Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

Leren accepteren: Tips om te accepteren wat je niet kunt veranderen

Leren accepteren: Tips om te accepteren wat je niet kunt veranderen

Laatst bijgewerkt: 17 maart 2021

Vind jij het lastig om te accepteren wat je niet kunt veranderen? Je bent niet de enige. Er zijn zoveel mensen die het lastig vinden om los te laten wat ze niet kunnen veranderen. Eigenlijk heel gek, want je kunt er niks aan veranderen, dus waarom laat je het dan niet los? 

Ga aan de slag met onderstaande tips om dingen te leren accepteren. Wanneer je leert om dingen te accepteren die je toch niet kunt veranderen, zul je je veel meer ontspannen voelen. Dat wil jij toch ook?


1. Herkennen

Om dingen echt te leren accepteren dien je te herkennen wat je niet kunt veranderen. Er zijn heel wat dingen waar je helaas geen invloed op hebt en die je niet kunt veranderen. Je kunt het weer bijvoorbeeld niet veranderen. Je kunt er niet zomaar voor kiezen dat er sneeuw valt of dat de zon ineens gaat schijnen. Je hebt hier gewoon geen invloed op. Het kan wel echt heel vervelend zijn, dat je net een leuk tuinfeest hebt georganiseerd, maar dat dit (letterlijk en figuurlijk) in het water valt. Dit is echt niet fijn, maar je dient het wel te accepteren.

Ook kun je de mening van iemand anders niet echt veranderen. Wanneer je heel lullig en gemeen doet tegen een ander heb je hier wel een bepaalde mate van invloed op, maar als iemand jou niet mag, en dit verandert ook niet als je aardig bent, dan mag diegene jou niet.

Je kunt het ook niet veranderen wat iemand anders zegt en doet. Je hebt dit niet in de hand. Je kunt de ander niet als een robot besturen en precies laten doen wat jij zou willen. Wanneer je merkt dat je niet meer zoveel met die ene persoon hebt, kun je dit accepteren en gewoon zo laten, omdat jullie al zo lang bevriend zijn. Of je verbreekt de vriendschap. Je kunt niet verwachten dat iemand gaat veranderen voor jou.

Daarnaast kun je natuurlijk de tijd niet veranderen. Je kunt niet ineens een paar uur extra in een dag toveren of terug gaan in de tijd. Dat zou wel een keer leuk zijn misschien of om even een paar jaar verder in de toekomst te kunnen kijken. Maar helaas, dat kan niet.

Zo zie je maar dat er dus best veel dingen zijn die je niet kunt veranderen. Wat speelt er bij jou of waar loop jij tegenaan? Wanneer je dit voor jezelf hebt verkend en herkend, kun je er echt wat mee gaan doen en leren accepteren wat je niet kunt veranderen.


2. Waar heb je wel invloed op?

Kijk naar waar je wel invloed op hebt en wat je wel zou kunnen veranderen. Is er nog iets in die bepaalde situatie te veranderen of moet je je er echt bij neerleggen dat je het niet kunt veranderen? Het is altijd goed om nog te kijken naar de opties die er zijn.

Wees je er wel van bewust dat je op een paar dingen echt geen invloed hebt. Dit kun je echt niet veranderen. Een paar van die punten kun je hierboven vinden. Als je toch denkt dat je het wel kunt veranderen, probeer het maar eens, dan ga je het vanzelf zien en ervaren.


3. Loslaten

loslaten

Om iets daadwerkelijk te kunnen accepteren is het belangrijk dat je bepaalde mensen of situaties gaat loslaten. Als je niks aan iemand of een situatie kunt veranderen is de enige keuze die je hebt, accepteren. Je zult echt moeten leren om dingen te accepteren en te leren loslaten wat jij niet kunt veranderen. Je hebt gewoonweg geen keuze. Dit klinkt wat hard, maar het is wel zo. Anders zul je iedere keer tegen dezelfde problemen aanlopen.

Het gaat vast niet altijd gepaard met een lach, het kan ook pijn doen om dingen los te laten, maar soms is het wel echt het beste. Voor jou, maar ook voor de ander. Vaak heeft loslaten ook met afscheid te maken. Dit kan komen doordat je iets of iemand loslaat en verder gaat met je leven. Het kan zijn dat je stopt met een relatie, iemand verliest of afscheid moet nemen van je woonplaats, of werk en/of studie. Iedereen zal dit soort dingen meemaken in zijn of haar leven. Je moet er mee leren omgaan en je zult het moeten accepteren. Anders kom je niet verder en blijft je hangen in die situatie. Probeer het te relativeren en los te laten.

