dat je of een goede of een verkeerde keuze kunt maken.

Het is goed om het niet te zwart wit te bekijken. Op deze manier wordt het misschien iets makkelijker om een keuze te maken.


Zoals je hebt kunnen lezen, is het soms helemaal niet erg om een keuze te maken. Het kan wel heel vervelend worden en je kunt hier ook echt tegenaan lopen. Door bovenstaande tips toe te passen en te kijken wat jou helpt, kun je het twijfelen verminderen en makkelijker een keuze maken. Good luck!


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.