Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

Waarom ben je zo snel geïrriteerd, en wat doe je er aan? 11 tips

Waarom ben je zo snel geïrriteerd, en wat doe je er aan? 11 tips

Laatst bijgewerkt: 10 maart 2021

Merk jij aan jezelf dat je snel geïrriteerd bent? Iedereen heeft wel eens een dag waarop je sneller geïrriteerd bent en niet zoveel kunt hebben. Je irriteert je overal aan, maar wil hier wel graag van af, want je vind het helemaal niet fijn. Wanneer je snel geïrriteerd bent, ben je niet de leukste versie van jezelf. Je irriteert je hier zelf ook aan. Je wordt ook echt moe van jezelf. Waarom ben je zo snel geïrriteerd en wat kun je hier aan doen?

Je kunt door heel veel dingen geïrriteerd raken. Dat je weer een dag extra moet werken, of dat er een les op school weer niet doorgaat, dat iemand altijd te laat komt en jij weer moet wachten. Noem het allemaal maar op. Het kan heel vervelend zijn wanneer je geïrriteerd bent.

Het kan verschillende oorzaken hebben dat je geïrriteerd bent. Het kan ook in de persoon zelf liggen. De ene persoon is nou eenmaal sneller geïrriteerd dan een ander. Wanneer jij je veel aantrekt van wat anderen doen en vinden, dan kun je sneller geïrriteerd raken. Het kan ook komen doordat je misschien meerdere nachten achter elkaar niet lekker hebt geslapen. Je kunt hierdoor moe zijn en sneller geïrriteerd raken. Ook kan het zijn dat je gewoon helemaal niet lekker in je vel zit. Misschien loopt het met je relatie niet lekker, loopt het op school en je studie ook niet zo fantastisch en zijn er nog wel een paar dingen die niet heel goed lopen. Hieronder vind je verschillende tips om van je irritatie(s) af te komen.


1. Onderzoek waar jouw irritaties vandaan komen

Als eerst is het belangrijk dat je uitzoekt waar het vandaan komt dat je zo geïrriteerd bent. Heeft het een duidelijke oorzaak of weet je eigenlijk niet goed waar het vandaan komt? Wanneer je weet waar het vandaan komt, dan kun je het gaan aanpakken. Wellicht kun je bepaalde patronen ontdekken. Ben je constant geïrriteerd en chagrijnig na je werk? Dan kan dit aantonen dat er iets niet helemaal goed zit op je werk. Je kunt dit dan gericht gaan aanpakken en kijken of je hier iets aan kunt veranderen, of dat dit niet mogelijk is en je uiteindelijk op zoek gaat naar ander werk.

Merk je dat je altijd geïrriteerd terugkomt als je bij een bepaald persoon bent geweest? Waardoor word je geïrriteerd? Zoek dit uit. Je kunt het dan gaan bespreken met de ander, of er voor kiezen dat dit niet kan veranderen en dat je het moet accepteren. Je hebt uiteindelijk zelf de keuze.

Wanneer je weet waar het vandaan komt kun je het gaan aanpakken of het gaan accepteren. Het is aan jou wat je er mee gaat doen. De volgende vragen kunnen jou helpen om erachter te komen waarom je zo snel geïrriteerd bent.

  • Is er iets waar jij je zorgen over maakt? Zo ja, over wat?
  • Is er iets ergs gebeurd in jouw leven? Zo ja, wat?
  • Is er iets waar je niet tevreden over bent? Waarover?
  • Werk je eigenlijk veel te veel, waardoor je te weinig ontspanning hebt?
  • Wanneer ben jij vooral geïrriteerd?
  • Voel jij ergens angst voor? Zo ja, voor wat?
  • Heb jij last van lichamelijke klachten?

Door jezelf de bovenstaande vragen te stellen, zal het nog duidelijker worden waarom je zo snel geïrriteerd bent. Ik hoop dat je er achter kunt komen, maar dat gaat vast lukken als je hier goed voor gaat zitten. De eerste stap is gezet om jouw irritaties te gaan verminderen.


