Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

HSP: hoe herken ik of ik hooggevoelig ben? 23 kenmerken

HSP: hoe herken ik of ik hooggevoelig ben? 23 kenmerken

Laatst bijgewerkt: 19 februari 2021

Heb jij het idee dat je hooggevoelig bent? Maar twijfel je hier nog over? Dan vind je hier wellicht het antwoord op jouw vraag. Bij mensen die hooggevoelig zijn, komen prikkels van buitenaf extra hard binnen. Wanneer je met andere mensen bent geweest, kun je hier achteraf veel last van krijgen. Je kunt vermoeid raken van contact met anderen en het kan je allemaal teveel worden. Ik ga jou maar liefst 23 kenmerken geven die typisch zijn voor mensen die hooggevoelig zijn.

Wanneer je hooggevoelig bent, heeft dat ook zeker heel veel voordelen. Het is niet alleen maar vervelend en irritant, maar ook zeker positief. Je kunt hier ook je kracht uitputten en je sterke kanten in gaan zien.


1. Je neemt de emotie van de ander over

Wanneer iemand anders zich verdrietig of niet fijn voelt, kun jij je hier heel goed in inleven en neem je bijna de emotie van de ander over. Het is een heel mooie eigenschap dat jij je zo goed kunt verplaatsen in een ander, maar het kan soms ook wel te ver doorslaan. Je kunt hier dan zelf last van krijgen, doordat je het jezelf heel erg gaat aantrekken en de emotie betrekt op jezelf.

Wanneer je met mensen bent die onderling niet zo goed met elkaar op kunnen schieten en ruzie met elkaar hebben, dan voel jij dit heel goed aan als hooggevoelig persoon. Je weet precies hoe de ander zich voelt en voelt dat er irritatie of wrijving is. Wanneer je in een ruimte komt, dan kun jij heel goed aanvoelen hoe de sfeer is. Je bent hier heel gevoelig voor en hebt hier een soort van voelsprieten voor.


2. Goed kunnen luisteren

Je bent echt een ster in het luisteren naar anderen. Je bent oprecht geïnteresseerd in het verhaal van de ander en wil alles weten. Je vindt het echter ook fijn, dat wanneer jij wat verteld, anderen hier ook geïnteresseerd naar luisteren. Je kunt er niet zo goed tegen wanneer dit dan niet gebeurd. Wanneer een ander ergens mee zit, wil je ook heel graag het probleem oplossen voor de ander en hem of haar helpen. Dat hoeft echt niet altijd en kan ook niet. Probeer je hier bewust van te zijn. Het is natuurlijk een heel mooie eigenschap om een ander te willen helpen, maar alleen luisteren kan ook al heel fijn zijn voor de ander.


3. Je voelt je soms anders en onbegrepen

anders

Wanneer je hooggevoelig bent, kun jij je anders voelen dan andere mensen. Dit kan jou soms wel gaan belemmeren. Maar het is juist ook wel heel mooi en fijn om anders te zijn dan een ander toch? Sowieso is iedereen weer anders en verschillend. En dat is juist wat het leuk maakt. Wanneer iedereen hetzelfde zou zijn, zou het ook maar een saaie wereld zijn.

Je kunt het idee hebben dat je alles op een andere manier ervaart en dat je daardoor anders en misschien wel gek bent. Stop deze gedachten. Je bent helemaal niet gek of raar. Heel veel mensen zijn namelijk hooggevoelig en dat is helemaal prima. Het is maar net hoe je hier mee om gaat en wat je hier zelf mee wil doen.

Je kunt je wel eens onbegrepen voelen door andere mensen. Dit kan komen doordat jij dingen heel anders ervaart dan andere mensen. Spreek het vooral uit, dan weten anderen ook hoe jij het ziet. Wanneer je het allemaal voor jezelf houdt, kun je je nog meer onbegrepen gaan voelen.


4. Je denkt veel na

Doordat je veel binnen krijgt van alles wat er om je heen gebeurt, kun je veel gaan nadenken. Je gaat nadenken over wat je allemaal ziet, hoort en meemaakt. Doordat je veel nadenkt, kun je ook gaan piekeren. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Nadenken hoeft niet per se negatief te zijn, piekeren is dat vaak wel. Je bent vaak bezig met dingen die niet goed zijn gegaan of die niet leuk zijn.