Soms kan loslaten alleen maar heel negatief lijken. Maar het kan je ook heel veel nieuwe en goede dingen opleveren. Stel dat je ergens werkt, maar je vindt het helemaal niet zo leuk en fijn. Je voelt je hier niet goed bij en weet dat je niet op de juiste plek zit. Je kunt het niet veranderen en heb hier ook de energie niet meer voor. Het is dan verstandig om je werk los te laten en op zoek te gaan naar iets nieuws. Doordat je stopt met je werk, kun je naar iets anders op zoek gaan en kun je weer verder komen. Het brengt je vast iets positiefs.

Vaak laten we dingen ook niet los omdat we bang zijn voor het onbekende. We weten niet hoe het gaat lopen en hebben niet zoveel zekerheid. Dit vinden we als mens zijnde niet fijn en we houden hier niet zo van. Toch brengt dit jou uiteindelijk echt verder. Je gevoel zegt vaak wel genoeg. Luister hier naar en waag die stap.


4. Geef het de tijd en ruimte

Geef het leren accepteren de tijd en de ruimte. Ga er bewust mee oefenen en doe dit met kleine dingen. Stel dat je iets moet accepteren, bijvoorbeeld dat je een collega niet kunt veranderen, geef het dan de tijd. Het zou mooi zijn als je het meteen kunt accepteren en je dit onder de knie hebt. Maar je zult hier mee moeten gaan oefenen, het zit niet in jouw systeem, dus dat moet je echt gaan leren.

Daarnaast is het goed dat je je gevoel erkent en eerlijk bent naar jezelf. Als je het heel moeilijk vindt en het bepaalde emoties bij je oproept, dan is dat helemaal niet erg. Accepteer het en wees je hier bewust van. Probeer het gewoon weer op te pakken.


5. Wat is het ergste wat er kan gebeuren?

Stel jezelf het ergste voor wat er kan gebeuren. Het kan dan achteraf alleen maar meevallen. Accepteer dat het ergste kan gaan gebeuren, dan heb je jezelf hier alvast een soort van op voorbereid. Het kan dan echt alleen maar meevallen. Probeer het daarna ook los te laten en er niet meer over na te denken.

Merk je dat je gedachten hier toch weer naar toe gaan en dat je hier aan blijft denken? Schrijf het van jezelf af of ga op zoek naar afleiding. Doet iets wat jouw gedachten ook echt verzet. Je kunt gaan wandelen, lezen of iets anders gaan doen, maar net wat je fijn vindt.


6. Vraag om steun

steun

Heb je iemand waar je goed mee kan praten en waar je altijd je verhaal aan kwijt kunt? Dan is het een heel goed idee om jouw verhaal aan diegene te vertellen. Wanneer het jou zelf niet goed lukt om iets te accepteren en je merkt dat je hier veel mee bezig bent, kan het fijn zijn om steun te vragen aan iemand anders. Je kunt je verhaal doen en delen waar je mee zit. Misschien heeft de ander nog een goede tip voor jou en bevestigt de ander dat je het moet proberen los te laten en leert om het te accepteren. Het is altijd fijn om dit ook even van iemand anders te horen die dichtbij jou staat.


7. Afleiding zoeken

Vind je het niet heel fijn om het van je af te schrijven of om met iemand anders hierover te praten? Dan kun je afleiding gaan zoeken. Merk je dat je constant maar aan het nadenken bent en er niet uit kunt komen? Zoek dan iets om te gaan doen. Wanneer je niks te doen hebt, is het algemeen bekend, dat je meer gaat nadenken en kunt gaan piekeren. Voor jou dus echt belangrijk om iets te gaan ondernemen.

Je kunt lekker gaan bewegen, sporten of iets heel anders gaan doen. Je weet vast van jezelf wel waar je blij en ontspannen van wordt. Op deze manier zal de onrust die je ervaart eerder weggaan.


8. Oefenen

oefen

Je hebt nu meerdere tips gekregen om te leren accepteren wat je niet kunt veranderen. De laatste tip is dat je moet gaan oefenen met accepteren. Je gaat bij iedere situatie heel bewust stilstaan of je het kunt veranderen of dat dit niet kan. Wanneer het antwoord ‘Nee’ is op de vraag of je het kunt veranderen, dan ga je het accepteren. Je staat er niet te lang bij stil en neemt het zoals het is. Je accepteert het of je laat het los.

Doordat je accepteert wat je niet kunt veranderen ga je je veel fijner en ontspannen voelen. Je zult minder snel teleurgesteld worden en je neemt het zoals het is. Het gaat je veel meer rust opleveren door het te accepteren, dat weet ik echt zeker. Je manier van denken gaat hierbij ook nog eens veranderen, wat ook heel fijn is. Het is gewoon de realiteit dat je bepaalde dingen niet kunt veranderen en deze zie jij nu ook onder ogen, heel goed!


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.