2. Slaap voldoende

Wil je minder geïrriteerd zijn? Dan is het sowieso belangrijk om goed te slapen. Wanneer je goed slaapt draagt dat ertoe bij dat je, als het goed is, minder snel geïrriteerd bent en alles net wat beter kunt hebben.

Ik wil niet zeggen dat alles nu meteen opgelost is en je helemaal niet meer geïrriteerd zult zijn, maar het is wel een stuk beter wanneer je goed hebt geslapen. Dat herken ik in ieder geval heel goed bij mezelf. Als ik een een keer een nacht niet goed heb geslapen is dat nog wel te doen, maar na meerdere slechte nachten achter elkaar ben ik toch een stuk geïrriteerder. Hoe zit dat bij jou?

slaap


3. Zoek afleiding

Wanneer je echt heel erg geïrriteerd bent en niet uit deze geïrriteerde bui komt, dan is het goed om afleiding te zoeken voor jezelf. Je kunt lekker naar buiten gaan, of het niet over het onderwerp hebben waar jij geïrriteerd van wordt. Ook kun je lekker gaan fietsen of een boek lezen. Doe iets waar jij je goed bij voelt en wat zorgt voor afleiding. Dat is wel heel belangrijk en wat je nodig hebt op dat moment.

Wanneer je heel erg geïrriteerd wordt van bijvoorbeeld geluiden wanneer je gaat slapen, dan kun je oordoppen in doen. Kijk naar een oplossing of ga voor afleiding. Er is zeker wel wat mogelijk.


4. Focus je op iets positiefs

Richt je niet op hetgeen wat jou irriteert, maar juist op iets anders en op iets positiefs. Bedenk dat er echt veel ergere dingen zijn en dat de irritatie niet het allerergste is. Door je juist op iets anders positiefs te richten, zal het veel beter gaan en kun je de irritatie wat meer van je af laten glijden. Dit is wel even oefenen misschien, maar het helpt wel.

Ze zeggen ook wel vaak, dat wat je aandacht geeft, dat groeit. Dus door je op iets positiefs te richten, zul je van de irritatie af kunnen komen. Probeer het maar eens!


5. Kijk naar wat je wel zou willen

Wat heel belangrijk is, is dat je kijkt naar wat je wel zou willen. Dit heeft ook wel wat met de vorige tip te maken, door je op iets positiefs te focussen. Kijk dus naar wat je wel zou willen en niet op de irritatie zelf.

  • Hoe zou je de situatie kunnen veranderen?
  • Wat kun je anders doen?
  • Wat heb je zelf in de hand?
  • Kun je de irritatie zelf makkelijk verminderen?
  • Of heb je het niet in de hand en is het beter om een bepaalde persoon of situatie uit de weg te gaan?

Het is vaak beter om je te focussen op wat wel kan en wat je wel wil, dan op datgene wat niet lukt of wat niet kan. Goed om je hier bewust van te zijn.


6. Wees niet te hard voor jezelf

Dit is ook een heel waardevolle tip wat mij betreft. Probeer niet te hard voor jezelf te zijn. Wanneer jij heel hard voor jezelf bent, dan wordt het een stuk lastiger. Je zult hier nog geïrriteerder van kunnen raken, en dat is juist niet de bedoeling. Wees eens wat liever voor jezelf, je hoeft niet alles perfect te doen.

Niet alles gaat goed in het leven. Er zijn ook dingen die wat minder goed gaan, dat hoort er helaas bij. Het is ook belangrijk dat je niet te hard oordeelt over jezelf. Wanneer je oordeelt over jezelf, is er constant een stemmetje die negatieve dingen tegen jezelf zegt. Dat is helemaal niet fijn. Vaak oordeel je over jezelf omdat je jezelf niet goed genoeg vindt. Je vindt dat je anders en een beter persoon moet zijn. Je accepteert jezelf niet en gaat op zoek naar iemand die je niet bent, maar wel heel graag wil zijn.