Wanneer jij veel nadenkt en hier in blijft hangen, kun je eens proberen om het van je af te schrijven. Wie weet helpt dit voor jou.


5. Je ziet veel

Wanneer jij op een bepaalde plek komt, neem je alles (onbewust) in jezelf op. Je scant als het ware de ruimte of de plek waar jij je bevindt. Als je ergens voor het eerst heen gaat, is het nog nieuw voor je. Wanneer je een volgende keer hier weer heen moet rijden met de auto bijvoorbeeld, weet je nog precies hoe je er komt. Je hoeft het maar 1 keer gezien te hebben en je hebt het meteen opgeslagen in je hersenen. Super handig dus.


6. Je vindt rechtvaardigheid erg belangrijk

Iemand die hooggevoelig is, vindt rechtvaardigheid heel erg belangrijk. De meeste mensen vinden rechtvaardigheid belangrijk, maar voor jou is het echt super belangrijk. Je kunt er niet tegen als jou of anderen onrecht aan wordt gedaan. Je houdt ervan dat alles eerlijk verloopt en gaat.

Je wil graag gelijkwaardig behandelt worden en streeft hier zelf ook naar. Je behandelt anderen rechtvaardig en ook hoe jij zelf behandelt wil worden. Wat mij betreft een hele mooie eigenschap, waar je blij mee moet zijn.


7. Je bent behulpzaam

helpen

Een hooggevoelig persoon is heel behulpzaam. Je staat vaak voor anderen klaar en wil anderen graag helpen. Je haalt hier voldoening uit en krijgt hier een goed gevoel van. Het kost jou achteraf gezien misschien wel wat moeite en energie, maar op dat moment zelf geeft het jou juist energie.

Je staat altijd voor een ander klaar, en dat weet de ander ook. Je bent daarnaast ook een zeer betrouwbaar persoon. Mensen zijn graag bij jou en vinden het fijn dat jij zo goed kunt luisteren. Je toont oprecht interesse in de ander en dat voelt de ander ook zeker weten.


8. Anderen goed kunnen lezen

Wanneer iemand anders zich niet goed voelt of niet helemaal blij is, zie jij dit meteen aan de ander. Je kunt anderen heel goed lezen. Je kunt precies zien of iemand het naar zijn of haar zin heeft of helemaal niet. Je hebt hier echt voelsprieten voor.

Dit gebeurd echt niet iedere keer bewust, maar gaat ook gewoon onbewust. Dit kan wel heel handig zijn. Je kunt je daarom ook heel goed in een ander inleven en verplaatsen.


9. Je bent harmonieus

Als hooggevoelig persoon houd je van harmonie. Je gaat ruzie en/of conflicten graag uit de weg. Je hebt hier geen zin in om hier energie en tijd aan te besteden. Een conflict geeft jou vaak heel heftige emoties en het kost je veel energie.

Het is alleen niet altijd handig om met je irritaties rond te blijven lopen. Soms is het beter om het te bespreken. Het valt dan waarschijnlijk achteraf toch wel weer mee. Je maakt het in je hoofd heel groot, terwijl het juist goed is om je grens en irritaties aan te geven.

Je wil daarnaast altijd aardig gevonden worden door anderen. Maar onthoudt, dat kan nou eenmaal niet. Je kunt niet door iedereen aardig gevonden worden. Probeer dat idee uit je hoofd te zetten.


10. Je hebt tijd voor jezelf nodig

blank

Je bent best wel graag alleen en op jezelf. Op deze manier kun je bijkomen van alles wat zich afgespeeld heeft gedurende de dag. Je kunt even lekker ontspannen en hoeft niet in contact te zijn met anderen. Op dit moment is het belangrijk dat jij in contact komt met jezelf en even lekker bijkomt.

Ga iets doen waar jij je ontspannen en fijn bij voelt. Het is voor iemand die hooggevoelig is, heel belangrijk om weer bij te komen van alle indrukken. Bouw deze momenten van ontspanning bewust in, zodat je ook genoeg tijd hebt voor jezelf. Dit is zeer belangrijk.