Doordat je jezelf veroordeelt, ga je je ook irriteren aan de dingen waar je niet tevreden mee bent. Stop dus met jezelf te veroordelen, het gaat je niet verder helpen. Het werkt eerder tegen je.


7. Schrijf op waar je trots op bent

Het is altijd goed om af en toe op te schrijven waar je trots op bent. Vooral als je heel snel geïrriteerd bent. Het lukt je dan vaak niet meer om naar de dingen die leuk zijn en goed gaan te kijken. Je bent vooral op de negatieve kanten gefocust en op de dingen waar je geïrriteerd van wordt.

Pak pen en papier en schrijf waar je trots op bent. Misschien ben je wel heel trots dat je die studie hebt afgerond of die ene leuke baan hebt binnengesleept. Het kan ook iets kleiners zijn, dat je trots bent dat je iedere week 2 keer sport of gezond eet.

Je kunt iedere week een moment kiezen dat je hier bij stilstaat en opschrijft waar je trots op bent. Ook kun je dit natuurlijk gewoon doen wanneer je hier zin in hebt, of juist als je merkt dat je heel geïrriteerd bent. Je kunt je gedachten zo een andere kant op sturen en loskomen van je irritaties.

pauw trots


8. Vergroot je zelfvertrouwen

Hoe groot is jouw zelfvertrouwen? Vertrouw je wel op jezelf of eigenlijk niet zo? Wanneer je zelfvertrouwen hebt, betekent dit dat je een sterk vertrouwen hebt in jezelf. Je gelooft in jezelf en je gaat ervan uit dat je dingen goed kunt.

Wanneer je altijd maar onzeker bent, kun je ook sneller geïrriteerd raken. Het is daarom van belang om je zelfvertrouwen te vergroten. Lees het volgende artikel voor meer tips om jouw zelfvertrouwen te vergroten.


9. Reduceer stress

Vaak worden we geïrriteerder als we gestresst zijn. Klinkt dit jou ook bekend in de oren? Mij zeker wel. Als ik teveel gepland heb en heel veel stress ervaar, dan ben ik echt een stuk sneller geïrriteerd. Als er dan iets niet helemaal goed gaat of anders dan je had verwacht, kan dit voor veel stress en irritatie zorgen. Dus zorg ervoor dat jij jouw stress reduceert en dit verder geen invloed heeft op jou.

Zoek eerst uit waar je gestresst door bent. Net zoals het uitzoeken van waar je geïrriteerd door bent, kun je dan aan de slag gaan om het aan te pakken. Ik weet van mezelf dat ik genoeg tijd voor mezelf tussendoor moet hebben. Als ik teveel dingen strak achter elkaar geplakt heb, raak ik gestresst en ben ik al bezig met de volgende afspraak. Dit werkt niet goed voor mij. Ik probeer hier altijd rekening mee te houden.


10. Geduld

Hoeveel geduld heb jij? Moet altijd alles direct gebeuren en kun je niet goed afwachten? Hier is een tip van mij, dat je moet gaan proberen om wat meer geduld te hebben. Niet alles kan direct gebeuren, hoe graag je dit ook zou willen. Probeer wat meer geduld te hebben. Dit zal er zeker voor zorgen dat je in sommige situaties minder geïrriteerd zult worden. Je legt je er bij neer dat bepaalde dingen niet direct kunnen. Dit zorgt er weer voor dat je hier niet geïrriteerd door zult raken.


11. Focus je op 1 ding tegelijk

focus

Stress kan voor heel veel irritatie zorgen. Het kan helpen om je maar op 1 ding tegelijk te focussen. Wanneer je met teveel dingen tegelijk bezig bent, kan dit stress opleveren en dus ook irritatie. Ik vind het zelf ook fijn om alles gestructureerd te doen en niet alles tegelijk. Ik rond eerst het ene af en ga dan pas verder met het volgende.

Probeer het maar eens. Ik weet zeker dat het je echt gaat helpen. Maak het jezelf zo makkelijk en fijn mogelijk. Je hebt dit zelf in de hand. Succes met het toepassen van de tips!


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.