11. Je bent liever 1 op 1 met iemand dan in een groep

Wanneer jij hooggevoelig bent, ben je vaak liever 1 op 1 met iemand, dan in een grote groep. In een grote groep voel je je niet altijd heel fijn. Dit komt omdat je met heel veel mensen te maken hebt en heel veel prikkels binnenkrijgt. Het kan jou veel energie kosten in een groep. Je kunt het wel heel leuk vinden, maar het kost jou gewoon wat meer energie. Wees je hier bewust van en houd hier ook rekening mee.

Stel dat je een dag met vriendinnen wat gaat doen, houd er dan rekening mee dat je de dag van te voren en de dag hierna niet teveel dingen inplant met anderen. Op deze manier kun je weer bijkomen en je op jezelf richten. Het is de kunst om hier de balans in te vinden. Dit kan even oefenen zijn, maar ik weet zeker dat het jou gaat lukken.


12. Je legt de lat hoog voor jezelf

Veel mensen die hooggevoelig zijn, zijn perfectionistisch. Dit komt omdat je veel dingen ziet en veel oog hebt voor details. Het is natuurlijk goed dat je alles zo goed mogelijk wil doen en perfectionistisch bent. Maar het moet niet té worden natuurlijk.

Door altijd de lat maar hoog te leggen voor jezelf, stel je jezelf ook hele hoge verwachtingen. Stel jezelf eens de vraag of je het überhaupt wel kunt behalen of dat het echt te hoog gegrepen is. Ik ben benieuwd. Je bent echt een streber en wil altijd een 10 behalen. Soms is een 6 of een 7 ook voldoende. En scheelt dit jou heel veel stress. Het kan jou veel meer rust opleveren door de lat wat lager te leggen voor jezelf.


13. Je bent snel overprikkeld

Doordat je zoveel ziet, hoort en veel binnenkrijgt, kun je snel overprikkeld raken. Wanneer jij heel veel op een dag hebt en je helemaal volgepland bent, kan dit ervoor zorgen dat je te veel prikkels binnenkrijgt.

Het is handig voor jezelf dat je je hier bewust van bent. Wanneer wordt het teveel en raak jij overprikkeld? Helpt het jou dan om nog meer dingen in te plannen of om even goed rust te pakken voor jezelf? Oefen hier mee en kijk wat voor jou goed werkt. Het is de kunst om hier een fijne balans in te vinden, zodat jij niet helemaal overprikkeld bent en hier ook last van gaat krijgen. Het moet niet de bedoeling zijn dat je hier dagen over doet om weer op een normaal level te komen.


14. Je zet anderen voor jezelf

Je vindt jezelf minder belangrijk dan een ander en dus zet je anderen voor jezelf. Je denkt eerst aan de ander, voordat je aan jezelf denkt. Jij vindt het belangrijker dat iemand anders zich fijn voelt dan jijzelf.

Doordat jij anderen altijd voor jezelf zet, kun je jezelf gaan vergeten en voorbij gaan lopen. Jij bent ook belangrijk. Zorg ook goed voor jezelf. Op die manier kun je nog weer beter voor een ander zorgen.


15. Je bent graag alleen

alleen

Hoe leuk je het soms ook vind om met anderen te zijn, je bent toch ook wel heel erg graag alleen en lekker op jezelf. Je vindt het heerlijk om alleen thuis te zijn of om lekker alleen in de natuur te gaan wandelen. Je hebt deze me-time ook echt nodig. Op deze manier kun je bijkomen van alle indrukken en prikkels die je binnenkrijgt.

Je vindt het niet heel fijn om in grote groepen te zijn. Dit kost jou vaak zoveel energie, dat het jou meer kost dan dat het je oplevert.


16. Je wil alles perfect doen

Veel mensen die hooggevoelig zijn, zijn vaak ook perfectionistisch. Je hebt oog voor detail en wil het graag zo goed mogelijk doen. Dit komt omdat je alles ziet en in je op neemt.

Herken jij dit bij jezelf?


17. De mening van anderen vind je belangrijk

Jij vindt het heel belangrijk wat anderen van jou vinden. Je trekt dit jezelf zo erg aan, soms misschien wel iets teveel. Onthoud dat je goed genoeg bent en dat anderen jou heus wel leuk vinden. Mochten ze jou niet leuk vinden, dan hebben zij toch echt pech, want je bent goed zoals je bent.

Het is heel erg zonde om je constant maar druk te maken om wat anderen van jou vinden. Of wat anderen van jouw keuzes vinden. Dit kan jou tegenhouden in jouw keuzes en in wat jij eigenlijk graag wil. Je kunt nooit iedereen tevreden houden. Het belangrijkste is dat je jezelf tevreden houdt. Jij moet nog heel lang met jezelf doen. Je leeft niet voor anderen, maar je leeft voor jezelf.


18. Je hebt oog voor details

Vaak hebben hooggevoelige mensen oog voor details. Hooggevoelige mensen zien vaak veel dingen en merken kleine zaken op. Dit kan heel handig zijn.


19. Moeite hebben om keuzes te maken

Het kan soms lastig zijn voor iemand die hooggevoelig is om een keuze te maken. Je kunt echt niet kiezen en twijfelt uren over wat je nou moet gaan doen. Je kunt de voor en nadelen op een rijtje zetten en op deze manier een keuze maken. Je kunt ook op je gevoel afgaan en vanuit hier een keuze maken. Het leven bestaat nou eenmaal uit het maken van heel veel keuzes. Gedurende de dag maak je heel veel keuzes. Het begint in de ochtend al wanneer je wakker wordt. Wat ga je ontbijten? Wat voor kleren trek je aan? Dit gaat de hele dag zo door.

Wat een goede tip is, is voor jezelf een bepaalde tijd aan het maken van een keuze te koppelen. Wanneer de tijd voorbij is moet je gewoon gekozen hebben. Je kunt hier met iets kleins beginnen, bijvoorbeeld wat je gaat eten. Je kunt dit daarna verder uitbouwen naar grotere keuzes. Maak het in het begin niet te moeilijk voor jezelf. Je wilt dat het een succeservaring wordt en hiervan leert.


20. Verandering kan lastig zijn

Het leven hangt van veranderingen aan elkaar. Wat vandaag nog zo gaat, kan morgen weer heel ander gaan. Als je hooggevoelig bent, kunnen veranderingen lastig zijn voor je. Je houdt eigenlijk helemaal niet zo van veranderingen en vindt het wel best hoe het is.

Je moet echt even schakelen en wennen aan de verandering. Het ligt er natuurlijk wel aan om wat voor verandering het gaat, maar over het algemeen houdt je hier niet zo van.


21. Je bent creatief

creatief

Vaak ben je als hooggevoelig persoon creatief, op wat voor manier dan ook. Je houdt er bijvoorbeeld van om lekker te schilderen, iets anders leuks te maken en je kunt creatief denken buiten de kaders. De creatiefste ideeën komen bij jou naar voren. Dit maakt jou een fijne medewerker met creatieve ideeën.


22. Harde geluiden storen jou

Je kunt niet zo goed tegen harde geluiden. Wanneer de muziek of tv heel hard staat, erger jij je hier aan. Het mag voor jou allemaal wel wat minder. Ook vind jij het belangrijk dat je rustig op bed kan gaan en er niet teveel prikkels en/of geluiden om je heen zijn. Hier wordt je onrustig van.


23. Muziek raakt je

Je kunt geëmotioneerd worden door muziek. Bijvoorbeeld in een bepaalde film of op de radio. Het komt zo hard bij jou binnen dat het jou echt raakt. Natuurlijk hebben we allemaal wel een lied of bepaalde muziek die ons meer raakt dan andere muziek. Maar wanneer je hooggevoelig bent, gebeurt dit wel een stuk vaker dan wanneer je dit niet bent.


Je komt niet zo snel van je hooggevoeligheid af. Het is de kunst om hier mee om te gaan. Dit betekent dat je een manier voor jezelf vindt waarbij je genoeg rust hebt en je weer helemaal kunt opladen. De balans hierin is voor jou heel belangrijk. Neem tussen je werk of studie en andere verplichtingen door genoeg rust om jezelf weer helemaal op te laden. Dit heb jij nodig en is helemaal niet erg. Het is juist goed dat je voor jezelf zorgt. Jij hebt dit nou eenmaal nodig en het zou dom zijn wanneer je dit niet zou doen.


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.